Αναφιώτικα: Ένα νησί κάτω από την Ακρόπολη!

Αναφιώτικα: Ένα νησί κάτω από την Ακρόπολη!

Τα Αναφιώτικα είναι μια λιλιπούτεια συνοικία της Αθήνας ακριβώς κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στα όρια με τη συνοικία της Πλάκας. Αν επισκεφτείς την Αθήνα μη χάσεις την ευκαιρία για μια βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια αυτής της, βγαλμένης από παραμύθι, περιοχής.

Η περιοχή πήρε τη σημερινή της μορφή μετά την εγκατάσταση εργατών από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως κτίστες στα ανάκτορα του Όθωνα. Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, με τα ασβεστωμένα σπιτάκια, τα μπλε παραθυρόφυλλα, τους ανθοστόλιστους κήπους και τα πέτρινα, γραφικά, σοκάκια.

pr2-ewoman

Τα σπιτάκια των Αναφιώτικων  είναι συνολικά 45. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν περισσότερα, πολλά εκ των οποίων κατεδαφίστηκαν τη δεκαετία του ’70, όταν ο οικισμός κρίθηκε αυθαίρετος.

 Όταν περπατάς στα στενά των Αναφιώτικων, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα νησί και στο τέλος του δρόμου θα δεις το γαλάζιο του Αιγαίου να ξεπροβάλλει και το ηλιοβασίλεμα να βυθίζεται μες τα γαλαζοπράσινα νερά του. Όμως θα είσαι μέσα στο κέντρο της Αθήνας και από πάνω σου θα δεσπόζει, το δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων, η Ακρόπολη.

pr-ewoman

Μην παραλείψεις να περάσεις από τα σκαλιά του Παπακαλιάτη, όπου εκεί έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας του «Αν», και να απολαύσεις  την καλύτερη θέα της Αθήνας ατενίζοντας τον Λυκαβηττό. Όλα τα δρομάκια στα Αναφιώτικα έχεις  την εντύπωση ότι καταλήγουν σε αδιέξοδο. Συνήθισέ το και συνέχισε να ανεβαίνεις, έτσι μοιάζουν όλα τα δρομάκια.

Αν έχεις λίγο παραπάνω χρόνο αφιέρωσε τον σε μια βόλτα  με το τρενάκι που θα σε ξεναγήσει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπως το Ελληνικό Κοινοβούλιο,  το Ζάππειο Μέγαρο, τους  Στύλους του Ολυμπίου Διός, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και φυσικά τα Αναφιώτικα. Σε μια διαδρομή 50 λεπτών θα δεις τα πιο σημαντικά σημεία της Αθήνας.

tr-ewoman

 Ίσως τα Αναφιώτικα να είναι μια από τις τελευταίες  γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας, που σου φέρνει στο μυαλό  εικόνες μια παλιάς  και ξεχασμένης πια Αθήνας, τόσο διαφορετική από το άξενο και πολύβουο περιβάλλον της πρωτεύουσας.