Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμο σπυρωτό κριθαρότο με γαρίδες

Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμο σπυρωτό κριθαρότο με γαρίδες

Ένα πεντανόστιμο φαγητό, σπυρωτό και μελωμένο κριθαρότο με γαρίδες,  η συνταγή του ewoman για σήμερα!

Ένα γευστικότατο πιάτο που δεν έχει βαθμό δυσκολίας, απαιτεί όμως να μαγειρευτεί σιγά σιγά και με υπομονή για να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα χωρίς να λασπώσει το κριθαράκι.

Για να πετύχει και να μείνει σπυρωτό το κριθαράκι το μαγειρεύουμε με τη λογική του ρυζότου, δλδ, προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό, περιμένουμε να τον πιει κι ύστερα προσθέτουμε πάλι, μέχρι να βράσει.

Υλικά:

500 γραμ. φρέσκιες γαρίδες με τα κεφάλια τους (ή και κατεψυγμένες)

2 κ. σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κολοκύθι (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)

2 σκ. σκόρδο

1 ποτηράκι κρασί λευκό

8-10 ντοματίνια

200 γραμ. τριμμένες ντομάτες

500 γραμ. κριθαράκι μέτριο

λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 ½ λίτρο ζωμός λαχανικών (2 κύβοι λαχανικών)

αλάτι - πιπέρι - κόκκινο πιπέρι

λίγες σταγόνες tabasco ή 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα εντόσθιά τους από τη ράχη τους, ενώ κρατάμε τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα που είναι και το μυστικό της νοστιμιάς!

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καρέ από το κολοκύθι και το σκόρδο σπασμένο.

 

Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμο σπυρωτό κριθαρότο με γαρίδεςΠροσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2' ίσα ίσα ν' αλλάξουν χρώμα και σβήνουμε με το κρασί.

 

Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμο σπυρωτό κριθαρότο με γαρίδεςΑφού εξατμιστεί τελείως το κρασί, αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι.(Τις διατηρούμε ζεστές)

Προσθέτουμε το κριθαράκι στο τηγάνι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.

Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμο σπυρωτό κριθαρότο με γαρίδες

Κόβουμε και προσθέτουμε τα ντοματίνια και τις τριμμένες ντομάτες.

 

Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμο σπυρωτό κριθαρότο με γαρίδες

Αν μας αρέσει να τσιμπάει λίγο, προσθέτουμε λίγες σταγόνες tabasco ή λίγη καυτερή πιπερίτσα. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το ζωμό λαχανικών, διαλύοντας 2 κύβους λαχανικών σε 1 1/2 λίτρο βρασμένο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε τον ζωμό. Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει τον ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση. Βράζουμε για περίπου 15′. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε και ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι.

Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμο σπυρωτό κριθαρότο με γαρίδες

Ανακατεύουμε τακτικά το κριθαρότο μην κολλήσει. Στο τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό.

Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμο σπυρωτό κριθαρότο με γαρίδες

 

Tip:

Όταν θα σερβίρουμε το κριθαρότο, πρέπει να έχει αρκετή υγρασία, γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει.