Μια αγκαλιά, παρακαλώ!

Μια αγκαλιά, παρακαλώ!

«Η αγκαλιά είναι σαν ένα μπούμερανγκ. Σου έρχεται αμέσως πίσω», έλεγε o σκιτσογράφος Bill Keane. Στην τρέλα της καθημερινότητας όμως το ξεχνάμε. Ξεχνάμε ότι τα χέρια μας έχουν φτιαχτεί και για αυτό. Για να αγκαλιάζουμε!

Για να κάνουμε αυτήν την μικρή αλλά τόσο σημαντική και αναζωογονητική κίνηση  που έχει τη δύναμη να σκιαγραφήσεις τον άλλον. Να καταλάβεις πολλά για αυτόν. Είναι σκληρός; Είναι δοτικός; Είναι φοβισμένος; Είναι μοναδικός; Καμιά φορά μια αγκαλιά μπορεί να σου δώσει τόσες πληροφορίες, όσες δε θα σου έδινε μια ολόκληρη κουβέντα. Και μπορείς να πεις τόσα πράγματα, όσα δε θα έβρισκες το κουράγιο σε όλη σου τη ζωή να εκφράσεις.

Πόσες φορές έχεις εκφραστεί μέσα από μία αγκαλιά; Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο «άγκος»  που σημαίνει κοίλωμα, καμπή. Να βαθουλώνεις, δηλαδή. Να δέχεσαι βαθιά μέσα σου τον άλλον. Να μπορεί να χωρέσει. Να μη φοβάσαι να αλλάξεις το σχήμα σου. Να προσαρμόζεσαι για αυτόν. Να τολμάς να κάνεις τη γραμμή σου να κάμπτεται, να καμπυλώνεται και να αλλάζει διεύθυνση. Πόσες διευθύνσεις ξέρουμε απ’ έξω,  αλλά δεν πηγαίνουμε να βρούμε τον άλλον να τον πάρουμε μια αγκαλιά και να του φτιάξουμε τη μέρα; Και πόση ανάγκη έχουμε καμιά φορά εμείς οι ίδιοι να μας πάρουν μια αγκαλιά, αλλά δεν το ζητάμε; Ο άλλος δεν μπορεί πάντα να μπει στο μυαλό μας και να διαβάσει τις ανάγκες μας. Μπορούμε πολύ απλά να το πούμε εμείς! Δοκίμασε αρχικά με τα μάτια. Μήπως κι ο άλλος τα διαβάσει. Μήπως καταλάβει το βλέμμα σου που ζητάει τα χέρια του γύρω από το σώμα σου. Κι αν αυτό δε στεφθεί με επιτυχία, μίλα!

«Μια αγκαλιά, παρακαλώ». Πόσο όμορφη φράση. Δεν υπάρχει ποτέ αρνητική απάντηση. Οπότε τι είναι αυτό που φοβάσαι; Το θεωρείς αδυναμία; Δύναμη θέλει στις μέρες μας να είμαστε συναισθηματικοί. Όταν όλα λούζονται με το δηλητήριο της λογικής, το συναίσθημα γίνεται είδος προς εξαφάνιση. Κι αν το έχεις, να θυμάσαι ότι είσαι ξεχωριστός! Η ενέργεια που θα λάβετε και οι δύο όταν αγκαλιαστείτε θα είναι μοναδική. Θα γιατρέψει και την πιο βαθιά πληγή σας. Θα νιώσετε να αδειάζετε από οτιδήποτε σας βαραίνει και να γεμίζετε αγάπη. Το μαύρο κάποιων κομματιών της ψυχής σας να φωτίζεται με έντονα χαρούμενα χρώματα. Το σώμα σας να ζεσταίνεται και μαζί και όλο σας το είναι.

Σταμάτα να κρυώνεις μέσα στη μοναξιά σου. Έχεις τη δύναμη να φτιάξεις τον κατάλληλο καιρό για σένα. Με τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου και μέσα στην αγκαλιά σου.  Βάλ’ το στο πρόγραμμα. Όπως βάζεις χίλια άλλα. Μια αγκαλιά την ημέρα, τις σκοτούρες κάνει πέρα!

 

Η Μαρία Ιατρίδη είναι εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή: "Χαράζοντας τα σύννεφα" από τις εκδόσεις Πνοή.