Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακός τραχανάς από το Δοξάτο Δράμας!

​​Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακός τραχανάς από το Δοξάτο Δράμας!

Τον παραδοσιακό «εντόπιο τραχανά» που φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο Δοξάτο Δράμας φιλοξενεί σήμερα το ewoman.

Κάθε αρχή του φθινοπώρου οι νοικοκυρές ανασκουμπώνονται και ετοιμάζονται για το χειμώνα! Ο χειμώνας στη Β. Ελλάδα είναι μακρύς και παραδοσιακές γεύσεις όπως το «τραχανό» (όπως συνηθίζουν να το λένε στο Δοξάτο) έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και δε λείπει από κανένα σπιτικό!!!

Ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, κυρίως για τα παιδιά, που μαθαίνουν να τρώνε «τραχανό» και να το αγαπούν από τη βρεφική τους ηλικία, που ετοιμάζεται γρήγορα και μας ζεσταίνει τα κρύα πρωινά και τα βράδια του χειμώνα!!

Δεν υπάρχει σπιτικό που δεν έχει κρεμασμένο σε θήκη πάνινη τον χειροποίητο τραχανά φτιαγμένο με φροντίδα και αγάπη από τα χεράκια της γιαγιάς (κι όχι μόνο!!) με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή.

Θα έχετε ακούσει τη φράση: «απλώνουν τραχανά»,  που σημαίνει ότι είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, υπομονή και μεράκι!

*Ευχαριστώ πολύ τις κ. Φωφώ & Όλγα Βόϊτσου και Νόπη Τσεκερδέκη, γι' αυτήν την παραδοσιακή συνταγή και τις φωτογραφίες!

Υλικά:

3 κ. στραγγιστό γιαούρτι

8 πακέτα σιμιγδάλι χονδρό (των 500γρ)

1,5 κ. αλεύρι γ.ο.χ.

10 κ.σ. αλάτι

400 γρ. προζύμι

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γιαούρτι με το σιμιγδάλι, το αλάτι και το προζύμι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο, μέχρις να έχουμε μια ζύμη τριφτή, σαν μεγάλα ψίχουλα (όχι ενσωματωμένο ζυμάρι).

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακός τραχανάς από το Δοξάτο Δράμας!

Αμέσως τρίβουμε και περνάμε τον τραχανά κόσκινο, ειδικό για τραχανά.

Στη διαδικασία του τριψίματος, κάποια κομμάτια μένουν νωπά πάνω στο κόσκινο. Τα βάζουμε όλα μαζί ξανά στη λεκάνη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα ξαναπερνάμε από το κόσκινο.

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακός τραχανάς από το Δοξάτο Δράμας!

Όταν τελειώσουμε με το τρίψιμο το απλώνουμε σε βαμβακερό τραπεζομάντηλο και το αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει, σκεπασμένο με τούλι.

​​Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακός τραχανάς από το Δοξάτο Δράμας!

Στη διάρκεια του στεγνώματος, τ' ανακατεύουμε με το χέρι, ώστε να στεγνώσουν καλά και να μην έχουν καθόλου υγρασία όταν τα μαζέψουμε από τον ήλιο και τ' απλώνουμε για λίγες μέρες και μέσα στο σπίτι.

​​Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακός τραχανάς από το Δοξάτο Δράμας!

Μαζεύουμε το τραχανά μέσα σε βαμβακερές θήκες και τον φυλάμε σε δροσερό μέρος.

​Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακός τραχανάς από το Δοξάτο Δράμας!

Tips:

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές τραχανά, (Θρακιώτικη, Ποντιακή, Μικρασιάτικη κτλ. που φτιάχνονται με διαφορετικά υλικά, με βάση το γιαούρτι ή το γάλα και διαφέρουν από τόπο σε τόπο και σύμφωνα με τις προτιμήσεις!

Καλοφάγωτος και καλό ξεχειμώνιασμα!