Ντομάτες γεμιστές με κουσκουσάκι! Μια πολύ ξεχωριστή άκρως μεσογειακή συνταγή, υγιεινή, ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή κάνουν δίαιτα, αλλά δε θέλουν να στερηθούν νοστιμιά, φιλοξενεί σήμερα το ewoman.
Το σπυρωτό κους κους, το άρωμα του βασιλικού ή της ρίγανης και το κουκουνάρι δίνουν μια ξεχωριστή γευστική νότα που σε συνδυασμό με τη ψημένη ντομάτα αναγάγουν το πιάτο σε γαστριμαργικό αριστούργημα!
Υλικά:
10 μεγάλες ώριμες ντομάτες
10 κ.σ. κους κους (καλύτερα σπιτικό)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης
3 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κουκουνάρι
λίγα φυλλαράκια βασιλικού ή ρίγανης
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη (καστανή αν είστε σε δίαιτα)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι-αλάτι
1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Κόβουμε το "καπάκι" της κάθε ντομάτας και την αδειάζουμε με ενα κουτάλι, κρατώντας την ψίχα ψιλοκομμένη σ' ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τον μαϊντανό, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 2' περίπου.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τον βασιλικό ή τη ρίγανη και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε για 1-2'. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη ψίχα από τις ντομάτες και τη ζάχαρη, που θα γλυκάνει τη ξινίλα απ' τις ντομάτες και βράζουμε για 3-4'.
Προσθέτουμε το κους κους και κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις τοποθετούμε σε ταψάκι ή πυρέξ, την μία δίπλα στην άλλη.
Τις περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C περίπου για 40' κι απολαμβάνουμε ένα γευστικότατο πιάτο με άρωμα μεσογειακό!
Καλή όρεξη!