Η βιβλιοπρόταση του Ewoman: Τα Δάκρυα του Θεού, της Χρυσηίδας Δημουλίδου

Η βιβλιοπρόταση του Ewoman: Τα Δάκρυα του Θεού, της Χρυσηίδας Δημουλίδου

Ένα ζεστό φθινοπωρινό απόγευμα στις αρχές του Σεπτέμβρη, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της κυρίας Δημουλίδου, τα Δάκρυα του Θεού.

Έχοντας πρόσφατα μαγευτεί από ένα άλλο βιβλίο της, το Σπίτι των Σκιών,  γνώριζα για το μαγικό ταξίδι το οποίο είναι σε θέση να προσφέρει η συγγραφέας στους αναγνώστες της με την περιγραφική της δεινότητα και τις εκφραστικές εικόνες που παραθέτει. Δεν γνώριζα όμως τα συναισθήματα που μπορούσε να μου προξενήσει η ιστορία μιας ιερόδουλης στα ταραγμένα χρόνια που η Ελλάδα βασανιζόταν από την κατοχή αλλά και από τον Ιταλικό ζυγό, μέσα στα στενά της πολυσύχναστης και κακόφημης τότε περιοχής της Τρούμπας.

Η ιστορία της Ευγενίας, κατά κόσμον Τζένης Σαμαρά, αποδίδει με ζωντάνια και παραστατικότητα όλες τις κατατρεγμένες εκείνες ψυχές που αφέθηκαν στο κύμα του λάθους, του παράνομου και του αμαρτωλού έρωτα και εν τέλει γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε ένα φτωχό καλύβι της Καλύμνου ζει, εξαθλιωμένα σχεδόν, μια πολυμελής οικογένεια με έντονους δεσμούς αγάπης.

Όταν η πείνα, η φτώχεια και η ανέχεια αλλά και η σκιά του θανάτου κατακερματίζουν τις δυνάμεις αυτού του σπιτικού, τότε τα τέσσερα εναπομείναντα αδέρφια διασπώνται στους πέντε ανέμους. Κληρονομιά τους, η υπόσχεση να ενώσουν τα κομμάτια του οικογενειακού τους παζλ λίγο πριν το τέλος της ζωής τους και μια φωτογραφία κομμένη στην μέση. Έτσι, στην ευαίσθητη ηλικία της προεφηβείας ο καθένας τραβάει τον δικό του δρόμο.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί εξ αρχής την πορεία της φτωχής πλην τίμιας Ευγενιώς, που κακοπέφτει στην ζωή δουλεύοντας αρχικά ως υπηρέτρια και στην συνέχεια γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια του προαγωγού της, Ντομένικο. Εκείνος την συστήνει στην άσχημη πλευρά της νύχτας, ωθώντας στην πορνεία και δίνοντάς της το εισιτήριο για να γίνει η πρώτη μαντάμ της Τρούμπας αργότερα. Όταν το κορίτσι κατορθώνει να σταθεί στα πόδια του και να γίνει στυγνή επαγγελματίας, έχει ήδη αποχαιρετήσει την παλιά της ζωή. Η Ευγενία πεθαίνει και η Τζένη γεννιέται και αναλαμβάνει να πάρει όλα όσα της στερήθηκαν.

Το μυστικό που κρατάει επτασφράγιστο είναι το παιδί που μεγάλωνε στα σπλάχνα της και θα ήταν μια μέρα η δίοδός της για μια άλλη ζωή, καθαρή και αξιοσέβαστη. Ο καρπός του μιασμένου έρωτά της με τον προαγωγό της θα έρθει στη ζωή και θα την κρατήσει δυνατή και προσηλωμένη στον στόχο της, ένα καλύτερο αύριο. Όταν τα χρόνια πια έχουν περάσει, η Ευγενία πλέον αφήνει πίσω την Τρούμπα και την παλιά της ζωή , μετακομίζοντας στην Βόρεια Ελλάδα και αναλαμβάνοντας την φροντίδα των εγγονών της και της μικρογραφίας του εαυτού της, την μικρή Ευγενία.

Οι ισορροπίες της ζωής της και πάλι ανατρέπονται όταν η μικρή της εγγονή γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια του Κυριάκου, ενός νεαρού που φαίνεται πως ήρθε για να χτυπήσει την πόρτα στο παρελθόν της γιαγιάς της. Ο τρόμος για την αποκάλυψη της ταυτότητάς της  έρχεται πιο πραγματικός από ποτέ και φέρνει μαζί του τη σκιά του θανάτου για ακόμα μια φορά. Μα ο θάνατος τής χρωστάει όπως λέει και η ίδια και δε θα την πάρει μαζί του μέχρι να της ξεπληρώσει όλα όσα της στέρησε τα χρόνια της ζωής της.

Μια πραγματικά μαγική ιστορία, η οποία μεταφέρεται από τα γεμάτα ζωή σοκάκια της Τρούμπας μιας άλλης εποχής, στα γραφικά και ονειρικά σχεδόν τοπία της Βορείου Ελλάδος, κάνοντας μια βόλτα από τον πόνο και την ανέχεια, την εξαθλίωση και την κοινωνική κατακραυγή, για να καταλήξει στην ανάκτηση της ζωής, του σεβασμού και της αξιοπρέπειας μέσα από τα μάτια μιας κόρης, μιας αδερφής, μιας πόρνης, μιας μάνας και μιας γιαγιάς. Μα πάνω από όλα μιας γυναίκας, τόσο προϊόν της φαντασίας, όσο και αληθινής στα πρόσωπα δεκάδων γυναικών που πάλεψαν με την ζωή με όσα εφόδια είχαν.