Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο μελωμένο, με πατατούλες στη γάστρα

Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο μελωμένο, με πατατούλες στη γάστρα

Μια υπέροχη συνταγή για το κυριακάτικο και γιορτινό σας τραπέζι, αγριογούρουνο μελωμένο, μαλακό σαν λουκούμι με πατατούλες στη γάστρα η πρόταση του ewoman, για σήμερα Κυριακή!

Εάν μένετε στη Βόρειο Ελλάδα ή εάν έχετε κάποιο κυνηγό στην οικογένεια, σίγουρα θα έχετε φάει αγριογούρουνο στη γάστρα ή μαγειρεμένο αλλιώς...Οι υπόλοιποι μπορείτε να προμηθευτείτε αγριογούρουνο από κρεοπωλεία που πουλάνε κυνήγι! 

Το αγριογούρουνο για να πετύχει και να μαλακώσει έχει απαιτήσεις! Θέλει το κρασάκι του και την υπομονή σας...Είναι φαγητό απαιτητικό, με την έννοια ότι απαιτεί ώρες προετοιμασίας για να το πετύχετε, αλλά πραγματικά αξίζει!

Το μυστικό για να γίνει το αγριογούρουνο λουκούμι είναι να το μαρινάρουμε και το σιγομαγειρέψουμε στη γάστρα στο σωστό χρόνο, γιατί αν το παρακάνουμε θα στεγνώσει. Δεδομένου ότι, το κυνήγι είναι πιο σκληρό από τα άλλα κρέατα όσο πιο πολύ μείνει στη μαρινάδα τόσο πιο πολύ θα μαλακώσουν οι ίνες του!!

Ο συνδυασμός αγριογούρουνου, κρασιού και μελιού δίνει ένα απίστευτα γευστικό αποτέλεσμα, που σίγουρα θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Υλικά:

2 κιλά αγριογούρουνο από σπάλα κομμένο σε κομμάτια

3 καρότα σε ροδέλες 2 εκ.

3 ξερά κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια

4-5 καρφάκια γαρίφαλο

1 κ.γλ. μπαχάρι

750 ml κόκκινο κρασί μπρούσκο ή μαυροδάφνη

1/3 φλιτζ. λάδι.

3 κ. σ. αλεύρι

2 κ. σ. μέλι.

αλάτι-πιπέρι

ζεστό νερό(αν χρειαστεί)

2 κλωνάρια σέλινο κομμένο στα 2 (προαιρετικά για πιο έντονο άρωμα!)

1&1/2 κιλό πατατούλες μικρές καλά πλυμένες με το φλούδι.

Εκτέλεση:

Το μυστικό για να πετύχει ένα κρέας τόσο σκληρό, όσο το αγριογούρουνο είναι η μαρινάδα κι η υπομονή...

Σ' ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια του αγριογούρουνου και προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα γαρίφαλα και τους κόκκους μπαχαριού. Προσθέτουμε το κρασί, σκεπάζουμε καλά το μπολ και το βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο για να απορροφήσει το κρέας τα αρώματα της μαρινάδας και να μαλακώσουν οι ίνες του. Γυρίζουμε τα κομμάτια μέσα στη μαρινάδα αρκετές φορές για να βραχούν όλα ομοιόμορφα.

Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο μελωμένο, με πατατούλες στη γάστρα

Την επόμενη ημέρα, στραγγίζουμε τα κομμάτια, πετάμε το σέλινο, σουρώνουμε την μαρινάδα και την αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, του κρεμμυδιού και των καρότων για λίγη ώρα, απ' όλες τις πλευρές.

Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο μελωμένο, με πατατούλες στη γάστρα

Πασπαλίζουμε με αλεύρι για να πιάσουν κρούστα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μην κολλήσουν και σβήνουμε με την μαρινάδα.

Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο μελωμένο, με πατατούλες στη γάστρα

Μετά από 5' προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε να διαλυθεί στο ζεστό ζωμό κι έπειτα μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο φούρνο στους 150ο C.

Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο μελωμένο, με πατατούλες στη γάστρα

Ψήνουμε για 3 ώρες ενώ στη διάρκεια αυτή ανακατεύουμε το κρέας κάθε μια ώρα απαλά. Αν σωθούν τα υγρά συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.

Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο μελωμένο, με πατατούλες στη γάστρα

Όταν περάσουν οι 3 ώρες ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180ο C και προσθέτουμε τις πατάτες ολόκληρες και με τη φλούδα τους, αφού τις έχουμε πλύνει πολύ σχολαστικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλη 1 ώρα.

Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο μελωμένο, με πατατούλες στη γάστρα

Tip:

Αν θέλουμε βγάζουμε το κρέας, τις πατάτες και τα καρότα και πολτοποιούμε τα υγρά που έχουν μείνει με τα κρεμμύδια για να φτιάξουμε μια παχύρευστη σάλτσα. Σουρώνουμε και αν είναι αραιή, την βράζουμε λίγο ακόμη για να πήξει.

Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο μελωμένο, με πατατούλες στη γάστρα

Καλή επιτυχία!!!!