Ο Ζορμπάς δε γυρεύει την ευτυχία, την κουβαλά μέσα του

Η ελευθερία είναι ένα βαρύ φορτίο που δεν μπορούν να το σηκώσουν όλοι

Στα μάτια όλων χορεύει ακόμη συρτάκι…
Στα δικά μου φαντάζει αετός, ανάμεσα σε γύπες με ύπουλες συμπεριφορές που αδιάντροπα κι αδίστακτα ορμούν καταπάνω μας.
Δε χρειάζεται συστάσεις.
Ο τεράστιος Νίκος Καζαντζάκης φρόντισε να τον μετουσιώσει σε θρύλο.

Αυθεντική φιγούρα μιας ελεύθερης ψυχής, που τάχτηκε να ζήσει. Σύμβολο και χαρακτήρας ταυτόσημος με τη φλόγα και την ιδιοσυγκρασία ενός μύθου που δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Ανοιχτόκαρδος και καλοπροαίρετος περιφρονεί την ασχήμια, γεύεται την ουσία και μεθά την ήττα του. Κάθε λέξη του και μια σοφία που πηγάζει από μέσα του, από τα βιώματά του, απ’ όσα είδε και έζησε. Απλός και αγράμματος με  αισθητήριο την καρδιά κι όχι το μυαλό θα βιώσει τις μεγάλες του αλήθειες. Θα εμπιστεύεται πάντα τα χέρια και το ένστικτό του.
Ο Ζορμπάς δε γυρεύει την ευτυχία, την κουβαλά μέσα του.

Η σπίθα της ζωής, που διψά για την ομορφιά της στιγμής, δε θα λείψει ποτέ από την ανυπότακτη φύση του. Με το χάρισμα μιας ζηλευτής αποκοτιάς τολμάει τα πάντα, αμφισβητεί τα πάντα, αψηφά και λυτρώνεται από τα πάντα. Σε πείσμα όλων των δυσοίωνων καταστάσεων, αυτός επιμένει να μην απελπίζεται. Επιμένει να αντιμάχεται, να ελπίζει και να χαμογελά. Δεν έψαξε, ούτε νοιάστηκε για βάθρα. Δε θέλησε ποτέ να παραστήσει το σπουδαίο. Για μια σπάνια πράσινη πέτρα, για μια στιγμή ευτυχίας θα ‘δινε και την ψυχή του.

Εγώ, εσύ, εμείς μπορούμε;

Μπορούμε να πατήσουμε στα βήματα του Ζορμπά που ενέπνευσαν όλη την οικουμένη; Μπορούμε να ακολουθήσουμε την καρδιά μας; Να παίξουμε το σαντούρι μας; Να διατηρήσουμε τον αυθορμητισμό και την ανθρωπιά μας ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους; Να αντιταχθούμε μακριά από μικρότητες, καλόηχα ψέματα, εγωκεντρικές φαυλότητες και αποσυντεθειμένες ψυχές με μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς; Μπορούμε να μείνουμε γνήσιοι, αυθεντικοί και ελεύθεροι;
«Η ελευθερία είναι ένα βαρύ φορτίο που δε μπορούν να το σηκώσουν όλοι. Συμφωνείς αφεντικό;»