Ιωάννα Γκανέτσα: Τον άνθρωπο που αγαπά καθολικά, να τον φοβάσαι

Ιωάννα Γκανέτσα:  Τον άνθρωπο που αγαπά καθολικά, να τον φοβάσαι

Τη γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο της «Ο έρωτας δε θέλει τίτλο» και την έντονη αρθρογραφική παρουσία της στο διαδίκτυο. Ο λόγος για την Ιωάννα Γκανέτσα, τη συγγραφέα που μιλάει όπως κανείς για τον έρωτα.

Υποδεχόμενοι το νέο της βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας, με τίτλο «Το άνθος της ζωής», διεισδύουμε στο άβατό της «κλέβοντας» μια προσωπική εξομολόγηση…

gk1-ewoman

Ποια είναι η Ιωάννα Γκανέτσα; Ποια τα όνειρά της;

Η Ιωάννα Γκανέτσα είναι μια γυναίκα καθ’ όλα σύγχρονη. Ανάμεσα σε οικογένεια, δουλειά και προσωπικές φιλοδοξίες, προσπαθώ να χωρέσω μια καθημερινότητα είκοσι τεσσάρων ωρών σε όνειρα και στόχους που συχνά είναι πολύ μεγαλύτερα. Δε θα μπορούσα, όμως, αλλιώς. Αγαπώ κάθε πτυχή μου εξίσου. Αν μη τι άλλο, το να τελειοποιούμε μόνο μια πλευρά του εαυτού μας, μας στερεί από το πολυδιάστατο του χαρακτήρα μας.

Αστυνομικός στο επάγγελμα και πλέον και συγγραφέας. Η συγγραφή για εσάς είναι επάγγελμα ή μόνο απόλαυση;

Είναι μια απόλαυση την οποία αντιμετωπίζω επαγγελματικά στο σημείο όπου, έχοντας επίγνωση της ευθύνης που φέρω ως συγγραφέας, προσπαθώ να παραδώσω στο κοινό ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Η θητεία σας στην Αστυνομία επηρεάζει τη γραφή σας; Εμπνέεστε από συμβάντα που ζείτε μέσα στη δουλειά σας;

Λαμβάνω ερεθίσματα από τον κόσμο γενικότερα, όχι αυστηρά τον κόσμο της αστυνομίας. Μου αρέσουν οι διαφορετικές εικόνες, οι ποικίλες αντιθέσεις της ζωής ανάλογα με το πού ζει κανείς, τον τρόπο που μεγαλώνει, τις συνθήκες που ωριμάζει. Είναι, άλλωστε, ο λόγος που επέλεξα, για το καινούριο μου βιβλίο, ως τόπο δράσης τη Σκοτία και κεντρικούς ήρωες που κατάγονται από διαφορετικές χώρες. Ο Οδυσσέας είναι ναι μεν Έλληνας αλλά η Φρέγια, για παράδειγμα, είναι από τη Νορβηγία, ο καθηγητής Χαρτ από τα υψίπεδα της Σκοτία και ούτω καθεξής.

Σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα μια όμορφη γυναίκα πώς επιβιώνει;

Με πολύ πείσμα. Όσο κι αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα, δεν είναι πάντα εύκολο. Πότε δε θα είναι. Όπως και για έναν άντρα, αντίστοιχα, σε μια γυναικοκρατούμενη δουλειά. Το αντίθετο φύλο, όταν νιώθει ισχυρό στον χώρο του, μπορεί συχνά να αποδειχθεί σκληρό στις συμπεριφορές του. Αυτό δε σημαίνει, βεβαίως, πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα περιπτώσεις που το να είσαι μειοψηφία έχει τα θετικά του.  Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει ο καθένας από εμάς, όποια δουλειά κι αν κάνει, να είναι σωστός επαγγελματίας. Αυτό είναι που, εν τέλει, «σώζει την κατάσταση».

gk5-ewoman

Το πρώτο σας βιβλίο «ο έρωτας δεν θέλει τίτλο» είναι μια συλλογή αφηγημάτων σχετικά με τον έρωτα. Μιλήστε μας για το βιβλίο αλλά και τη σημασία του έρωτα στη ζωή σας.

Είναι ένα βιβλίο που αγαπήθηκε για την αλήθεια του. Κάνω λόγο για 40 διαφορετικές εκφάνσεις του έρωτα, όσα είναι δηλαδή και τα κείμενα του βιβλίου. Ο έρωτας είναι μεν θνητός, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Γράφω τα βιβλία μου με διάθεση να μιλήσω στον αναγνώστη για όσα ο ίδιος συχνά αναρωτιέται ή έχει κάποτε συναντήσει στη ζωή του, όχι να μιλήσω για μένα. Εγώ είμαι ο πομπός, εκείνο το κάτι που σκαλίζει τα μέσα τους και αναμοχλεύει ερωτηματικά και συναισθήματα.

Το νέο σας βιβλίο, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, «το άνθος της ζωής» μιλά και πάλι για τον έρωτα. Έναν δυνατό έρωτα! Καίγεται το «εγώ» στον έρωτα; Είναι κακό να δίνεσαι ολοκληρωτικά σε αυτόν;

Ο έρωτας του Οδυσσέα και της Φρέγια δεν είναι ένας έρωτας στον οποίο οι ήρωες δίνονται ολοκληρωτικά. Το αντίθετο. Η επιθυμία τους έχει τις διακυμάνσεις της καθημερινής τριβής, αντιδρά συχνά ρεαλιστικά, φρενάρει από τις συνθήκες ή ρίχνεται στη στιγμή χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ένας έρωτας που άλλοτε φοβάται τη δύναμη του συναισθήματος κι άλλοτε βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού και θέλει να πηδήξει στο κενό χωρίς να γνωρίζει αν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας. Η αμφιταλάντευση είναι γνώριμη διαδικασία του έρωτα. Όπως γράφω και στο βιβλίο μου «Το ν’ αγαπάς ένα πράγμα... δεν ήταν ποτέ υγιής διαδικασία. Πάντοτε πίστευα πως τον άνθρωπο που αγαπά καθολικά πρέπει να τον φοβάσαι. Δεν ξέρει πώς είναι να μοιράζει και να μοιράζεται…»

Η γραφή είναι ένα «μικρόβιο» από παλιά ή προέκυψε πιο πρόσφατα;

Ήταν πάντα εκεί. Σε εκθέσεις του δημοτικού, στιχάκια της εφηβείας, κείμενα της νεότητας, την αρθρογραφία μου από το 2012 και τα δυο βιβλία μου. Νιώθω πως όλα είναι μόνο η αρχή.

Τι είναι αυτό που ιντριγκάρει, τρόπον τινά, το μυαλό σας ώστε να ξεκινήσετε τη συγγραφή ενός βιβλίου; Δικές σας εμπειρίες; Άλλων; Πραγματικά γεγονότα;

Υπάρχει μια ζύμωση όλων αυτών, με τελικό σκοπό να δώσω στον αναγνώστη το έναυσμα της ενδοσκόπησης μέσα από τα άρθρα και τα βιβλία μου. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ πραγματικό πλαίσιο πληροφοριών γι’ αυτό, άλλωστε, επέλεξα στο βιβλίο «Το άνθος της ζωής» να κάνω έρευνα για τους Βοτανικούς Κήπους της Σκοτίας και τα φυτά και να τα συνδέσω τελικά όλα με το κομμάτι του έρωτα.

Πείτε μας, πού θα σας συναντήσουμε σε λίγες μέρες όπου θα μας παρουσιάσετε «το άνθος της ζωής»;

Η παρουσίαση της Αθήνας είναι το Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, στις 20:00, στο Polis Art Café, με εκλεκτούς ομιλητές, γεμάτους όρεξη για μια γόνιμη συζήτηση περί έρωτος.

gk33-ewoman

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Υπάρχει μήπως ήδη μια πλοκή για ένα νέο βιβλίο στο μυαλό σας;

Τελειώνω μια παιδική περιπέτεια φαντασίας που ξεδιπλώθηκε ενώ συζητούσα με την κόρη μου και παράλληλα κάνω έρευνα για το επόμενο μυθιστόρημά μου. Αυτό που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι θα εκτυλίσσεται και πάλι σε πραγματικό τόπο και χρόνο και η αφήγηση δε θα είναι σε πρώτο πρόσωπο.