5 προτάσεις για παιδικό θέατρο που δεν πρέπει να χάσετε!

5 προτάσεις για παιδικό θέατρο που δεν πρέπει να χάσετε!

Το πιο ανατρεπτικό θέατρο, είναι το παιδικό! Είναι πολύ δύσκολο και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση να καθηλώσεις παιδιά 4, 5, 6 και βάλε χρονών να παρακολουθήσουν και να χαθούν στην μαγεία του θεάτρου. Έτσι το παιδικό θεατρόφιλο κοινό, είναι από τα δυσκολότερα!

Η επαφή των παιδιών με το θέατρο, εκτός της πνευματικής τους καλλιέργειας, κινητοποιεί και πολλά άλλα πρότυπα.

Παράλληλα, μέσα από  το θέατρο τα παιδιά αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους, τη φαντασία τους, το λεξιλόγιό τους και φυσικά λαμβάνουν ηθικές αξίες και ερεθίσματα, προκειμένου να αποκτήσουν κριτικό πνεύμα για το τι είναι καλό ή κακό, τι τους αρέσει και τι όχι!

Παρότι ζούμε σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, τώρα είναι που πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό ό,τι αξίζει! Δώστε ποιότητα στα παιδιά και όχι ποσότητα!

Διαλέξαμε ανάμεσα σε πλήθος παιδικών παραστάσεων και σας παρουσιάζουμε αυτά που ξεχωρίσαμε για τους μικρούς μας φίλους!

1. Θέατρο Αλκμήνη, «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι»

Το τρυφερό παραμύθι του Χρήστου Δασκαλάκη, θα μας μεταφέρει μέσα από το ταξίδι της «Χιονονιφάδας» στο νόημα της ζωής!

Ο ανθρώπινος φόβος της απώλειας όσων αγαπάμε, σε συνδυασμό με τη συμφιλίωσή μας με το ότι τίποτε και κανείς δεν είναι δεδομένος.

Μαθήματα ζωής που οι ενήλικες περνούν χρόνια μέχρι να πάρουν, δίνουν στα παιδιά οι ηθοποιοί της παράστασης, αποδεικνύοντας πως ότι αγαπάς δεν το «πνίγεις», ούτε το «φυλακίζεις»!

Εναλλαγές συναισθημάτων και γρήγορη δράση, θα κεντρίσουν το ενδιαφέρων των μικρών μας θεατών, με τελικό θριαμβευτή την ελευθερία!

2. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, «Ο Μικρός Amadeus- Το παιδί θαύμα»

Σε έναν αξιόλογο χώρο στο κέντρο του Πειραιά και για την ακρίβεια στο Δημοτικό Θέατρο, ένας πολυτάλαντος ηθοποιός μας περιμένει, για να μας ταξιδέψει σε έναν υπέροχο μουσικό κόσμο! Ενσαρκώνει έναν ρόλο τελείως διαφορετικό από ότι τον ξέραμε, αν και ο συγκεκριμένος είναι όλο εκπλήξεις…Ο Αντώνης Λουδάρος υποδύεται τον πατέρα του παιδιού-θαύμα!

 Μιλάω φυσικά για τη θεατρική παράσταση που «ανοίγει» τη ζωή, τα παιδικά χρόνια και την μετέπειτα πορεία του Amadeus Motsart! Η αξιόλογη αυτή παράσταση έχει ως στόχο την εντριβή των παιδιών, στα ακούσματα της  κλασικής μουσικής. Τα παιδιά μέσα από την αγάπη του μικρού Amadeus για τη μουσική, θα μάθουν πώς γίνεται ένα παιδί να συνδυάσει την παιδικότητα και την ανεμελιά, με την ευθύνη και την πειθαρχία, απέναντι σε αυτό που αγαπάει.

3.Θέατρο Ακροπόλ, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη.

Συνεχίζουμε για να πάμε να βρούμε έναν άλλο ταλαντούχο νέο ηθοποιό, να ενσαρκώνει ταιριάζοντας γάντι με την προσωπική του ζωή, ένα παιδί που αν και μεγαλωμένο σε πολύ αντίξοες παιδικές συνθήκες, κατάφερε μέσα από την αγάπη του για τα βιβλία να κάνει τη μάθηση μάνα και πατέρα. Εξυμνώντας σε χιλιάδες γενιές μέσα από την αριστουργηματική πένα του Μενέλαου Λουντέμη, πως η μόρφωση και το διάβασμα βιβλίων, μπορεί να γίνει εφαλτήριο και όπλο ζωής, απέναντι σε κάθε προσωπική αντιξοότητα!

 4.Εθνική Λυρική Εναλλακτική Σκηνή, «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα»

Λίγο πιο κεντρικά και στην καταλληλότερη για τη συγκεκριμένη παράσταση σκηνή, θα πάμε να βρούμε, από  τη δημιουργό της διαχρονικής «Λιλιπουπόλης», ένα μουσικό παραμύθι.

Ο κλασικός και διαχρονικός Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θα βρει τη Λένα Πλάτωνος να μας παρασέρνει μέσα από την φαντασμαγορική πλοκή των μέσων τεχνολογίας στο δίλημμα πως κάποιες φορές, η αξία του κλασικού είναι αναντικατάστατη!

5. Σύγχρονο Θέατρο, «Πιο δυνατός κι από το Σούπερμαν»

Κάτι διαφορετικό κυριολεκτικά και μεταφορικά, περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, θα παρακολουθήσουμε από την περίφημη θεατρική απόπειρα της «Συντεχνίας του Γέλιου».

Ένα έργο που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην εποχή του, σχετικά με την προκατάληψη και τα στερεότυπα της κοινωνίας, απέναντι στον φόβο και την περιθωριοποίηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, ανεβαίνει σε αθηναϊκή σκηνή, φέρνοντας στο προσκήνιο και στην κοφτερή ματιά των παιδιών, θέματα διαφορετικότητας!

Η παράσταση φυσικά, δεν θα μπορούσε παρά να είναι απόλυτα προσβάσιμη, σε θεατές που αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης και όρασης.