Φάκελος Κακοποίηση: Μίλα! Σπάσε τη σιωπή!

Φάκελος Κακοποίηση: Μίλα! Σπάσε τη σιωπή!(pinterest)

Νόμιζες πως ζούσες τον έρωτα του παραμυθιού. Εκείνος στην αρχή ήταν ευγενικός, τρυφερός και έδειχνε το ίδιο ερωτευμένος μαζί σου. Ώσπου, ο χρόνος έδωσε στα συναισθήματά σας την πραγματική τους διάσταση, φανέρωσε τις αδυναμίες του χαρακτήρα σας κι αποκάλυψε τον τρόπο που διαχειρίζεται ο καθένας σας τα δύσκολα της συνύπαρξης που σας χτύπησαν τη πόρτα.

Κι εκείνος ξαφνικά άλλαξε, λες πως άλλαξε. Άρχισε να γίνεται επιθετικός, φραστικά στην αρχή και με μια ένταση που σταδιακά κλιμακωνόταν, χωρίς να μπορείς να καταλάβεις την αιτία που την τροφοδοτούσε. Στα μάτια του άρχισες να χάνεις την αρχική σου λάμψη, η αξιοπρέπειά σου πεταμένο κουρέλι σε μια γωνιά.

Τι έγινε; Τι άλλαξε; Γιατί άλλαξε;

Δεν άλλαξε, αγάπη μου, αυτός ήταν από την αρχή. Απλά ήξερε τον τρόπο να το κρύβει, μέχρι να βεβαιωθεί ότι έγινες δεδομένη στην καθημερινότητα του, στο κρεβάτι του, στους ρόλους σου. Και αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο.  Ένα πρόσωπο που σε φοβίζει. Σε φοβίζει και μόνο η σκέψη της αντίδρασης του όταν κάνεις λάθος, όταν του αρνηθείς, όταν απορρίψεις τον ανδρισμό του, όταν υψώσεις τον τόνο σου. Ο φόβος σού παραλύει την ψυχή και το κορμί σου κάθε φορά που πρέπει να αντιμετωπίσεις τον θυμό του.

Σε κακοποιεί, γλυκιά μου. Και η κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα. Δεν είμαι σίγουρη αν μπορείς να βάλεις σε κλίμακα  έντασης τον φόβο και τον πόνο που σου προκαλεί καθένα από αυτά. Η κακοποίηση είναι κακοποίηση, αυτό ξέρω. Μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική,… δεν παύει, ωστόσο, να είναι κακοποίηση. Αν νιώθεις κάθε φορά φόβο, αν νιώθεις συνεχώς εγκλωβισμένη και ανίκανη να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντι σ’ αυτό το θηρίο που στέκεται μανιασμένο απέναντί σου με το παραμικρό, αυτό είναι κακοποίηση.

Κι ας μετανιώνει εκείνος κάθε φορά, και ας σου ζητάει συγγνώμη, κι ας σού υπόσχεται πως θα αλλάξει. Μην πέφτεις στην παγίδα της ελπίδας. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να το πιστεύει ή μπορεί απλά να χειραγωγεί για άλλη μια φορά τον φόβο σου. Δε θα αλλάξει. Γι αυτό αναζήτησε την κατάλληλη υποστήριξη και φύγε!

Ζήτησε βοήθεια από την οικογένειά σου, από τους φίλους σου, από τους ειδικούς στα κέντρα κακοποίησης γυναικών. Μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις. Βγάλε τα νύχια σου και ξέσκισε τον φόβο μέσα σου, αυτός είναι ο εχθρός σου. Κι εκείνος που σε κακοποιεί, στον φόβο σου ποντάρει γιατί είναι θρασύδειλος.

Κι αν έχεις παιδιά, προστάτεψε τα παιδιά σου από αυτές τις εικόνες της βίας κι του διαμελισμού της ψυχής σου. Έχεις ευθύνη απέναντι στα παιδιά σου να τα μεγαλώσεις μαθαίνοντας τα πως μέσα στο σπιτικό των ανθρώπων βρίσκουν καταφύγιο η αγάπη και ο σεβασμός, η χαρά και το γέλιο.

Μίλα! Σπάσε τη σιωπή! Πίστεψε πως αξίζεις μια καλύτερη ζωή, πως αξίζεις να σου συμπεριφέρονται με ανθρωπιά, πως αξίζεις τον  σεβασμό και την αγάπη. Δώσε ένα τέλος στον εφιάλτη σου. Η ζωή είναι σπαρμένη με όνειρα. Πάλεψε για τα δικά σου!