Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα και τραγανά μελομακάρονα!

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα και τραγανά μελομακάρονα!

Σήμερα στο ewoman φτιάχνουμε παραδοσιακά, αφράτα και τραγανά μελομακάρονα! Το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων μικρών και μεγάλων! Αυτές οι υπέροχες σιροπιαστές μπουκιές με άρωμα πορτοκαλιού, κανέλας και μελιού που λιώνουν στο στόμα και φέρνουν στο μυαλό χιλιάδες γλυκές αναμνήσεις!

Το να φτιάξουμε μελομακάρονα μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά πραγματικά αξίζει! Δε θα μετανιώσετε ποτέ που φτιάξατε τα δικά σας μελομακάρονα.

Υλικά:

1 ποτήρι σπορέλαιο

1 ποτήρι ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι ζάχαρη

1/3 ποτήρι κονιάκ

1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. γαρίφαλο

1 1/2 κ.γ. μπέικιν

1 μικρό φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό

αλεύρι γ.ο.χ όσο πάρει (περίπου κιλό) ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή κι απαλή που να πλάθεται εύκολα

Σιρόπι

1 φλ. μέλι

2 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ και τ' αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα χωρίς να ζυμώνουμε για πολλή ώρα αν θέλουμε να βγουν αφράτα τα μελομακάρονα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα και τραγανά μελομακάρονα!

Η ζύμη για τα μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 15'.

Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες ή ταψιά αραιά μεταξύ τους. Με πιρούνι πατάμε ελαφρά την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ο C.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα και τραγανά μελομακάρονα!

Όταν ροδίσουν καλά είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά κι ετοιμάζουμε το σιρόπι. βράζοντας όλα τα υλικά για περίπου 5'΄ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σιροπιάζουμε τα (κρύα) μελομακάρονα με ζεστό σιρόπι, αραδιασμένα στις λαμαρίνες περιχύνοντάς τα με το σιρόπι κι αφήνοντάς τα για ώρες και γυρνώντας κι απ' την άλλη πλευρά αν τα θέλουμε πολύ μελωμένα. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν αφράτα και διαλύονται στο στόμα, χωρίς να στάζουν σιρόπια. Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα και τραγανά μελομακάρονα!

Tips:

Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη ώστε όταν ψηθούν να είναι τραγανά,

Όσο πιο τραγανά γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο τόσο πιο αφράτα θα γίνουν στο μέλωμα, γιατί κάνουν πόρους και ρουφούν σωστά το σιρόπι.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα και τραγανά μελομακάρονα!Δείτε τις συμβουλές του ewoman για θεσπέσια μελομακάρονα εδώ!

Και τη συνταγή για μελομακάρονα με στέβια κι αλεύρι ολικής άλεσης εδώ!

Καλές γιορτές!