Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη για τον άνθρωπο

Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη για τον άνθρωπο

Όσο οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν και τα πάντα φοράνε τα γιορτινά τους, κάνουμε προσπάθεια να μπούμε στο πνεύμα των ημερών.

Στολισμένες πλατείες με εντυπωσιακές φωτεινές εγκαταστάσεις, χριστουγεννιάτικα δένδρα, Αγιοβασίληδες με άσπρες γενειάδες και ένα πλήθος ανθρώπων που έχει ξεχυθεί στους δρόμους, προδιαθέτουν τη συμμετοχή μας στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν. Ο καθένας όμως «πρέπει»  να ζήσει σ’ αυτό το κλίμα της υποχρεωτικής εξωστρέφειας και της επιβαλλόμενης κοινωνικά χαράς. Οι γιορτές είναι μια φορτισμένη συναισθηματικά περίοδος. Καθώς πλησιάζουν, μεγαλώνουν οι προσδοκίες και τα «θέλω»  των περισσότερων. Κι αυτό σημαίνει ότι και φέτος θ’ ανακατευτούμε με το πλήθος στους φωτισμένους δρόμους, δε θ’ αντισταθούμε στον καταναλωτισμό, θα ανταμώσουμε με άλλους ανθρώπους σε πλούσια γεύματα και πάρτι και κάποιες στιγμές μπορεί να μελαγχολήσουμε ή να νοιώσουμε εκείνη το παγερό αίσθημα μοναξιάς ανάμεσα σε ανθρώπους που δε μας εκφράζουν. Γιατί συχνά οι μεγάλες προσδοκίες καταλήγουν και οδηγούν σε απογοητεύσεις.

Όμως, το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι αποκαλυπτικό και διαχρονικό.

Είναι η αγάπη για τον άνθρωπο.

Αγάπη που υποκινεί συναισθήματα ελπίδας και φιλευσπλαχνίας. Αγάπη που θα μας φέρει κοντά σ’ εκείνους που τους έχει ξεχάσει τα Χριστούγεννα. Εκείνους που είναι μονάχοι, άρρωστοι, ηλικιωμένοι κι έχουν ανάγκη από μια ευχή, ένα χάδι, μια ανοιχτή αγκαλιά. Αγάπη που μας οδηγεί στον αυτοσεβασμό και στην επανεκτίμηση βασικών αξιών που είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Γι αυτό ας επιχειρήσουμε μια ελάχιστη διαφοροποίηση από τα λαμπερά πρότυπα που έχουμε υιοθετήσει. Άλλωστε ο καθένας μας έχει μια δική του πραγματικότητα που δεν ταυτίζεται με την πραγματικότητα των άλλων.

Τούτες τις άγιες μέρες μαζί με τις προσδοκίες, μοιραία έρχονται και οι μνήμες να χτυπήσουν την πόρτα μας. Μνήμες παλιές σκονισμένες, μνήμες με άρωμα γλυκιάς μελαγχολίας. Μνήμες προσώπων πολυαγαπημένων που δεν είναι πια μαζί μας.

Ανοίγοντας την καρδιά μας στην αγάπη, ας αφήσουμε εκείνο το παιδί που κάπου μέσα μας υπάρχει να προσμένει το θαύμα των Χριστουγέννων. Εκείνο το παιδί θα μας πάρει απ’ το χέρι για να μας οδηγήσει εκεί που αρχίζει το όνειρο και ξημερώνει η αγάπη!

Ας αφεθούμε στην αναζήτηση του δικού μας αστεριού που θα φωτίσει τη φάτνη μας!

Καλά Χριστούγεννα! Με υγεία, ομορφιά, ειρήνη, ελπίδα και χαρά!