Κοζάνη: Η αρχοντική πόλη του Βορρά

Κοζάνη: Η αρχοντική πόλη του Βορρά

Θέλεις μια οικονομική και κοντινή εξόρμηση; Τότε δεν έχεις παρά να πας για ένα σαββατοκύριακο στην Κοζάνη, σίγουρα είναι αρκετό για να δεις τα πιο βασικά σημεία. Βέβαια, η ομορφιά και η γραφικότητα αυτής της πόλης θα σε καθηλώσει και θα θες να έρχεσαι τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Το μέρος αυτό συνδυάζει τις οικονομικές διακοπές με ένα ξεχωριστό τοπίο για διασκέδαση και χαλάρωση. Επίλεξε την Κοζάνη γιατί απέχει μόνο μια μισή ώρα από την Θεσσαλονίκη, έχει ωραίο κλίμα-ψυχρό αλλά χωρίς υγρασία- και ο κόσμος της είναι φιλόξενος και δοτικός.

kozani4-ewoman

Πλεονέκτημα της πόλης οι αποστάσεις, όλα είναι τόσο κοντά που μέσα σε ένα τέταρτο μπορείς να βρεθείς από την μια πλευρά στην άλλη. Οι επιλογές για έξοδο καλύπτουν όλα τα γούστα από χαλαρά ταβερνάκια και καφετέριες μέχρι υψηλού επιπέδου εστιατόρια και κλαμπ. Η πόλη, εξάλλου, είναι γεμάτη νεολαία με έντονη βραδινή ζωή, λόγω των Πανεπιστημίων, ενώ το τοπικό φαγητό αποτελεί σημείο έλξης.

kozani-ewoman

Σημείο συνάντησης το Ρολόι στην Κεντρική Πλατεία, η οποία έχει αναδιαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αναβαθμίσει συνολικά την Κοζάνη. Από την πλατεία θα ξεκινήσεις τη βόλτα σου στο ιστορικό κέντρο της πόλης για να δεις κάποια από τα θαυμάσια αναστυλωμένα αρχοντικά του 18ου αιώνα καθώς και νεοκλασικά κτίρια, πεζόδρομους για άνετο περπάτημα και αγορές.

kozani2-ewoman

Μην παραλείψεις μια επίσκεψη στην Κοβερντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη με παρελθόν που ανάγεται στον 17ο αιώνα, η πορεία της ταυτίζεται µε εκείνη της πόλης της Κοζάνης και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας ενώ θεωρείται σημαντική για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Διαθέτει περισσότερα από 120.000 τεκμήρια, εκατοντάδες χειρόγραφα και κειμήλια που φτάνουν μέχρι και τον 11ο αιώνα, πίνακες ζωγραφικής και συλλογή χαρτών.

kozani3-ewoman

Ιδανική εποχή για να επισκεφτείς την Κοζάνη είναι οι Απόκριες, που αναβιώνουν πολλά και ξεχωριστά έθιμα όπως ο περίφημος φανός, η φωτιά που ανάβει εδώ και αιώνες στα σταυροδρόμια µε υπαίθρια διασκέδαση κάθε μέρα. Το γλέντι και οι γιορτές ξεκινάνε από την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνονται το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς με χορούς, αυτοσαρκασμούς, κυνήγι θησαυρού για παιδιά, γλέντια µε µπάντες χάλκινων στα μαγαζιά και στους δρόμους, το παιδικό καρναβάλι και φυσικά την παρέλαση αρμάτων.

Κοζάνη η πόλη του βιβλίου, του νόστιμου φαγητού, της καλοπέρασης και του φιλόξενου κόσμου! Αν θες να ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία δεν έχεις παρά να την επισκεφτείς.