My babyday: Οδηγός επιβίωσης για πρωτάρες μωρομάνες

My babyday: Οδηγός επιβίωσης για πρωτάρες μωρομάνες

Με λένε Στεύη και είμαι μαμά. Κι αυτό είναι το ημερολόγιό μου. Είναι οι ιστορίες της καθημερινής μου τρέλας με το μωρό στο σπίτι. Γιατί ναι, δε σας το είπα, είμαι μωρομάνα. Βοήθειά μας.

Σήμερα, σεβόμενη και τον τίτλο, θα σας δώσω 5 tips ως οδηγό επιβίωσης για πρωτάρες μωρομάνες.

1. Όταν κοιμάται το "θεριό", να κοιμάστε κι εσείς.
Μην το παίζετε ηρωίδες όπως εγώ τον πρώτο καιρό. Αντέχω έλεγα και κατέληξα να κοιμάμαι όρθια στον καναπέ, με το πετσετάκι του σκουπίσματος στον ώμο -που ανάθεμα κι αν θυμάμαι την ειδική ονομασία του- και το άδειο μπουκάλι ανά χείρας. Κι από τα γυμνάσια που περνάω ένα μήνα τώρα, τολμώ να πω ότι ήταν κι άνετος ο ύπνος, τον θυμάμαι με νοσταλγία.

2. Το κλάμα είναι ένα φαινόμενο που δυναμώνει με γεωμετρική πρόοδο.
Αν θέλετε να το γλιτώσετε, φροντίστε να είστε προνοητικές και το κυριότερο οργανωμένες. Σε μας, στο πέρας του διώρου -για παν ενδεχόμενο- το νερό είναι ετοιμοπόλεμο στον βραστήρα -βλέπετε ο δικός μου ως καλοφαγάς και λάτρης της ποικιλίας σαν τη μανούλα του, δε θηλάζει μόνο, παίρνει και συμπλήρωμα- , η αλλαξιέρα πλήρως εξοπλισμένη για το ενδεχόμενο ο πρίγκιπας να έχει καταχέσει τον κόσμο και να έχει κατουρηθεί ως τη μασχάλη (μα πώς το καταφέρνουν πείτε μου), και φυσικά για την ώρα του ταΐσματος όλα είναι εργονομικά τοποθετημένα για να τα φτάνει κανείς με το ένα χέρι (ή και με το στόμα αν χρειαστεί) χωρίς να τεντωθεί τόσο ώστε να ενοχληθεί από το τσιμπούσι του ο μικροσκοπικός αγάς.

3. Δημιουργήστε πιτ στοπ στο σπίτι.
Αν είστε μόνες με το μωρό και γενικά δεν έχετε χέρια να σας βοηθήσουν, καλό θα είναι να έχετε προνοήσει για στάσεις στάσης και στάθμευσης του μωρού. Καλό το πορτ μπεμπέ που το κοιμίζετε τους πρώτους μήνες. Αλλά το μικράκι δεν κοιμάται μόνο. Πολύ γρήγορα περνάει ο καιρός που απλά κάθεστε και αποχαυνωμένοι κοιτάτε το θαυματάκι που γεννήσατε. Κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψουν και οι ρυθμοί σας μες στο σπίτι. Καλή η αγκαλιά κι είναι πολλά τα πράγματα που ανακαλύπτει μια μωρομάνα ότι μπορεί να κάνει με το ένα χέρι, με το ένα πόδι, με τη μύτη ή το στόμα. Αλλά κατά καιρούς χρειάζεται κάπου να ακουμπήσει το μωρό για δουλειές που απαιτούν δύο χέρια. Ο δικός μου τσιροκοπάει ανελέητα στο πορτ μπεμπέ αν δεν είναι στην αγκαλιά του Μορφέα ή σε βαθιά γλάρα. Έτσι τα πιτ στοπ που φτιάχτηκαν αυτοσχέδια στο σπίτι είναι: η αλλαξιέρα στο τραπέζι της κουζίνας (σωτήριοι οι λευκοί θόρυβοι του βραστήρα και του απορροφητήρα), το πορτ μπεμπέ του καροτσιού στον καναπέ, το πορτ μπεμπέ -το καλό μας- στην κρεβατοκάμαρα της μαμάς που νάναι καλά τα ροδάκια της βάσης σερβίρεται και στο γραφείο για να δουλέψει η έρμη μάνα -ή ο πατέρας, ανάλογα ποιος έχει βάρδια-, το κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά και το ρηλάξ στο τραπεζάκι του σαλονιού. Όποιο βρεθεί στο δρόμο μας, ανάλογα την ανάγκη της στιγμής, εκεί παρκάρεται προσωρινά και το μωρό. Το πόσο θα τον κρατήσει βέβαια, άγνωστο κι ανάλογο με τα κέφια του. Εσείς, εμείς, όλοι τέλος πάντων, καλό θαναι τις δουλειές να τις τελειώνουμε γρήγορα.

4. Δείτε τι μπορείτε να δανειστείτε πριν αγοράσετε.
Τα μωρά έχουν ένα σωρό ανάγκες, οι οποίες όμως διαφοροποιούνται από μήνα σε μήνα. Πολλά πράγματα που σήμερα είναι χρήσιμα, αύριο είναι άχρηστα. Κι είναι κρίμα να έχετε πληρώσει ένα σκασμό λεφτά -δεν το συζητώ πόσο υπερκοστολογημένη είναι η βιομηχανία των μωρών- και να μην αποσβέσουν ποτέ. Πριν λοιπόν προβείτε σε αγορά, δείτε από τους γύρω σας που έχουν περάσει αντίστοιχη φάση με σας κι έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους, αν μπορείτε να δανειστείτε κάτι. Ό,τι γλιτώσετε καλό θα είναι. Αν πάλι δεν καταφέρετε να δανειστείτε κάτι, τότε... (Νο.5 του οδηγού επιβίωσης). Εμείς, δόξα τω Θεώ, είχαμε καλούς φίλους που μας φόρτωσαν υπέρ το δέον με προίκα κι άλλα χρειαζούμενα για τον μικρό. Άλλα δανεικά κι άλλα ως δώρο. Καλό είναι όλα αυτά να ανακυκλώνονται γιατί είναι τα περισσότερα αχρησιμοποίητα και όσο να πεις κρίση έχουμε, δε μας παίρνει για πολλά πολλά.

5. Ψαχτείτε για τις αγορές σας! Κακά τα ψέματα, το μωρό είναι πολυέξοδο. Πάνες, γάλα -αν δε θηλάζετε ή αν είστε κι εσείς μισό μισό όπως εμείς- κρέμες κι όλα τα συναφή. Μην κάνετε άσκοπες σπατάλες αγοράζοντας ό,τι βρίσκετε μπροστά σας. Προνοήστε τις ανάγκες σας και στοκάρετε προσφορές. Με μια αναζήτηση αυτού που ψάχνετε στο Skroutz θα βρείτε την καλύτερη τιμή. Παραγγείλτε το σε ποσότητα -όση τραβάει η τσέπη σας και υπολογίζοντας και πόσο καιρό θα το χρειαστεί το παιδί σας- και γλιτώστε έτσι και τη χρέωση των μεταφορικών. Σκεφτείτε ότι την τροφή μας έξω τη βρίσκουμε 15 ευρώ και χθες την παρέλαβα με 10.52. Όσο να πεις, έχει διαφορά...

Αυτά για σήμερα. Αγαπημένες πρωτάρες ή μη μωρομάνες, σας στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς και πάω να ταΐσω το θαυματάκι μου πριν ξεσηκώσει τη γειτονιά... Θα επανέλθω σύντομα με νέο My  babyday. Stay tuned and strong!