Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτική μηλόπιτα της μαμάς Σεβαστής!

Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτική μηλόπιτα της μαμάς Σεβαστής!

Μια μηλόπιτα αλλιώτική με λιγότερες θερμίδες αλλά πολύ πλούσια γεύση κι αρώματα η συνταγή της ημέρας σήμερα στο ewoman!

Μηλόπιτες υπάρχουν πολλές,  μα σαν της μαμάς Σεβαστής,  καμιά! Θα μου πείτε τώρα γιατί; Τι παραπάνω έχει αυτή η μηλόπιτα που την κάνει τόσο ξεχωριστή;

Θα σας πω αμέσως! Πρώτα απ' όλα, είναι εναλλακτική και εμπνευσμένη. με γλυκόξινη γεύση και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, δεν έχει κάτι παραπάνω, θα 'λεγα μάλιστα το αντίθετο!

Έχει κάτι "παρα...κάτω" κι εννοώ λιγότερες θερμίδες, αφού είναι φτιαγμένη με υλικά που βλάπτουν λιγότερο, εμάς και το βάρος μας (εξ' ου και το εναλλακτική) και άρα δεν είναι απαγορευτική για τους λιγούρηδες που έχουν τσιμπημένα τα κιλάκια κι έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια για χάδια!!! (όπως η αφεντιά μου, γιατί να κρυβόμαστε άλλωστε;;)

Εγώ και η κ. Σεβαστή (όχι δεν είναι η δική μου μαμά, η μαμά Σεβαστή!) σας τη συνιστούμε ανεπιφύλαχτα να τη φτιάξετε όπως ακριβώς σας την παρουσιάζουμε σήμερα στο ewoman! Είναι γευστικότατη και το κυριότερο; Εναλλακτική!

Υλικά:

3/4 πλάκας βιτάμ φλώρα με βούτυρο

3-4 μήλα μεγάλα κομμένα μισοφέγγαρα

4 αυγά

1 ποτήρι ζάχαρη καστανή

τον χυμό από 1/2 λεμόνι

1 κ.γλ. κανέλα Κεϋλάνης

2 κ.γλ. μπέικιν

1 βανίλια

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κ. σ. κονιάκ

3 κ.σ, γάλα εβαπορέ

50 γρ φουντούκια αλεσμένα ή καρύδια (ανάλογα την προτίμηση)

1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα απ (Γιώτης) ολικής άλεσης

Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτική μηλόπιτα της μαμάς Σεβαστής!

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το στρώνουμε σε ένα ταψάκι 30 εκ διάμετρο και πασπαλίζουμε με το 1/4 της ζάχαρης. Κόβουμε τα μήλα σε σχήμα μισοφέγγαρο και τα στρώνουμε από πάνω. Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτική μηλόπιτα της μαμάς Σεβαστής!

Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με κανέλα και ρίχνουμε κάμποσο από το τριμμένο φουντούκι.

Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτική μηλόπιτα της μαμάς Σεβαστής!

Αλέθουμε στο μούλτι την υπόλοιπη ζάχαρη και την χτυπάμε στο μίξερ με τ' αυγά ν' αφρατέψει. Προσθέτουμε τη βανίλια,το μπεικιν, το κονιάκ, το γάλα, το ξύσμα, τα υπόλοιπα φουντούκια και τέλος το αλεύρι.  Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για μισή ώρα περίπου στην κάτω σχάρα για να ροδίσουν και τα μήλα.

Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτική μηλόπιτα της μαμάς Σεβαστής!

Δοκιμάζουμε μ' ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα αν ψήθηκε.

Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτική μηλόπιτα της μαμάς Σεβαστής!

Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν την αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα!

Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτική μηλόπιτα της μαμάς Σεβαστής!

Tip:

Αν δούμε ότι τα μήλα δεν έχουν πάρει αρκετό χρώμα μπορούμε να την βάλουμε λίγο ακόμη στο φούρνο, με την πιατέλα στην ένδειξη grill.

Καλή απόλαυση!