Eman says: Και η μόδα κάνει λάθη

Eman says: Και η μόδα κάνει λάθη(pinterest)

«Τι εννοείς;» ρώτησε ο Έντουαρντ τον Μαρκ στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του «κοινωνικού δικτύου». Και ο Μαρκ απάντησε «θα είναι σαν την μόδα, δε θα τελειώνει ποτέ».

Η μόδα είναι ένα προϊόν που όντως δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε χρόνο έχουμε αλλαγές. Νέες ιδέες, νέοι συνδυασμοί, νέα χρώματα, νέα σχέδια, νέα υφάσματα κ.λ.π. Κάποιες γυναίκες την ακολουθούν πιστά, άλλες χαράζουν τον δικό τους δρόμο. Επιτυχημένα ή αποτυχημένα η καθεμία κάνει τις επιλογές της. Επιλέγει το στυλ της, τι ξέρει ή νομίζει ότι της ταιριάζει, τι έχει την δυνατότητα να αποκτήσει και τι την αντιπροσωπεύει. Σε κάθε περίπτωση η μόδα βρίσκεται δίπλα της. Της χτυπάει την πόρτα συνεχώς για να της «πουλήσει». Πρέπει να τις αγγίξει όλες και φυσικά, όλους.

Ο πληθυσμός και οι ανάγκες του τεράστια. Διαφορετικά στυλ. Διαφορετικά γούστα. Διαφορετικά πορτοφόλια. Για αυτό και τα «βλέπουμε όλα». Μήπως όμως στην προσπάθειά της αυτή να καλύψει τα πάντα, φτάνει να ξεπερνάει κάποια ίσως όρια;

Να ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής ότι δεν κατακρίνω καμία γυναίκα για τις επιλογές που κάνει. Μπορεί να έχω τα δικά μου γούστα και στυλ αλλά καθεμία έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι επιλογή θέλει. Αν αυτό που επιλέγει αρέσει σε κάποιον συνήθως δεν την νοιάζει και δεν θα έπρεπε κιόλας. Εκφράζεται μέσα από τις στυλιστικές της επιλογές και καλά κάνει.

Δεν μπορώ όμως να μη σταθώ σε μερικές επιλογές που τις θεωρώ λανθασμένες. Και θα ήθελα να μιλήσω για δυο συγκεκριμένες που είχα πάντα στο μυαλό μου.

Μα πείτε μου τώρα. Είστε το θηλυκό. Η γυναίκα. Η ομορφιά. Αποπνέετε το κάλεσμα στο αρσενικό. Θα πάτε και θα φορέσετε ΓΑΛΟΤΣΑ; Δηλαδή πληζ! Έλεος! Γαλότσα στη γυναίκα; Που ακούστηκε τέτοιο πράγμα; Δεν πάει να είναι Louis. Δεν πάει να έχει 2.499 ευρώ; Το θεωρώ απαράδεκτο! Και ο λόγος; Υποβαθμίζει την θηλυκότητά σας. Εντάξει να πάω στον πατέρα μου στο κτήμα και να του πω «μπράβο ρε πατέρα είσαι μέσα στη μόδα». «Το ήξερες ότι θα γινόταν μόδα, είσαι πολύ μπροστά». Αλλά να τις φοράτε εσείς; Δηλαδή δεν μπορώ να φανταστώ την επιτομή της θηλυκότητας, την Μόνικα, να φοράει γαλότσα. Δεν πάει να είναι η πιο μοδάτη γαλότσα; Δεν μπορώ να τη φανταστώ να φοράει κάτι τέτοιο ποτέ!

Το άλλο που μου προκαλεί τις ίδιες απορίες, την ίδια έκπληξη, έχει τον ίδιο αντίκτυπο πάνω σας αλλά επιπλέον προσθέτει ίσως και λίγο αστειότητα είναι η ΒΡΑΚΑ! Πάλι τα ίδια θα πω. Εντάξει είναι επίσημο ένδυμα και το φοράνε οι τσολιάδες. Ίσως κάπως έτσι να φαίνονται και τα μωρά όταν έχουν κάνει την ανάγκη τους. Μα, τι θηλυκό στοιχείο έχει η βράκα; Τι το ωραίο έχει εκτός του ότι είναι «στη μόδα;» Δηλαδή θα βλέπαμε ποτέ τη Μόνικα να φοράει βράκα; Είναι μάλιστα τόσο αστεία που ακόμη και για τους άντρες την θεωρώ απαράδεκτη. Φοράει και πάνα από μέσα ο τύπος; Δεν μπορώ να φανταστώ, ούτε ξέρω κανέναν άντρα που να έχει διαφωνήσει μαζί μου. Ίσα ίσα θα πω ότι ξέρω και πάρα πολλές γυναίκες που συμφωνούν.

Είμαι σίγουρος ότι κάθε γυναίκα θέλει να αισθάνεται όμορφη, να παίρνει την δόση επιβεβαίωσης που χρειάζεται και να νιώθει ωραία. Αυτά όμως τα δύο πραγματάκια τσακίζουν λίγο την θηλυκότητά της. Και επειδή είναι «στη μόδα» δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητα καλό. Γιατί και η μόδα κάνει λάθη.