Στα 35 ξέρεις πια πως το μόνο που μετρά είναι να περνάς καλά

Στα 35 ξέρεις πια πως το μόνο που μετρά είναι να περνάς καλά

Και έτσι ξαφνικά, χωρίς να το πολυκαταλάβεις στέκεσαι ακριβώς στη μέση της τέταρτης δεκαετίας της ζωής σου.

Μα καθώς τα 35 σου χρόνια εισβάλλουν δειλά στο βιογραφικό σου, ανάμεικτα συναισθήματα σε κατακλύζουν.

Εκατοντάδες αναμνήσεις και άλλα τόσα επιτεύγματα. Εμπειρίες, όνειρα, αποφάσεις, άνθρωποι αγαπημένοι, άνθρωποι χαμένοι, άνθρωποι που άφησες πίσω σου. Έρωτες, χωρισμοί, φιλίες, αλλαγές, μετάνοιες γι’ αυτά που δεν έκανες, απολογισμοί γι΄αυτά που έκανες.

Τα δύσκολα όμως πέρασαν και πάντα θα περνούν. Μεγάλωσες βλέπεις και το μόνο που μετράει είναι να περνάς καλά.

Γι’ αυτό άσε τους απολογισμούς στην άκρη και μη σκας.

Η ζωή είναι μικρή για να είναι κουραστική, δε νομίζεις;

 Απαλλάξου (οριστικά) από το σύνδρομο της τελειομανίας

Τι και αν δεν έδωσες τον καλύτερό σου εαυτό σήμερα; Τι και αν στη δουλειά μπορούσες να συντάξεις μία καλύτερη προσφορά από αυτή που τελικά παρέδωσες; Τι κι αν έσπασες τη δίαιτα;  Τι και αν μπορούσες να δώσεις κι άλλο; ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Στα 20 το μέτριο φαντάζει αβάστακτο, στα 35 όμως έχεις καταλάβει από πρώτο χέρι ότι δεν μπορείς όλα να τα κάνεις τέλεια. Η ενέργεια σου είναι περιορισμένη. Μην τη σπαταλάς για να πετύχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα. Και αύριο μέρα είναι, δε χάθηκε ο κόσμος.

Απόφυγε τις (περιττές) νυχτερινές εξόδους

Αυτό που σε διασκέδαζε κάποτε, σήμερα φαντάζει ως ο χειρότερος εφιάλτης. Στριμωξίδι στο μαγαζί, Σάββατο βράδυ, αγκαλιά με τη διπλανή παρέα, ζέστη, θόρυβος, μουσική βαρετή. Το ίδιο έργο το έχεις ξαναδεί. Απόλαυσε τη θαλπωρή του καναπέ σου, δες την αγαπημένη σου ταινία, μοιράσου τις σκέψεις σου με μια φίλη στο τηλέφωνο, σερφάρισε στο διαδίκτυο. Έτσι θα εξοικονομήσεις και χρόνο και χρήμα, θα ξεκουραστείς, και το πιο σημαντικό: θα περάσεις καλά με τα νέα δεδομένα του «ξενέρωτου» εαυτού σου.

Βάλε τέλος στην αναβλητικότητα

Είσαι αναβλητικός τύπος; Αν ναι, μην ανησυχείς, ανήκεις στην πλειοψηφία. Η αναβλητικότητα ίσως δεν ήταν πάντα στη ζωή σου, αλλά όταν ήρθε, ήρθε για να μείνει. Δεν αποβάλλεται από τη μία μέρα στην άλλη. Πάντα θα βρίσκεις δικαιολογίες για να κάνεις αύριο ή σε 6 μήνες αυτό που μπορούσες να  είχες κάνει χτες. Η αναβλητικότητα είναι τρόπος ζωής και δεν είναι απλά μια κακή συνήθεια. Είναι ένα τέχνασμα αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων. Πάρε μια βαθιά ανάσα και κάνε κάτι που έως τώρα απέφευγες. Θυμήσου: μια τολμηρή πράξη μπορεί να εκμηδενίσει κάθε φόβο.

 Επιβράδυνε τους ρυθμούς

Όπως είπε και ο Γκάντι «η ζωή δεν είναι μόνο γρήγοροι ρυθμοί». Καθημερινά παλεύεις να γλυτώσεις χρόνο, να κάνεις τα πράγματα πιο γρήγορα, να φύγεις 5 λεπτά νωρίτερα από τη δουλειά, να μη καθυστερήσεις στο φανάρι, να , να, να… Άραγε πως αξιοποιείς το χρόνο που γλυτώνεις με όλη αυτή τη βιασύνη; Κάνεις κάτι για τον εαυτό σου ή απλά προσθέτεις κι άλλες υποχρεώσεις τις οποίες θα εκπληρώσεις επίσης τρέχοντας; Κάνε μια παύση ξεκίνα από την αρχή, πιο αργά, πιο ήρεμα, σαν να βλέπεις τον εαυτό σου σε αργή κίνηση. Ανέλαβε λιγότερες υποχρεώσεις. Πες περήφανα «όχι». Ο χρόνος είναι χρήμα, μα η ζωή μικρή για να τη ζήσεις τρέχοντας.

Επίλεξε πώς θα νιώθεις

Τα συναισθήματα δεν είναι απλώς συγκινήσεις που αισθάνεσαι, δεν είναι ανεξέλεγκτα και ούτε σου τα προκαλεί κάποιος άλλος. Είναι δική σου επιλογή και μόνο δική σου, το πώς θα νιώθεις. Κανείς δεν μπορεί να σε πληγώσει, να σε στεναχωρήσει, να σε εκνευρίσει χωρίς τη συγκατάθεσή σου. Ξεκίνα να αγαπάς τον εαυτό σου, επιλέγοντας τον δρόμο της χαράς, της υγείας και της ολοκληρωτικής ευτυχίας. Ξεκίνα τη μέρα σου δηλώνοντας ευτυχισμένη.

Ζήσε μια ζωή με χιούμορ

Σταμάτα να παίρνεις τις καταστάσεις και τους ανθρώπους τόσο στα σοβαρά. Μα περισσότερο απ’όλα σταμάτα να παίρνεις τον ίδιο σου τον εαυτό στα σοβαρά. Ακόμα και το σύμπαν σού κάνει πλάκα διαρκώς. Κάνε κι εσύ το ίδιο! Ξεκίνα τη μέρα σου χαμογελώντας και συνέχισε γελώντας δυνατά. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για το θυμό και η πιο ισχυρή συνταγή μακροζωίας.

Μάθε να σβήνεις τον διακόπτη του μυαλού σου

Με απλά λόγια, μάθε να αποσυνδέεσαι από τις σκέψεις. Όταν φτάσεις στον προορισμό σου, σβήνεις τη μηχανή του αυτοκινήτου σου. Κάνε το ίδιο και με το μυαλό σου. Βρες χρόνο μες στη μέρα να αποσυνδεθείς και να ξεκουραστείς. Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από ένα καθαρό και ξεκούραστο μυαλό, που σίγουρα θα σε οδηγήσει στις πιο σωστές αποφάσεις.

Ερωτεύσου με όλη σου την καρδιά.

Ερωτεύσου εσένα, τα αστέρια, την κίνηση στους δρόμους, το λουλούδι που φύτρωσε απρόσμενα σε μια χαραγματιά τσιμέντου. Άσε ελεύθερη την καρδιά σου και μην την περιορίζεις. Μεγάλωσες αρκετά για να ψάχνεις τους κατάλληλους και να υψώνεις τοίχους και ασπίδες. Άλλωστε τώρα πια ξέρεις πως να προστατευτείς. Είσαι ήδη 35.