Να σηκώσει το χέρι όποιος έχει ζήσει έναν καυγά με τους γονείς του

Να σηκώσει το χέρι όποιος έχει ζήσει έναν καυγά με τους γονείς του

Η Τσάντα για μαξιλάρια είναι μια υπόθεση τραγική; Να σηκώσει το αριστερό χέρι όποιος έχει ζήσει στην εφηβεία έναν καυγά με τους γονείς του.

Να πιάσει τη μύτη του με το δεξί χέρι όποιος έχει πει ένα μικρό ή μεγάλο ψέμα στην εφηβεία.

Όποιος έχει ακολουθήσει τις επιλογές της παρέας χωρίς να συμφωνεί απόλυτα να πιάσει το κεφάλι του.

Να κοιτάξει το διπλανό του όποιος έχει ζήσει έναν έρωτα στην εφηβεία έστω μέσα στο μυαλό του.

Κάπως έτσι, πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας που βρέθηκε στο θέατρο 104 την Κυριακή το μεσημέρι, βρίσκεται να κοιτάει τον διπλανό του, να κρατά το κεφάλι του, ίσως κοντεύει να σκάσει αν σφίγγει τη μύτη του, αλλά πάνω απ’ όλα έχει ήδη θυμηθεί διαδραστικά την εφηβεία του και μπει στο κλίμα της παράστασης «Τσάντα για μαξιλάρι. Μια υπόθεση τραγική».

«Τσάντα για μαξιλάρι»  το πρώτο μισό του τίτλου καθώς η σχολική τσάντα είναι το χαρακτηριστικό και απαραίτητο αντικείμενο που κουβαλά κάθε έφηβος και στο οποίο ξεσπά με μανία, το ζωγραφίζει, το πετά, το αγκαλιάζει. Είναι η σιωπηλή συντροφιά του όλες τις στιγμές. Ήταν και η δική μας και των ηθοποιών της παράστασης, που αναβιώνοντας την καθημερινότητα ενός εφήβου, τιμούν τη σχολική τσάντα και μας πλημμυρίζουν με ξεχασμένα συναισθήματα, εφηβικές αγωνίες, φόβους, διαμάχες και έρωτες.

Μια υπόθεση τραγική, όμως το άλλο μισό του τίτλου της παράστασης και το λιτό σκηνικό με τα βέλη προς πάσα κατεύθυνση, με το δάπεδο γεμάτο καρτέλες με ονόματα όπως Μήδεια, Αντιγόνη, Ορέστης, Ηλέκτρα έρχεται να κουμπώσει με έναν πρωτότυπο τρόπο στις εφηβικές μας ζωές. Ανακαλύπτουμε μέσα από την παράσταση κοινά που έχει η δική μας οικογένεια με τις οικογένειες ηρώων από αρχαίες τραγωδίες και νιώθουμε και εμείς πρωταγωνιστές σε αρχαίο δράμα.

Κοιτώντας πίσω με ειλικρίνεια, μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια με συγκεκριμένο θέμα και ερεθίσματα οι συντελεστές κατάφεραν να πλέξουν την δραματουργία της παράστασης και να πετύχουν τον αρχικό τους στόχο, που δεν είναι άλλος από το να πυροδοτήσει την έναρξη συζητήσεων μεταξύ των εφήβων, των εφήβων και των εκπαιδευτικών, των εφήβων και του στενού οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος αλλά και να προβληματίσει τους ενήλικες βρίσκοντας απαντήσεις για τα μπερδέματα που βίωναν στην εφηβεία τους.

Την παράσταση ακολουθεί θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο Κυριακές στις 15:00 από 11 Νοεμβρίου και καθημερινές για σχολεία Στη σκηνή του Blackbox, Θέατρο 104,

Tαυτότητα παράστασης:
Σύλληψη & δραματουργία: Νικολέττα Δημοπούλου, Βιργινία Κεχαγιά
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Αναγνωστάκη
Φωτογραφίες: Ιωάννα Πάκα
Αφίσα: Ιωάννα Κυρίτση

Διανομή: 
Αλέξανδρος Καλαποθάκης, Ιωάννα Κυρίτση, Δέσποινα Μιτσιάλη, Μαρίνος Παρασκευόπουλος / Βύρων Ντέγκας, Γιώλικα Πουλοπούλου

Ημέρες & ώρες παράστασης:
Κυριακή, 3:00 μ.μ. / καθημερινές για σχολεία

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: €10 – Μειωμένο: €8

Θέατρο «104»
Σκηνή του ‘Blackbox’
Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Τηλ.: 210 – 3455020
Πληροφορίες / ομαδικές κρατήσεις / σχολεία: 697 7055088