Εύα Τσατσαράγκου: Ο χορός για μένα είναι η ζωή!

Εύα Τσατσαράγκου: Ο χορός για μένα είναι η ζωή!

Συναντήσαμε τη διευθύντρια της σχολής Eva dance academy και χοροδιδάσκαλο, Εύα Τσατσαράγκου, για μια συνέντευξη, εφ' όλης της ύλης. Μας απάντησε για όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τον χορό, καθώς και το πόσο είναι εφικτό το να ασχοληθούμε με αυτόν.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τον χορό;
Ασχολούμαι με τον χορό 26 χρόνια. Τα 14 χρόνια μαθητεία και 12 διδασκαλία.

eva-ewoman

Μπορείτε να ξεχωρίσετε έναν χορό που αγαπάτε περισσότερο και γιατί;
Πρώτα από όλα πρέπει να πω πως κάθε είδος χορού έχει τη δική του ομορφιά και τη δική του φιλοσοφία. Ακούω ανθρώπους να λένε δε μ’ αρέσει ένα είδος χορού χωρίς πρώτα να  έχουν την υπομονή να τον γνωρίσουν. Θεωρώ πως κάθε χορός έχει τη μαγεία του και τα μυστικά του,αρκεί να έχεις τη θέληση να τον γνωρίσεις.  Έχω ασχοληθεί με πολλά είδη  και πραγματικά είναι μια δύσκολη ερώτηση γιατί τους αγαπώ όλους. Νιώθω πως αν πω έναν χορό θα απαρνηθώ έναν άλλον. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε. Θα μιλήσω λοιπόν για τη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου.
Θα πω το Οriental (Belly Dance).
Μου αρέσει η ελευθερία που βγάζει στην κίνηση παρόλο που διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Έχει μεγάλη ποικιλία από είδη και στυλ χορού και αυτό τον κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Η μουσική του μπορεί να σε παρασύρει και να σου αγγίξει την ψυχή. Θεωρώ πως έχει θεραπευτικές ικανότητες για το πνεύμα και το σώμα.

νν

Πιστεύετε ότι ο χομπίστας, επιλέγει το είδος του χορού που θα ασχοληθεί με βάση την προσωπικότητά του;
Ναι πιστεύω πως ο χομπίστας διαλέγει τον χορό με βάση την προσωπικότητά του αρχικά. Παρατηρώ, όμως, πως όσο μένει στον χώρο του χορού μπορεί να ανακαλύψει και άλλες πτυχές του που δε γνώριζε και να ξεκινήσει και άλλο είδος που δεν πίστευε ποτέ πως θα έκανε!

Ο χορός είναι μόνο γυμναστική για το σώμα ή και για το πνεύμα;
Φυσικά  το χάρισμα του χορού είναι πως δε γυμνάζει μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα. Και θεωρώ πιο σημαντική τη γυμναστική του πνεύματος, γιατί οι σκέψεις και τα συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο για την κατάσταση του σώματος.

evad5-ewoman

Ο χορός σήμερα θεωρείται μια μορφή ψυχοθεραπείας;
Ο χορός είναι ο καλύτερος γιατρός της ψυχής. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του και ο χορός και η μουσική είναι ο τρόπος  που  μπορεί να τα απελευθερώσει! Ο χορός σε κάνει να ονειρεύεσαι και τα όνειρα είναι αυτά που σου δίνουν ζωή και στόχους!

Τι είναι για εσάς ο χορός;
Ο χορός για μένα είναι η ζωή. Είναι αυτός που με συντροφεύει σε κάθε χαρά και λύπη. Είναι αυτός που με κάνει να ονειρεύομαι και είναι αυτός που με κάνει να νιώθω δυνατή!

Πότε δεν πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με το χορό;

Ο χορός είναι για όλους. Είναι στενάχωρο να ακούω πως κάποιος δεν πρέπει να ασχοληθεί με τον χορό. Ο χορός δεν κοιτάει ηλικία και είναι η καλύτερη αερόβια γυμναστική αλλά και ψυχοθεραπεία. Σίγουρα είναι ιδανικός για αυτούς που εκφράζονται μέσω της τέχνης!

evad6-ewoman

Ο χορός θεωρείται ακριβό άθλημα;
Ναι, ο χορός θεωρείται από τα πιο ακριβά αθλήματα. Επειδή βέβαια θεωρώ πως ο χορός είναι για όλους και σκοπός μου είναι να δείξω στον κόσμο πόσο υπέροχο άθλημα είναι, στις σχολές μας προσπαθούμε να έχουμε όσο πιο προσιτές τιμές γίνεται σε συνδυασμό με την ποιότητα που προσφέρουμε.

Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με περισσότερα από ένα είδος χορού;
Εννοείται πως μπορεί. Στις σχολές μας οι περισσότεροι χορευτές μας ασχολούνται με πάνω από 2 είδη χορών!

evad3-ewoman

Είναι σήμερα όνειρο ζωής για ένα παιδί να γίνει δάσκαλος χορού;

Παρατηρώ πως όλο και περισσότερα παιδιά θέλουν να γίνουν δάσκαλοι χορού.  Έχω πολλούς μαθητές που μου λένε πως θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα!

Ήταν το δικό σας όνειρο ζωής να ασχοληθείτε με το χορό; Και πώς προέκυψε;

Ναι, ήταν ένα όνειρο ζωής και είναι ένα όνειρο που έχω την τύχη να ζω κάθε μέρα! Δε θυμάμαι πώς προέκυψε, νομίζω πως απλά γεννήθηκα για να χορεύω. Από μικρή μου άρεσε να κάνω όνειρα και να βάζω στόχους. Μου άρεσε η διδασκαλία και πίστευα πώς για να κάνεις κάτι σωστά πρέπει να το αγαπάς. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά με τον χορό.

Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε τους μαθητές σας να ανεβαίνουν επίπεδο;

Μου έχει τύχει να κοιτώ τους μαθητές μου την ώρα του μαθήματος  και να σκέφτομαι όλη τους την εξέλιξη και να συγκινούμαι. Φυσικά είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα! Νιώθω σαν να είμαι ένα παζλ  που τα κομμάτια μου είναι οι μαθητές μου. Όταν τα κομμάτια τοποθετηθούν σωστά τότε νιώθω ολοκληρωμένη!

evad1-ewoman

 

Όταν το χόμπι έγινε επάγγελμα, το πάθος μετατράπηκε σε ρουτίνα για εσάς;

Μου έλεγαν πολλοί να μην κάνω το χόμπι μου επάγγελμα γιατί θα μετατραπεί σε ρουτίνα. Θα πω πως σίγουρα, όταν το χόμπι γίνεται επάγγελμα έχεις να αντιμετωπίσεις κάποιες δυσκολίες, όμως με αγάπη και προσπάθεια όλα ξεπερνιούνται. Κάθε μου μέρα στη δουλειά μου δίνω την ψυχή μου, θα μπορούσα να πω πως κάθε μέρα είναι για μένα μια μικρή παράσταση, οπότε όχι δεν έχει μετατραπεί σε ρουτίνα και εύχομαι να μη συμβεί ποτέ! Είναι ευλογία για μένα να κάνω  το χόμπι μου επάγγελμα!

ev

Πιο παλιά, ο χορός ήταν ταμπού για τα αγόρια. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που εξαλείφεται;

Είναι φαινόμενο που εξαλείφεται σιγά σιγά. Αν και ακόμα βλέπω αγόρια που ενώ θέλουν να χορέψουν ντρέπονται ή άλλα που λένε πως ο χορός είναι μόνο για κορίτσια. Αυτό για μένα είναι έλλειψη παιδείας και προκαταλήψεις γονιών που μεταφέρονται στα παιδιά τους.

Πού σας βρίσκουμε;

Οι σχολές μας ΕVA DANCE ACADEMY  βρίσκονται στην Τσακάλωφ 33, Πετρούπολη και στην Ανθέων 41, Κηπούπολη Περιστέρι.

evad-ewoman