Η συνταγή της ημέρας: Εκπληκτικό γαλακτομπούρεκο!

Η συνταγή της ημέρας: Εκπληκτικό γαλακτομπούρεκο!

Ένα εξαιρετικό κι ασύλληπτα γευστικό γαλακτομπούρεκο,  η συνταγή του ewoman για να γλυκάνετε την κάθε γιορτινή ή μη μέρα των αγαπημένων σας με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Το ewoman σας αποκαλύπτει κάποια μικρά αλλά πολύτιμα μυστικά για σίγουρη επιτυχία!

Μυστικά επιτυχίας:

-Για να πετύχουμε κριτσανιστό αποτέλεσμα στο γαλακτομπούρεκο, το ψήνουμε καλά ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα πάνω-κάτω.

-Μεγάλη προσοχή στο σωστό σιρόπιασμα. Κρύο σιρόπι-ζεστό γαλακτομπούρεκο. Ρίχνουμε το σιρόπι λίγο λίγο με ένα κουτάλι και σταδιακά, όχι όλο μαζί.

-Η κρέμα δεν πρέπει να βράζει για πολλή ώρα, γιατί θα ψηθεί και για περίπου μια ώρα στο ταψί. Πριν βάλουμε την κρέμα στα φύλλα πρέπει να την αφήσουμε να κρυώσει.

-Καλό βουτύρωμα των φύλλων, ενώ βουτυρώνουμε από πάνω με βούτυρο λιωμένο που φτάνει στο στάδιο που αρχίζει να πήζει για να κάθεται πιο σωστά επάνω στα φύλλα.

- Καλό είναι να μη βάλουμε το γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο, γιατί θα νοτίσουν τα φύλλα και θα χαθεί η τραγανότητα....Βέβαια αν δεν εξαφανιστεί, απαραίτητα θα μπει την 3η μέρα και καλύτερα σε κλειστό τάπερ, γιατί κινδυνεύει να αλλοιωθεί η κρέμα! 

Υλικά για 28 κομμάτια:

2 πακέτα φύλλο κρούστας για γλυκά (με 14 φύλλα το καθένα)

400 γρ. βούτυρο αγνό (ίσως και λίγο παραπάνω) 

Για την κρέμα:

1,5 λίτρο γάλα

300 γρ ζάχαρη

150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

ξύσμα από 1 λεμόνι

3 αυγά

4 κρόκους

1 βανιλίνη

3 κ.σ. βούτυρο αγνό

Για το σιρόπι:

1500 γρ. ζάχαρη

800 ml νερό

χυμό 1/2 λεμονιού

1 βανίλια

2 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:

-Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι,  βράζοντας  τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι. Αφού βράσει για 10',  το παίρνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι και τη βανίλια και τ' αφήνουμε να κρυώσει καλά.

-Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα βάζοντας τα 1250 γρ γάλα με τα 200 γρ. ζάχαρη να βράσουν, ενώ στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ν' αφρατέψουν και έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα, εκτός το βούτυρο.

-Μόλις βράσει το γάλα ρίχνουμε το μείγμα που χτυπήσαμε στο μίξερ κι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη (ν΄ακουμπάει στην κρέμα) και την αφήνουμε οπωσδήποτε να κρυώσει πριν "στήσουμε" το γαλακτομπούρεκο.

-Παίρνουμε ένα φύλλο το βουτυρώνουμε, διπλώνουμε στα δυο ξαναβουτυρώνουμε, βάζουμε κρέμα και σκεπάζουμε διπλώνοντας αριστερά & δεξιά και το τυλίγουμε ρολό απλώνοντας και ενδιάμεσα που και που βούτυρο. Τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας κενό ενδιάμεσα γιατί στο ψήσιμο φουσκώνουν.

-Βουτυρώνουμε καλά από πάνω και ψήνουμε στους 170 ο C για 1 ώρα περίπου.(Ο χρόνος ψησίματος του γλυκού ποικίλει ανάλογα με το φούρνο. Στο τέλος, το γλυκό πρέπει να έχει ροδίσει ομοιόμορφα πάνω και κάτω. )

Η συνταγή της ημέρας: Εκπληκτικό γαλακτομπούρεκο!

-Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι το ζεστό γαλακτομπούρεκο μόλις το βγάλουμε από το φούρνο κι αφού κρυώσει, το απολαμβάνουμε!!

Η συνταγή της ημέρας: Εκπληκτικό γαλακτομπούρεκο!

Καλή απόλαυση!

Σημ: Ευχαριστώ τη φίλη Πηγή Σταμπουλού για την εξαιρετική συνταγή!!