Το Ewoman πάει θέατρο: « Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια...»

« Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια…»

« Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια…»
Εμείς όμως;

Η Μόνικα Βίτι, Ιταλίδα ηθοποιός και σεναριογράφος, μεσουρανούσε επί τρεις δεκαετίες στη μεγάλη οθόνη. Αποτέλεσε μούσα σπουδαίων σκηνοθετών και το ταλέντο της επιβραβεύτηκε πολλές φορές με βραβεία Νταβίντ ντι Ντονατέλο, ιταλικές Χρυσές Σφαίρες και μια Χρυσή Άρκτο. Δυστυχώς, όλη αυτή η σημαντική πορεία της ξεχάστηκε. Όχι από το κοινό, αλλά από την ίδια. Ο αμείλικτος χρόνος και τα αναπόφευκτα γεράματα την απομόνωσαν στην Ελβετία έχοντας τη νόσο του αλτσχάιμερ.

Παρ΄ όλα αυτά η 87χρονη παραμένει πηγή έμπνευσης. Αυτή τη φορά έγινε η μούσα του ποιητή, θεατρικού συγγραφέα & κριτικού λογοτεχνίας, Θωμά Τσαλαπάτη. Το αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερο, ποιητικό, σουρεαλιστικό θεατρικό έργο το οποίο δεν ασχολείται με αυτοβιογραφικά στοιχεία της Μόνικα Βίτι αλλά δημιουργήθηκε με αφορμή την είδηση ότι πάσχει από αλτσχάιμερ.

Ο Θωμάς Τσαλαπάτης έχοντάς την στο μυαλό του ως άφθαρτη σταρ κεντρίζεται από τη φυσική της φθορά και την απώλεια μνήμης της. Έτσι, επικεντρώνεται στην έννοια της ταυτότητας. Δημιουργεί ένα κείμενο με πυρήνα τη σημαντικότητα της μνήμης και πως επιδρά στην εξέλιξη της προσωπικότητάς μας.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, στο θέατρο 104, η Νικόλ Δημητρακοπούλου που σκηνοθετεί και παίζει, η Άλκηστις Νικολαΐδη και η Λουκία Πιστιόλα, η οποία ακούγεται ηχογραφημένα, υποδύονται τις ενσαρκωμένες αναμνήσεις ενός ατόμου σε απόλυτη σύμπνοια. Μάλιστα, καταφέρνουν να σκιαγραφήσουν όλες τις εκφάνσεις του ίδιου ανθρώπου όταν με μαεστρία σκοντάφτουν πάνω σε μια ανάμνηση που θυμούνται διαφορετικά, αποδεικνύοντας ότι ένα βίωμα μπορούμε να το αλλάξουμε, να το ωραιοποιήσουμε, αλλοιώνοντας την μνήμη μας.

Σύμμαχοί τους το πρωτότυπο ηχητικό τοπίο του Μανώλη Μανουσάκη, το οποίο δημιουργεί μια περιοχή ανάμεσα στον εφιάλτη και το όνειρο, διευρύνει την ανάμνηση ανοίγοντας το κείμενο και το υποκειμενικό σκηνικό του Ανδριανού Ζαχαρία. Υποκειμενικό, γιατί η ύπαρξη μπλε κουτιών στη σκηνή λειτουργεί διαφορετικά στον καθένα μας βοηθώντας μας να φτάσουμε στη ρίζα της μνήμης και να τραβήξουμε από το εκάστοτε κουτί μια ανάμνηση που πηγάζει από το συγκεκριμένο σκηνικό. Είναι κάλπες, αποδυτήρια ή κάτι άλλο; Όλα αυτά θα τα ανακαλύψετε παρακολουθώντας την παράσταση ‘’ Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια’’. Μην την χάσετε.

Συντελεστές
Κείμενο: Θωμάς Τσαλαπάτης
Σκηνοθεσία: Νικόλ Δημητρακοπούλου
Σκηνοθεσία Εικόνας: Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνογραφία: Ανδριανός Ζαχαριάς
Επιμέλεια Κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Μανώλης Μανουσάκης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Γραφιστική Επιμέλεια: Θάνος Κερμίτσης
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγγάνη
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Παντελίδης
Παραγωγή: R.M.LIGHT
Ηχογραφημένη φωνή: Λουκία Πιστιόλα
Eρμηνεία : Άλκηστις Νικολαϊδη, Νικόλ Δημητρακοπούλου
Πληροφορίες
Παραστάσεις: Από Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό, ανέργων: 10€
Ατέλειες ηθοποιών: 5€
Προπώληση εισιτηρίων:
Viva.gr:
Διάρκεια παράστασης:
Facebook Page: https://bit.ly/2RKyENZ
Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία Παράστασης
Χρύσα Ματσαγκάνη
Τ: 6982344130
E: chrysamtg@gmail.com
*Το έργο παρουσιάστηκε στο Maison de la poesie στο Παρίσι σε σκηνοθεσία Laurence Campet, στο πλαίσιο της ελληνικής εβδομάδας που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Desmos και στο Φεστιβάλ Αναλoγίων του Θεάτρου Τέχνης στις 22/9