Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Από καιρό θέλαμε να επισκεφτούμε το Ντουμπρόβνικ, το αποκαλούμενο « Saint Tropez» των Βαλκανίων, που τα τελευταία χρόνια δημιούργησε το δικό του τουριστικό μύθο. Έτσι, στα τέλη του περασμένου Γενάρη καταφέραμε να υλοποιήσουμε την επιθυμία μας και μάλιστα ταξιδεύοντας οδικά.

Ήταν ένα πολύωρο ταξίδι, πολύ ενδιαφέρον αλλά ιδιαίτερα κουραστικό, δεδομένου του ότι διασχίσαμε την ενδοχώρα της Αλβανίας καθώς και το Μαυροβούνιο. Νωρίς το απόγευμα φθάσαμε στο Ντουμπρόβνικ, είχε αρχίσει να σουρουπώνει και ψιλόβρεχε. Όμως, αντικρίζοντας από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τα εκτυφλωτικά κόκκινα κεραμίδια στις στέγες των άσπρων σπιτιών μαζί με τα πρώτα φώτα της πόλης, σκεφθήκαμε πως άξιζαν η κούραση και η κάποια ταλαιπωρία.. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν μαγικές.

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Η θέα της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης που απλώνεται εδώ και οχτώ αιώνες μέχρι την άκρη της θάλασσας, με το λιμάνι και τα νησάκια απέναντι δημιουργεί αίσθημα δέους!

Γι αυτό ακριβώς,  χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο,  έρχονται στο Ντουμπρόβνικ. Για να δουν από κοντά όλα τα κρυμμένα μυστικά αυτής της μεσαιωνικής πόλης,  με τη γοητεία της καστροπολιτείας, τη θαλάσσια αύρα και τον κοσμοπολίτικο αέρα.

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε την εξερεύνηση από την παλιά πόλη με αφετηρία την Πύλη Pile στα δυτικά των τειχών. Είναι ένα εκπληκτικό μονοπάτι κατά μήκος της Πύλης, με μεσαιωνική αρχιτεκτονική και θέα που κόβει την ανάσα! Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς τις πρωινές ώρες για να μπορέσει να δει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και τη νύχτα που η φωτισμένη πύλη είναι ειδυλλιακά όμορφη. Μπαίνοντας στην καστροπολιτεία συναντήσαμε το πελώριο σιντριβάνι του Ονούφριου και το Μοναστήρι των Φραγκισκανών. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει το Μουσείο της Μονής, καθώς και το παλαιότερο ίσως φαρμακείο του κόσμου.

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Από αυτό το σημείο ξεκινά ο μεγάλος πεζόδρομος της παλιάς πόλης, γνωστός ως Stradum. Στις δύο «όχθες» του πλακόστρωτου, μικρά ανηφορικά καλντερίμια οδηγούν σε κρυμμένα στενά σοκάκια με ταβέρνες, ενώ στο τέρμα του πεζόδρομου, ξεκινά ένας νέος λαβύρινθος από πανέμορφα δρομάκια και πλατείες.

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Ακολουθώντας τον δρόμο μπροστά μας, βρεθήκαμε στην Στήλη Orlando και τον πύργο του Ρολογιού, στο παλάτι Sponza που φιλοξενεί τα αρχεία της πολιτείας, στην μπαρόκ ιταλική εκκλησία του Αγίου Βλάσιου, στο γοτθικό Παλάτι του Εφημέριου, δίπλα στο οποίο στήνονται συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας και στη γκαλερί του War Photo Limited, όπου υπάρχουν δραματικές εκθέσεις φωτογραφίας με πορτραίτα των θυμάτων και εικόνες από τον πόλεμο.

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Περπατώντας γύρω στα 10 λεπτά φθάσαμε στο σύγχρονο λιμάνι της πόλης, γύρω από το οποίο απλώνονται σπιτάκια αμφιθεατρικά στους λόφους,  αλλά και εμπορικά καταστήματα.

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Μια δυνατή βροχή που ξεκίνησε και δεν έλεγε να σταματήσει  μας εγκλώβισε σ’ ένα όμορφο καφέ – μπιστρό. Δεν καταφέραμε να περπατήσουμε στο τείχος του Ντουμπρόβνικ που αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Πρόκειται για το τείχος της Παλιάς πόλης με έκταση 150 χιλιόμετρα. Ίσως ….μια επόμενη φορά.

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Στο ξενοδοχείο μας το βραδάκι καθώς ετοιμαζόμασταν για την επιστροφή, ήμασταν γεμάτοι όμορφες εικόνες από την παλιά πόλη! Μια πόλη επιβλητική, ατμοσφαιρική και πανέμορφη!

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Ένα σύντομο οδοιπορικό σε μια πόλη επιβλητική, ατμοσφαιρική, με πολιτισμική κληρονομιά έφτασε στο τέλος του.