Καρλ Λάγκερφελντ: O σημαντικότερος σχεδιαστής μόδας της γενιάς του

Καρλ Λάγκερφελντ: O σημαντικότερος σχεδιαστής μόδας της γενιάς του

Ο «Κάιζερ» που έδωσε και πάλι έμπνευση στον οίκο Chanel πέθανε σε ηλικία 85 ετών.

 

Αναγνωρίσιμος από τα χαρακτηριστικά γυαλιά του και τη λευκή του αλογοουρά, ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές μόδας.

karl-ewoman

Ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος σχεδιαστής μόδας που έχει περάσει από την ιστορία. Ο Καρλ Λάγκερφελντ δεν μπορούσε να περάσει τον δρόμο χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ο κόσμος τον ακολουθούσε παντού. Παρέμεινε στο χώρο της μόδας μέχρι και τον θάνατό του. Δημιουργούσε για περισσότερο από 60 χρόνια. Ταλαντούχος, δημιουργικός, γεμάτος ενέργεια και αγάπη για τη δουλειά. Ο γερμανός εκδότης Gerhard Steidl είπε για εκείνον «Δεν κουράζεται ποτέ. Μπορεί να ξυπνάει στις 5 π.μ. και να είναι το απόγευμα σε εγρήγορση». Ένας άνθρωπος μυστήριος που δεν έβγαζε τα γυαλιά του στιγμή. Ήταν ένα είδος προστασίας για αυτόν. «Δεν θέλω ο καθένας να μπορεί να δει τις εκφράσεις του προσώπου μου» έλεγε, γεγονός  που γεννούσε αμφιλεγόμενα σχόλια.

Σνομπ και καυστικός για πολλούς, αφού ξεστόμισε πολλές φορές πικρόχολα σχόλια για διάσημες προσωπικότητες .Χαρακτήρισε την Χάιντι Κλουμ ως «μία κυρία που δεν την ξέρει κανείς», την τραγουδίστρια  Αντέλ «πολύ χοντρή», ενώ για την Πίπα Μίντλετον είπε «ένα πολύ άσχημο κορίτσι που καλά θα έκανε να δείχνει μόνο τα οπίσθια του».

 

Όχι ένα, όχι δύο, όχι τρία. Τέσσερα ταλέντα

 

Karl Lagerfeld (Büste). Έργο του ίδιου από πορσελάνη

karlporc-ewoman

Όμως ο Λάγκερφελντ δεν ήταν απλά ένας σχεδιαστής μόδας. Ήταν ένας άνθρωπος της τέχνης, σκιτσογράφος, φωτογράφος και καλλιτέχνης. Γλυπτά του κρίθηκαν εξαιρετικά. Παράλληλα, συνέλεγε αμέτρητα βιβλία, αφού η συλλογή του έφτανε τα 300.000 βιβλία. Φωτογράφιζε σπουδαίες προσωπικότητες όπως την Γκρέις και μετά την Καρολίνα και τη Στεφανί του Μονακό με τις οποίες διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις. Φωτογράφιζε τις δικές του καμπάνιες που εκδόθηκαν μετά και σαν βιβλία τέχνης όπως και πάρα πολλά editorials για περιοδικά μόδας. Η φωτογραφία ήταν αυτό που τον συνέδεε με τον έξω κόσμο. Φωτογραφίζοντας, έλεγε, «υπάρχει μία συνέχεια ανάμεσα στους ανθρώπους της μόδας και τα μοντέλα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η απομόνωση είναι θάνατος.»

 

karol-ewoman

Ένα διαφορετικό παιδί

 

Ο Καρλ ζωγραφίζοντας τη μητέρα του και τον ίδιο στην εφηβική  ηλικία.

krl-ewoman

karl1-ewoman

Ο Καρλ ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας. Γεννήθηκε στο Αμβούργο. Ο παππούς του Όττο έκανε περιουσία φέρνοντας πρώτος στη Γερμανία συμπυκνωμένο γάλα. Η μητέρα του Ελίζαμπεθ ήταν πωλήτρια εσωρούχων και λάτρης της τέχνης. Εκείνη τον ενθάρρυνε να ζωγραφίζει. Τη θαύμαζε για την γοητεία της. Με τον πατέρα του δεν είχαν καλές σχέσεις. Τον ένοιαζε μόνο η δουλειά και τα χρήματα. Δεν μιλούσαν. Μόνο του έδινε χρήματα να αγοράζει ακριβά αυτοκίνητα και ρούχα. Οι γονείς του δεν του έδιναν σημασία. Ίσως για αυτό μισούσε την παιδική του ηλικία.

Από μικρός ξεχώριζε. Ντυνόταν διαφορετικά από τα παιδιά της ηλικίας του και είχε μακριά μαλλιά. Στο μάθημα πάντα σχεδίαζε. Ήξερε τι ήθελε να κάνει στο μέλλον. «Μια μέρα θα γίνω διάσημος» έλεγε στους γονείς του. Ηταν ερωτευμένος με την πόλη του φωτός .Γι’αυτό έμαθε γαλλικά. Και τα κατάφερε. Στα 17 του μόλις χρόνια αν και αυτοδίδακτος, πήρε μέρος σε ένα διαγωνισμό μόδας και κέρδισε το πρώτο βραβείο για μάλλινο παλτό. Εκεί γνώρισε και τον σχεδιαστή  Yves Saint Laurent και από τότε έγιναν φίλοι. Ο Καρλ άλλαξε το επίθετό του από Λάγκερφελτ σε Λάγκερφελντ καθώς πίστευε ότι είναι πιο εμπορικό.

Η απογείωση- ο σχεδιαστής φαινόμενο

 

Ο Λάγκερφελντ εισήγαγε τις γούνες στη μόδα. πηγή standard.co.uk

karlp-ewoman

 

«Στη σημερινή εποχή πρέπει να είμαστε καινοτόμοι και να προτείνουμε νέα πράγματα.» Καρλ Λάγκερφελντ στο euronews,2017.

 

Δούλεψε τρία χρόνια στον γαλλικό οίκο Balmain και το 1958 συνεργάστηκε με τον Jean Patou. Το 1965 μετακόμισε στον ιταλικό οίκο Fendi με τον οποίο έκανε την Ιταλία κύριο προορισμό μόδας.Σχεδίαζε ολοκληρωμένες συλλογές από ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ. Όμως σημείο σταθμός στην καριέρα του υπήρξε ο διάσημος οίκος Chanel που εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε παρακμή. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος «ο οίκος Chanel κοιμόταν και ροχάλιζε». Κατάλαβε από την αρχή τι ήθελαν οι γυναίκες και απογείωσε τις συλλογές ready-to-wear. Όταν έφτασε ο Λάγκερφελντ το 1983 κατάφερε και ανέστησε τον οίκο με φρέσκιες ιδέες(90s τουίντ σε αέρινα υφάσματα) και έσοδα πάνω από 1$ δις δολάρια. Σχεδιαστής φαινόμενο, διήυθυνε ταυτόχρονα τρεις οίκους: Fendi, Chanel και το δικό του ομώνυμο οίκο. «Έχω τρεις προσωπικότητες. Ο Fendi είναι η ιταλική εκδοχή μου, η Chanel η εκδοχή μου για τη γαλλική μόδα και ό,τι απομένει είμαι εγώ.», έλεγε.

 

Οι επιδείξεις μόδας που αναλάμβανε ήταν φαντασμαγορικές. Μία από αυτές ήταν η επίδειξη στη FontanadiTreviτο 2016 για τον ιταλικό οίκο Fendi

karlf-ewoman

Η μούσα του

karlins-ewoman

Η πανέμορφη γάτα του Choupette ήταν η έμπνευση του. Την είχε δίπλα του όταν σχεδίαζε. «Ποτέ στη ζωή μου δεν πίστευα ότι θα ερωτευόμουν μία γάτα.» έλεγε. Η Choupette είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο. Έχει 300.000 followers στο Instagram και ποτέ δεν μένει μόνη της. Σε εκείνη λέγεται ότι άφησε την αμύθητη περιουσία του.

Για την έμπνευση έλεγε χαρακτηριστικά «Δεν πιστεύω σε αυτούς που λένε πάω σε μια παραλία για να βρουν την έμπνευση τους. Στα γαλλικά λέμε η όρεξη έρχεται τρώγοντας και όπως λέω εγώ η έμπνευση έρχεται δουλεύοντας». Η έμπνευση ερχόταν σαν μία ηλεκτρονική λάμψη, έβλεπε πράγματα στη ζωή,στο μπάνιο. Δεν ήξερε από που προέρχεται.

 

Το τελευταίο Show- το τέλος του «βασιλιά»-Κάιζερ

 

Με την διευθύντρια της αμερικανικής Vogue Άννα Γουίντουρ.

annkarl-ewoman

Μετά τον θάνατο του, πολλοί γνωστοί φίλοι του σχεδιαστή εξέφρασαν τη λύπη τους. Η κορυφαία σχεδιάστρια Ντονατέλα Βερσάτσε έγραψε για τον Καρλ ότι ενέπνευσε την ίδια αλλά και τον Τζιάνι, η Άννα ΓοίντουρΟ Karl Lagerfeld ήταν πρότυπο. Όρισε τι σημαίνει να είσαι ένας σχεδιαστής του 21ου αιώνα και το έκανε με χιούμορ και χαρά». Μίλησε ακόμη για μια άγνωστη πλευρά του, «μπορώ να θυμηθώ ένα βράδυ, πριν από πολλά χρόνια, όταν ο Κarl Lagerfeld τύλιξε το χαλί που ήταν στρωμένο στο Salon de la Paix, τράβηξε τον τρομαγμένο ευγενή Oscar de la Renta στην πίστα που μόλις είχε δημιουργήσει και άρχισαν να χορεύουν ένα υπέροχο ταγκό σε κλασικό στιλ.»( https://www.iefimerida.gr/news/481033/i-anna-goyintoyr-apohaireta-ton-karl-lagerfeld-kai-apokalyptei-poios-pragmatika-itan )

 

Αριστερά και πάνω δεξιά φωτογραφίες της Μελάνια από την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον-Φεβρουάριος 2017- με δημιουργία του Καρλ Λάγκερφελντ. Συνήθιζε συχνά να ντύνεται με δημιουργίες του γερμανού σχεδιαστή.

karlmel-ewoman

Πολλοί άλλοι ακόμη όπως η Βικτόρια Μπέκαμ, η Ινές ντε λα Φρεσάνζ, μούσα του για χρόνια, η Ναταλί Ρικέλ, κόρη της σχεδιάστριας Σόνια Ρικέλ, αλλά και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, η οποία υπήρξε μοντέλο πριν:«Σήμερα ο κόσμος έχασε μια δημιουργική ιδιοφυΐα».

Οι συζητήσεις για την κατάσταση της υγείας του ξεκίνησαν το 2018, όπου ο σχεδιαστής δεν περπάτησε δίπλα στα μοντέλα μετά το Haute Couture show του Chanel όπως συνηθιζόταν πάντα. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής δεν παρευρέθηκε λόγω κούρασης. Όμως ο στενός του κύκλος γνώριζε την αλήθεια για την περιπέτειά του με τον καρκίνο. Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 2019 στην αγαπημένη του πόλη, το Παρίσι. Ο κόσμος της μόδας αποχαιρετά έναν λαμπρό βασιλιά.

Καλό ταξίδι, Καρλ Λάγκερφελντ.