Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα τυροκούλουρα

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα

Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα η συνταγή του ewoman για σήμερα!

Αυτά τα τυροκούλουρα θα κλέψουν την καρδιά σας με τη βουτυράτη κι αφράτη ζύμη τους και την τυρένια γεύση τους!

Μοιάζουν με κουλούρια Θεσσαλονίκης, αλλά δεν είναι!

Γίνονται εύκολα, πετυχαίνουν χωρίς να χρειάζεται να είσαι σεφ και είναι ένας γευστικός πειρασμός τέτοιος που δεν μπορεί να του αντισταθεί κανείς εύκολα! Είναι ένα άριστο και πλήρες πρωινό. Συνοδεύουν εκπληκτικά τον καφέ και το τσάι και γίνονται ανάρπαστα!

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι (περίπου, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη)

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1 νεροπότηρο χλιαρό νερό

1 νεροπότηρο γάλα

1 νεροπότηρο σπορέλαιο

1 ασπράδι αυγού (ο κρόκος θα χρειαστεί για επάλειψη) 

2 κ.γ. αλάτι

4 κ. γλ. ζάχαρη

100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

300 γρ τυρί φέτα

1 κρόκος για το άλειμμα

παπαρουνόσπορος ή σουσάμι προαιρετικά

Εκτέλεση:

Σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ασπράδι του αυγού, το νερό και το γάλα (χλιαρά), τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε για λίγο με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί»  για μισή ώρα και να φουσκώσει.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα

Αφού φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε ισοβαρή κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα

Τοποθετούμε πάνω από κάθε μπαλάκι ένα κομματάκι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα

Απλώνουμε το βούτυρο με τα δάχτυλά μας, πιέζοντας ταυτόχρονα και ανοίγοντας τη ζύμη σε μικρό φύλλο. Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, σαν μισοφέγγαρο και το απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα πιέζοντας με τα δάχτυλά μας. Θρυμματίζουμε το τυρί και απλώνουμε κατά μήκος του φύλλου, ποσότητα τυριού αρκετή ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα

Τυλίγουμε σε ρολό, το στρίβουμε και ενώνουμε τις δύο άκρες του σχηματίζοντας κουλούρι. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα μπαλάκια. 

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα

Τοποθετούμε τα κουλούρια στο ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, και αλείφουμε με κρόκο αυγού.Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι, ή παπαρουνόσπορο

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα

και ψήνουμε στους 170- 180ο C στον αέρα για περίπου 30', ώσπου να ροδίσουν πάνω και κάτω.

Τρώγονται ζεστά και κρύα, αλλά ζεστά είναι πεντανόστιμα!!!

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα

Tip:

Μπορούμε να προσθέσουμε και κίτρινα τυριά, καθώς και μπέϊκον ή γαλοπούλα ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα πεντανόστιμα  τυροκούλουρα Καλή απόλαυση!!! 

Δείτε περισσότερες συνταγές του Ewoman με τυρί, εδώ