Eman says: Η υπερβολική ζήλια ποτέ δεν κάνει καλό

Eman says

Ζήλια...

Δε χρειάζεται να πω πολλά. Ξέρεις πολύ καλά για τι μιλάω. Ένα συναίσθημα που ως ένα βαθμό μπορεί να είναι αρκετά όμορφο και κολακευτικό,  αλλά από αυτό τον βαθμό και μετά φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Είναι ένα χαρακτηριστικό που ευτυχώς δεν το έχουν πολλές. Και λέω ευτυχώς γιατί συνήθως δεν είναι σε καλό βαθμό.

Ο «καλός» βαθμός ζήλιας είναι ωραίο να υπάρχει πού και πού.

Είναι ένας τρόπος, που άθελά της ή όχι,  μια γυναίκα δείχνει ότι ενδιαφέρεται. Φαντάζομαι σε όλους θα αρέσει το ναζιάρικο «πού θα πας;», «με ποιους;» και διάφορες παραλλαγές χαριτωμένης ζήλιας. Όταν βέβαια, δεν το εννοεί πραγματικά, γιατί σου έχει εμπιστοσύνη και απλά «παίζει». Αν το εννοεί πραγματικά τότε υπάρχει πρόβλημα! Όχι απαραίτητα δικό της.

Γιατί μπορεί ο «άντρας» να μην είναι και τόσο σωστός. Να δίνει δικαιώματα. Να μην έχει χτίσει την εμπιστοσύνη που πρέπει. Να την προκαλεί κιόλας. Να έχει «βρεγμένη» τη φωλιά του. Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα είναι δικαιολογημένη.

Όχι μόνο δικαιολογημένη αλλά μάλλον τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Είναι λογικό να έχει τα μάτια της και τα αυτιά της ανοιχτά για να ξέρει με ποιόν έχει να κάνει. Δεν θέλει να πιαστεί κορόιδο και καλά κάνει. Έχει τις κεραίες της ανεβασμένες και τσεκάρει τα σήματα που λαμβάνει. Έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη σιγά σιγά.

Μπορεί όμως όντως, να είναι δικό της το πρόβλημα. Ανασφάλεια. Πονεμένο παρελθόν. Κακές επιρροές. Από κάπου ξεκινάει.

Κάτι έχει δώσει τροφή στην ανάπτυξη ενός χαρακτηριστικού που μόνο κακό κάνει και στους δύο.

Η υπερβολική ζήλια ποτέ δεν κάνει καλό. Πρώτα απ΄ όλα δεν αφήνει τη γυναίκα να ηρεμήσει. Δε βρίσκει την ησυχία της. Αναρωτιέται συνεχώς. Παίρνει φωτιά ενώ μπορεί να μην υπάρχει καν καπνός. Τον δημιουργεί από μόνη της. Όλα της φαίνονται ύποπτα. Δυστυχώς δε θα ευχαριστηθεί ποτέ μια σχέση, έτσι.

Όσο για αυτόν; Τον πνίγει. Μπήκε στη ζωή του και αντί για καλό, του προσφέρει κακό. Εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση και να πω κάτι που χρησιμοποιώ πάντα ως έκφραση. «Μια σχέση πρέπει να προσθέτει και ποτέ να αφαιρεί». Σίγουρα θα συμβιβαστείς σε κάποια πράγματα που αντέχεις. Αλλά θα είναι δική σου επιλογή και δεν θα γίνεται με το ζόρι. Δε θα σου πω ποτέ «μη βάλεις αυτή τη φούστα». Ή θα σε δεχτώ όπως είσαι γιατί σε έχω επιλέξει και ξέρω ότι τη φοράς ή εσύ μπορείς και θέλεις να κάνεις μια παραχώρηση και δεν τη φοράς από μόνη σου. Το να μην μπορείς να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί, δεν είναι καλό. Δεν είναι υγιές.   Έτσι λοιπόν και αυτός θέλει να έχει τον αέρα του και αυτή δεν τον αφήνει. Είναι «από πάνω του» συνεχώς. Θέλει και της δείχνει σε πολλές ευκαιρίες πόσο «καθαρός» είναι,  αλλά αυτή δε βάζει μυαλό. Πόσο κουραστικό! Πόσο ξενερωτικό! Πόσο απογοητευτικό! Αυτή η ζήλια είναι σαν ένα σύννεφο που δεν αφήνει το ζευγάρι να δει τον ήλιο.

Και έτσι αρχίζουν να μαζεύονται προβλήματα. Δυσάρεστα συναισθήματα. Και θα πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλει. Γιατί αν δεν καταλαβαίνει, πολύ πιθανό να αναγκάσει τον άλλο να απομακρύνεται. Ή ακόμη χειρότερα να αρχίσει να λέει ψέματα. Και λέω ακόμη χειρότερα, γιατί θεωρώ τα ψέματα ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα. Και αν λειτουργεί μόνο προβλήματα θα δημιουργεί.

Πιστεύω πολύ στο «όταν αφήνεις κάποιον και γυρνάει πίσω από μόνος του, τότε είναι πραγματικά δικός σου». Η σχέση χρειάζεται δουλειά. Δεν την αφήνεις στη μοίρα της. Αλλά δεν την κρατάς με νύχια και με δόντια. Δεν έχει νόημα με το ζόρι. Ο άντρας θέλει και είναι μαζί με τη γυναίκα όπως και αυτή το ίδιο. Πρέπει ο ένας να θέλει τον άλλον. Από μόνος του.

Η καλύτερη λύση πιστεύω σε κάθε περίπτωση είναι η συζήτηση. Πρέπει να του δώσει να καταλάβει το πρόβλημά της. Να είναι έτοιμη να βελτιωθεί. Και να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο που θα την βοηθήσει. Φίλος; Φίλη; Ειδικός; Σύντροφος;

Αν καταφέρει να αποβάλει αυτό το χαρακτηριστικό τότε θα μπορέσει να «πετάξει».

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.