Eman says: Είμαστε πολύ μικροί μπροστά στο Σύμπαν

Eman says: Είμαστε πολύ μικροί μπροστά στο Σύμπαν

Γη. Ένας μεγάλος πλανήτης που φιλοξενεί πάνω από 7 δις ανθρώπους. Πάρα πολλά είδη ζωής και οργανισμών. Ο κόσμος μας.

Οι περισσότεροι ασχολούνται συνεχώς με αυτά που συμβαίνουν πάνω του. Αλήθεια όμως, πόσες φορές έχουν κοιτάξει πέρα από αυτόν; Πόσες φορές έχουν δει ή ασχοληθεί με τον υπόλοιπο απείρως τεράστιο χώρο που λέγεται διάστημα;

Διάβασα πρόσφατα ότι μια διεθνής ομάδα άνω των 200 αστρονόμων από 18 χώρες, ανακάλυψαν εκατοντάδες χιλιάδες νέους γαλαξίες. Το διάστημα είναι αχανές. Δισεκατομμύρια πλανήτες! Όσες φορές βλέπω φωτογραφίες από το site της NASA ή  γενικά του διαστήματος, εντυπωσιάζομαι! Η Γη μας είναι απλά ένας μικρούλης πλανητάκος, ανάμεσα σε άπειρους άλλους. Μικρότερους ή πολλές χιλιάδες φορές μεγαλύτερους. Αν δείτε αυτό το βίντεο θα καταλάβετε.

Εκπληκτικό δεν είναι; Που να βλέπεις και ζωντανά! Στο Ευγενίδειο Πλανητάριο δεν έχουν μόνο υπέροχες ταινίες για το θέμα,  αλλά μερικές φορές διοργανώνουν και βραδιές παρατήρησης με τηλεσκόπια. Να δεις τη Σελήνη από τηλεσκόπιο όταν έχει πανσέληνο. Θα πάθεις πλάκα! Η εμπειρία δεν έχει καμία σχέση με τις φωτογραφίες, γιατί μεγεθύνεις εκείνη τη στιγμή έναν «ζωντανό» πλανήτη. Να δεις ένα φωτεινό άστρο με τα μάτια σου και μετά να βλέπεις τον πλανήτη πολύ πιο κοντά μέσω τηλεσκόπιου! Φαντάστικ! Να γυρίζει σιγά σιγά μπροστά σου. Απίθανο. Θέλω πολύ να βρω την ευκαιρία να πάω και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. Θα είναι φανταστικά, είμαι σίγουρος. Κάθε φορά που ασχολούμαι εντυπωσιάζομαι τόσο πολύ, που είχα φτάσει να ψάχνω για να αγοράσω τηλεσκόπιο. Και θα είχα αποκτήσει, αλλά αυτό που έμαθα είναι ότι πρέπει να έχεις γνώσεις για να παρατηρείς σωστά. Δεν είναι απλό και εύκολο και κάπως έτσι το έχω αφήσει λίγο στην άκρη προς το παρόν.

Τόσοι πλανήτες εκεί έξω! Μακάρι όταν θα βρουν εξωγήινη ζωή να είμαι ακόμη ζωντανός για να το ζήσω. Και πιστεύω ότι υπάρχει Γιατί στατιστικά και μόνο πρέπει να υπάρχει. Απλά θα είναι σε άλλη μορφή. Αυτό και αν θα αλλάξει τη ζωή μας. Θα δούμε ένα άλλο εντελώς διαφορετικό «καλούπι». Εξωτερικά και εσωτερικά. Κρίμα που ξοδεύονται τόσα χρήματα πολλές φορές σε χαζομάρες και δεν προσπαθούμε όλοι ως ανθρωπότητα να δούμε και να πάμε ακόμη πιο μακριά.

Κοιτώντας το διάστημα κάποιος μπορεί να συνειδητοποιήσει πολλά. Σου «ανοίγει» το μυαλό! Γιατί πολλές φορές ασχολούμαστε με χαζομάρες. Ανούσια πράγματα που δεν μας δίνουν τίποτα. Ιδίως αυτά τα κουτσομπολίστικα «τι φοράει η τάδε» και «τι είπε ο τάδε» ή «με ποια τα έφτιαξε ο τάδε». Έλεος! Σκουπίδια!

Η ζωή έχει συγκεκριμένη διάρκεια και ο χώρος που τη ζούμε μακάρι να μπορούσε να είναι μεγαλύτερος.

Αν βρείτε χρόνο και ασχοληθείτε λιγάκι με αυτό που λέγεται διάστημα, πιστεύω θα καταλάβετε και εσείς ότι είμαστε πραγματικά μια σταγόνα στον ωκεανό! Το γνωρίζετε, αλλά είναι άλλο να το βλέπεις! Είμαστε τόσο «μικροί». Θα καταλάβετε ότι πολλές φορές ασχολούμαστε με πράγματα που δεν αξίζουν καν τον χρόνο μας. Ίσως σας βοηθήσει να δείτε τη ζωή λίγο διαφορετικά.

Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!