In vintage we trust

In vintage we trust

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, θα το φωνάξουμε εάν χρειαστεί και θα βγούμε με πλακάτ στην Πλατεία Συντάγματος : ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ VINTAGE!

Ως vintage φυσικά ορίζεται κάθε τι βγαλμένο αρμονικά από μιαν άλλη εποχή, ένα οποιοδήποτε κομμάτι του παρελθόντος,  που έρχεται να κουμπώσει στον παρόν σαν να ταίριαζε εκεί από καιρό. Είτε είναι έπιπλο, είτε είναι ρούχο, είτε είναι σπίτι ολόκληρο, εδώ στο ewoman έχουμε την τάση να ορκιζόμαστε στο vintage με κλειστά μάτια, καθώς ποτέ δεν θα αποτελέσει λανθασμένη επιλογή. Πάμε όμως να δούμε τις περιπτώσεις που ένα vintage κομμάτι μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στυλ και φινέτσας.

  1. Ρούχα

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας (που λένε και στις ειδήσεις), ελάτε να σας τα πω. Ανοίξτε με προσοχή τη ντουλάπα της μαμάς/γιαγιάς ότι σας βρίσκεται πρόχειρο, κάντε μια επιδρομή στα second hand shops/ thrift shops στο κέντρο της Αθήνας και φτιάξτε επιτέλους το στυλ των ονείρων σας. Τα παλαιϊκά κομμάτια έχουν και φέτος την τιμητική τους, με τις σαλοπέτες σε ολόσωμο σορτς, φόρεμα ή παντελόνι να κυριαρχούν δυναμικά στο προσκήνιο, τα πουκάμισα κουμπωμένα μέχρι το λαιμό να μη φεύγουν ποτέ από την μόδα και τις ψηλόμεσες καμπάνα παντελόνες να αποτελούν την απόλυτη επιτομή του στυλ. Φορέστε επιτέλους εκείνα τα mom jeans,  που τόσο λαχταράτε και είναι  κρυμμένα στην ντουλάπα από τα 90s, δέστε το πουκάμισο στη μέση όπως η Monica στα FRIENDS και βάλτε εκείνα τα λευκά fila αθλητικά παπούτσια σας που κρατάτε τόσον καιρό  μόνο για το γυμναστήριο. Στην περίπτωση που κάποιες από εσάς είστε γεννηθείσες μετά το 2000 (!) και θεωρείτε πως αυτά είναι καινούρια trends, να ενημερώσω κάπου εδώ πως η μαμά σας ήταν τρέντυ πολύ πριν από εσάς κορίτσια, γι αυτό κάντε έναν κόπο να τη ρωτήσετε!

  1. Κοσμήματα

Εφόσον κατοχυρώσαμε παραπάνω την άποψη πως επιτρέπεται να κυκλοφορείς με κοτλέ σαλοπέτες, παρά τις αντιρρήσεις που ενδεχομένως να είχε η Miranda του sex and the city, που είχε δηλώσει εμφατικά σε ένα επεισόδιο: «δεν έχω αρκετό χρόνο να σου αναλύσω τι πάει λάθος με τα κοτλέ!»,  στον κακόμοιρο τον Steve, πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται και με τον χώρο των κοσμημάτων. Ένας παροξυσμός που έχει ξεκινήσει από το περσινό καλοκαίρι, επιτάσσει εκείνα τα φλουριά της γιαγιάς, που δεν ξέρω για την δικιά σας, πάντως η δική μου τα είχε ράψει πάνω σε μαξιλαράκια λευκά, μεταξωτά σαν υφαντό. Ε,  λοιπόν εκείνα τα ίδια τα φλουριά, τώρα περάστε τα από μια αλυσίδα να τα κρεμάσουμε στο λαιμό μας σαν φυλαχτό. Μα όχι μόνο αυτά, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υπερμεγέθες φυλαχτό, χρυσοποίκιλτο και ογκώδες, με χοντρή ή λεπτή αλυσίδα κυκλοφορεί με την τάση μάλιστα του layering,  κατά την οποία φοράμε δύο και τρία μαζί, σε διάφορα ύψη. Ματάκια, σταυρουδάκια, αλλά κυρίως στρογγυλά φυλαχτά στις αποχρώσεις ως επί το πλείστον του κίτρινου χρυσού, έρχονται να πάρουν τα ηνία για ένα ακόμα καλοκαίρι. Εάν με ρωτάτε, κάντε μια έρευνα στα συρτάρια του κομοδίνου, όλο και κάτι θα βρείτε ξεχασμένο, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε τα μαλλιά της κεφαλής σας για καινούρια κοσμήματα.

  1. Έπιπλα

Τώρα το ζήτημα απαιτεί κάποια προσοχή αγαπητοί μου. Όσο εύκολο και ευρηματικό μπορεί να γίνει το vintage style σε ρούχα και κοσμήματα, τόσο παγίδα μπορεί να αποτελέσει στη διακόσμηση σπιτιού και τα έπιπλα. Προσωπικά λατρεύω την παντρειά του παλιού με το καινούριο σε τόνους αυστηρής διχρωμίας με μίνιμαλ πινελιές. Μολαταύτα,  είναι αρκετά επικίνδυνο να περιπέσεις στην παγίδα του λάθος συνδυασμού και έτσι το σπίτι από vintage να φανεί απλά κακόγουστα παλιομοδίτικο. Μεγάλη προσοχή λοιπόν: λατρεύουμε τους μεγάλους, μαλακούς και άνετους καναπέδες, αλλά ΟΧΙ εκείνους που μοιάζουν με υφαντό κάμπο πάνω στα μαξιλάρια τους. Εάν υπάρχουν φλοράλ μοτίβα, καλό είναι να διατηρούνται σε περιορισμένα χρώματα και διακριτικό μέγεθος και όχι λες και καθίσαμε για καφέ στον θεσσαλικό κάμπο. Εναλλακτικά,  η πιο καλόγουστη εκδοχή του vintage καναπέ, αποτελεί το μονόχρωμο βελούδο (ω ναι!).  Σε επόμενο στάδιο υπεραγαπώ τις ξύλινες βαριές βιβλιοθήκες,  ιδιαίτερα σε σκούρο χρώμα, όμως προσοχή, εάν έχουν τζάμι και χρυσά πόμολα πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα και κατ’ ανάγκη! Ενώ από τραπεζαρίες αγαπάμε τις ροτόντες, ας αφήσουμε όμως στην άκρη τις βαριές καρέκλες τους και ας τις συνδυάσουμε με καινούριου στυλ καθίσματα σε ίδιες ή όμοιες αποχρώσεις.

Συνοψίζοντας,  μη φοβάστε να παίξετε με κομμάτια μιας άλλης εποχής, αρκεί να συνδυαστούν σωστά και με δεξιοτεχνία για να μπορέσουν να θεωρηθούν τάσεις της αέναης γραμμής της ανακύκλωσης που ακολουθεί η μόδα χρόνια τώρα.

Σύσσωμο το ewoman σας εύχεται λοιπόν καλούς πειραματισμούς!