Γυναίκες στην τέχνη! Μουσική και Calliope – Καλλιόπη Ηλιοπούλου

Γυναίκες στην τέχνη! Μουσική και  Calliope – Καλλιόπη Ηλιοπούλου

Η Calliope – Καλλιόπη Ηλιοπούλου, ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική στα χρόνια του δημοτικού όπου για 8 συναπτά έτη διδάσκεται κατ’ οίκον την σπουδή της κλασικής κιθάρας.  Χαρά μεγάλη  για τους Αθηναίους γείτονές της, που ελπίζω να μην τους ξύπναγε πολύ πρωί.

 Το 2003 δίνει εξετάσεις σε Ωδείο, όπου και κατατάσσεται με μεγάλη επιτυχία στη Δευτέρα Μέση. Είχε όνειρο όμως να ακολουθήσει και συμβατικές σπουδές σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αγαπώντας πολύ την ελληνική μας γλώσσα, μέσω πανελληνίων εξετάσεων  εισάγεται στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

 Οι σπουδές της στο ΕΚΠΑ δεν γίνονται εμπόδιο στην καλλιτεχνικότητά της, καθώς από τότε  άρχισε μια δημιουργική περίοδος, όπου συνθέτει δικά της τραγούδια. Πάμε να διαβάσουμε αναλυτικά τι μου εξομολογήθηκε για την πορεία ύστερα από πολλά βασανιστήρια.

1.Χαρακτηρίζεις το «ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ»  εναλλακτικό, γιατί; Και τι είναι για σένα εναλλακτικό μουσικά αλλά και στη ζωή;
Καταρχάς να σ’ ευχαριστήσω πολύ για την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται άνθρωποι στο διάβα μας που να μας στηρίζουν εμπράκτως και ανιδιοτελώς.
Το «ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ» είναι ένα τραγούδι που βγήκε εντελώς αυθόρμητα και παρορμητικά ύστερα από την διαδικτυακή μου επαφή με τον στιχουργό Μιχάλη Παπανίκα. Πρόκειται για ένα άκουσμα που ήθελα πολύ καιρό να βγάλω προς τα έξω, καθώς συνδυάζει ποπ και πιο έντεχνο – ροκ στοιχεία. Γενικότερα μ’ αρέσει να πειραματίζομαι και να «παντρεύω»  διάφορα είδη μουσικής,  πάντα με γνώμονα το προσωπικό μου γούστο. Το τραγούδι αυτό λοιπόν,  αποτέλεσε ένα πρώτο στοίχημα δημοσίου μοιράσματος,  αντιπροσωπεύοντας πλήρως τη μουσική που επιθυμώ να δημιουργώ, στην παρούσα φάση τουλάχιστον.
Σε ό, τι αφορά το εναλλακτικό στη ζωή – δεν ξέρω… Ίσως το να καταφέρνεις να σκέφτεσαι και να λειτουργείς με βάση του τι θες πραγματικά να κάνεις , χωρίς να επηρεάζεσαι από αυτό που αποκαλούμε «μάζα». Καλώς ή κακώς πολλές φορές πέφτουμε στην λούμπα του αποπροσανατολισμού από τρίτους,  με αποτέλεσμα να χανόμαστε. Το μυστικό λοιπόν είναι,  να παραμένεις πιστός σε αυτά που σε «γεμίζουν» ακολουθώντας το δικό σου μονοπάτι και όχι τους δρόμους των άλλων.

2. Η μπαλάντα «ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ»  συνδυάζει  ροκ ατμοσφαιρικά στοιχεία με διάφορες πινελιές από παραδοσιακά όργανα. Αγαπάς την παράδοση και θέλεις να την αναδεικνύεις μέσα από την τέχνη σου;
Γεννημένη και αναθρεμμένη σε αυτήν τη χώρα – πώς γίνεται να μην την αγαπάς;
Προσπαθώ να εμπλουτίζω τα τραγούδια μου με ίχνη από την παράδοση, όσο βέβαια το επιτρέπει το εκάστοτε τραγούδι. Μου αρέσει το ροκ και το έντεχνο άκουσμα, αλλά εκτιμώ πως τα παραδοσιακά στοιχεία σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, μπορούν να βγάλουν ένα πιο ιδιαίτερο και οικείο αποτέλεσμα. Δεν έχω καταφέρει ακόμη να ασχοληθώ αισθητά με την παραδοσιακή μουσική σαν δημιουργός. Αλλά κάποια στιγμή θα επιθυμούσα να πειραματιστώ περισσότερο σε αυτό το είδος, με τον δικό μου τρόπο και πάντα με σεβασμό.

Γυναίκες στην τέχνη! Μουσική και  Calliope – Καλλιόπη Ηλιοπούλου

3. Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το δεύτερο digital single με τίτλο «ΚΙΣΜΕΤ ΔΙΚΟ ΜΟΥ». Πιστεύεις στο κισμέτ;
Αυτό και αν ήταν ένα τεράστιο στοίχημα για μένα καθώς μπήκα σε άκρως πιο ροκ μονοπάτια απ’ ό, τι είχα συνηθίσει. Γι’ αυτό ευθύνεται ο Δημήτρης Διπλάρας (ντουέτο και ενορχηστρωτής) που με οδήγησε σ’ έναν πιο ηλεκτρικό ήχο. Μια μουσική απόπειρα που θέλαμε να επιχειρήσουμε τόσο εγώ,  όσο και ο Φώτης Καλαντζής (στιχουργός).
Και για να μπούμε στο θέμα μας, πιστεύω στο κισμέτ που εμείς οι ίδιοι κατευθύνουμε με τις επιλογές μας. Πιστεύω στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Για όλους μας υπάρχει ένας προορισμός,  στον οποίο, αργά ή γρήγορα, φτάνουμε. Οι επιλογές μας είναι αυτές που καθορίζουν την φουρτούνα ή την μπονάτσα του ταξιδιού.
Κι επειδή είμαι φύσει αισιόδοξη – πιστεύω πως όλα γίνονται για κάποιο καλό λόγο.

4.Σε 10 χρόνια από τώρα πώς φαντάζεσαι την καριέρα σου;
Ξέρω πως περιμένεις ν’ αναφερθώ στη μουσική, η οποία σίγουρα θα υπάρχει μέσα στα επόμενα 100 χρόνια που θα ζήσω (χαχαχα). Αν και σπάνια κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, θα ήθελα κάποια στιγμή να ηγούμαι μιας επιχείρησης που θα συνδυάζει το χόμπι μου με το επάγγελμά μου. Δηλαδή κάτι σχετικό με τα παιδιά και τη μουσική. Αλλά επειδή είναι νωρίς ακόμη, έλα να με βρεις όταν θα 30νταρήσω (χαχαχα∞).

5. Επόμενες δουλειές / εμφανίσεις;
Αυτόν τον καιρό βρισκόμαστε στο στούντιο,  ετοιμάζοντας ωραία πραγματάκια με φίλους / συνεργάτες. Πρόκειται για τραγούδια που ερμηνεύουμε εμείς,  αλλά και δημιουργήματα που ετοιμάζουμε για άλλους καλλιτέχνες που εκτιμούμε. Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν κι επίσημα.
Σε ό, τι αφορά τις εμφανίσεις μας, έχουμε ξεκινήσει κάποια
lives με τον Δημήτρη Διπλάρα σε διάφορα στέκια της Αθήνας (και όχι μόνο) έχοντας δυο κιθάρες στις αποσκευές μας και την καλή μας διάθεση. Κι επειδή τυχαίνουν και ευχάριστα «απρόοπτα», όποιος επιθυμεί,  μπορεί να ενημερώνεται από την προσωπική μου σελίδα στο Facebook (Calliope – Καλλιόπη Ηλιοπούλου).

Γυναίκες στην τέχνη! Μουσική και  Calliope – Καλλιόπη Ηλιοπούλου
6.
Aν μπορούσες ν’ αναστήσεις κάποιον διάσημο τραγουδιστή ή συνθέτη για να συνεργαστείς ποιος θα ήταν αυτός/η;
Με πέθανες χαχαχα!!!
Ούσα παιδί των 90’
s και λάτρης της grunge μουσικής, 2 είναι τα είδωλά μου… O Kurt Cobain και ο Chris Cornell. Πρέπει όμως να διαλέξω μόνο έναν, οπότε αυτός θα ήταν ο Chris (θεέ μου συγχώρα με) αλλά επειδή ποτέ δεν καταφέραμε να συντονιστούμε λόγω υποχρεώσεων (ξανά συγχώρα με), ευελπιστώ κάποια στιγμή να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που επίσης εκτιμώ σαν συνολικό πακέτο όπως π.χ. την Τζώρτζια Κεφαλά από τους Μπλε, τα Κίτρινα Ποδήλατα, την Ραλλία, κ.α..

Αλεξάνδρα σ’ ευχαριστώ πολύ για την τιμή!

Δείτε εδώ το Music Video της Calliope