Να ζηλεύετε όμορφα, γλυκά και με μέτρο!

Ζήλια: Βοηθάει ή  καταστρέφει τη σχέση;

Ζήλια στη σχέση. Την βοηθάει ή την καταστρέφει;

Η ζήλια είναι ένα υγιές συναίσθημα, αναμενόμενο να εκδηλωθεί στη σχέση του κάθε ζευγαριού και σε ελεγχόμενη ένταση,  μπορεί ακόμη και να τονώσει τη σχέση.

Το «όποιος αγαπά ζηλεύει», όχι μόνο βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινότητα πολλών ζευγαριών, αλλά λειτουργεί και ως «αλατοπίπερο» στη σχέση τους.

Το ζήτημα είναι πόσο υπερβολική ή μη, είναι η ζήλια και αν προκύπτει από πραγματικά γεγονότα και αφορμές, ή «υποθέσεις».

Η αλήθεια είναι ότι η ζήλια έρχεται στο προσκήνιο, όταν αισθανθούμε πως κάτι απειλεί τη σχέση μας και νιώσουμε φόβο και ανασφάλεια. Ανασφάλεια που πολλές φορές πηγάζει από την κακή εικόνα και τη λιγοστή αυτοεκτίμηση που έχουμε για τον εαυτό μας. 

Αν και μέχρι το σημείο που η έντασή της δεν ξεπερνά τα όρια, είναι εντελώς ακίνδυνη, υπάρχει ο κίνδυνος η ισορροπία να χαθεί και να κλονιστεί σοβαρά η εμπιστοσύνη, όταν η ζήλια αποτελεί μια «ερμηνεία» ενός περιστατικού μέσα από το πρίσμα του φόβου και της ανασφάλειας. Όταν ο ένας εκ των δύο, βασανίζεται από υποθετικές σκέψεις και συναισθήματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύπτουν συνεχώς καυγάδες και συγκρούσεις για «υποθετικούς λόγους»,  που συνήθως δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο σε συναισθηματική απόσταση και ρήξη.

Είναι άλλο πράγμα να «ζηλεύω τον σύντροφό μου επειδή είναι θελκτικός...» κι άλλο η ανασφάλεια που μπορεί να νιώθω για τον εαυτό μου και βγαίνει ως ζήλια, που σίγουρα είναι πιο επικίνδυνη για τη σχέση.

Πολλές φορές μπορεί να πέσουμε στην παγίδα ενώ ζηλεύουμε υπερβολικά ή ακόμη και παθολογικά, να θεωρούμε τη ζήλια απόδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος και να ταλαιπωρούμε τον/την σύντροφό μας, με εκρήξεις ζηλοτυπίας, καταστρέφοντας την ομορφιά της σχέσης.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους φόβους και τις ανασφάλειές μας και να τις αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο, παρά να κρυβόμαστε πίσω από την κουρτίνα της ζήλιας.

Πέρα από τα κανονικά επίπεδα ζήλιας στα οποία μια γυναίκα ή ένας άντρας νιώθει να κολακεύεται, υπάρχει και η παθολογική ζήλια!  Άντρες και γυναίκες που εμφανίζουν παθολογική ζήλια αγαπούν το σύντροφό τους, αλλά τυφλωμένοι από το πάθος της ζήλιας, διαλέγουν λάθος τρόπους να το δείχνουν, ταράζοντας και καταστρέφοντας μια όμορφη καθημερινότητα, χωρίς λόγο.

Mέτρον άριστον, λοιπόν! Χτίστε σχέσεις εμπιστοσύνης και ναι, ζηλέψτε! Εντός φυσιολογικών ορίων όμως. Όμορφα, γλυκά!

Η εμπιστοσύνη είναι θεμέλιος λίθος ευτυχίας και αρμονίας στη σχέση κάθε  ζευγαριού, με τη ζήλια να δίνει μια πικάντικη γεύση σε κάποιες στιγμές...

Μην αφήσετε τη ζήλια να δηλητηριάσει τη σχέση σας και μη θεωρήσετε ποτέ τον/την σύντροφό σας δεδομένο ή κτήμα σας!