Τι είναι το cocooning και γιατί το αγαπάμε;

Τι είναι το cocooning και γιατί το αγαπάμε;

Έστω ότι είναι Κυριακή απόγευμα, έχεις τελειώσει με το μεσημεριανό φαγητό,  είτε εντός,  είτε εκτός σπιτιού, αλλά και με τις  οικογενειακές υποχρεώσεις.

Έχεις ανοίξει το air condition στο δυνατό, ή την all time classic αγαπημένη λύση μας, το τζάκι. Έχεις απλώσει τα πόδια στον καναπέ και στα χέρια σου κρατάς μια κούπα που αχνίζει.  Γύρω ησυχία, κανείς και τίποτα δεν σε ενοχλεί , ούτε ζητά  κάτι από εσένα. Μια κουβέρτα τυλίγει τις στιγμές χαλάρωσης,  την ώρα που κάνεις σκρολ στα σόσιαλ μίντια και τυλίγεσαι σαν γάτα του καναπέ. Φυσικά έχεις ήδη αρνηθεί  κάθε πρόταση για πιθανή έξοδο από την ζεστασιά σου και έχεις βρει καταφύγιο στις χουχούλικες φλις πιζάμες σου. Το ‘χουμε;

Όλη αυτή η εικόνα λοιπόν που μόλις σου περιέγραψα,  καθώς και κάποιες ακόμα καλύτερες που θα σου περιγράψω παρακάτω, πέραν του ότι τις λατρεύουμε, τις χρησιμοποιούμε και για να υποδείξουμε τον ορισμό του cocooning. Αυτό είναι και σε αυτό ορκιζόμαστε.

Πιο συγκεκριμένα, η ονομασία που έχει γίνει πλέον  γνωστή σε όλους,  βρίσκει τις ρίζες της στο 1981 και την Faith Popcorn,  η οποία έδωσε τον εν λόγω ορισμό αιτιολογώντας τον ως ένα κέλυφος προστασίας που χτίζει κανείς για τον εαυτό του όταν μένει στο σπίτι του και ηρεμεί αντί να βρίσκεται στην βαβούρα και τους κινδύνους του έξω κόσμου. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας που περικλείει το να μένεις σπίτι, βοηθά αποδεδειγμένα στη μείωση του άγχους, στην ενίσχυση της σιγουριάς του ατόμου, στην ξεκούραση και την ηρεμία. Έτσι λοιπόν το cocooning, τώρα περισσότερο από ποτέ,  έχει αρχίσει να βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές και φανατικούς οπαδούς,  που υποστηρίζουν πως η έξοδος είναι καλή μέχρι τα είκοσι,  αλλά μετά γίνεται δύσκολη και κουραστική.

Πάμε τώρα λοιπόν,  να δούμε τα καλύτερα συστατικά για ένα επιτυχές και άψογο cocooning,  εάν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία που γοητεύεται από τους άνετους καναπέδες, τις φαρδιές πιζάμες και τον ζεστό καφέ/τσάι μπροστά στο τζάκι.

  • Netflix: Τίποτα,  μα τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει καλύτερη αφορμή για cocooning, από την απόκτησή του στις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές μας. Είτε είσαι της νέας σχολής και αναμένεις αγωνιωδώς τις καινούριες κυκλοφορίες όπως το νέο κύκλο του la casa de papel, είτε προτιμάς να αράζεις βλέποντας παλιές καλές και αγαπημένες σειρές, η ταινιοθήκη του έχει άπειρες παροχές και συνδυασμούς ικανούς να ικανοποιήσουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα. Δεν έχεις λοιπόν παρά να κάνεις μια συνδρομή και να πατήσεις play.
  • Ζεστές, χειμωνιάτικες κάλτσες: Ίσως σου ακουστεί κοινότυπο, ακόμα και χαζό, μα αν το καλοσκεφτείς τίποτα δεν σου προσδίδει τόση ζεστασιά και τόση άνεση,  όσο η οικειότητα του σπιτιού σου,  στην οποία μπορείς να φορέσεις κάλτσες με μονόκερους και ακόμα να αισθάνεσαι υπέροχα. Εφοδιάσου λοιπόν με τις κατάλληλες, μοντέρνες,  άνετες και cosy κάλτσες του χειμώνα και μπες κάτω από την πιο ζεστή βελούδινη κουβέρτα σου.
  • Μια κούπα καλός ζεστός καφές ή δυνατό πράσινο τσάι: Όπως βλέπεις,  δίνουμε επιλογές,  προκειμένου να καλύψουμε τα γούστα τόσο των απανταχού coffee addicts, όσο και να πιάσουμε τους περισσότερο υγιεινούς τύπους, εκείνους του τσαγιού. Μα αν το καλοσκεφτείς,  δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από να κρατάς ένα ζεστό φλιτζάνι αρωματικού καφέ φίλτρου με γεύση αλατισμένη καραμέλα. Με ένα πλήθος αρωμάτων να σε ταξιδεύουν, αποτελεί πραγματική απόλαυση για τον ουρανίσκο σου και μαγεία για το ταξίδι των αισθήσεων σου. Απολαυστικός, γευστικός, απλά εθιστικός,  για μια τέλεια μέρα με πολύ, πολύ, πολύ cocooning.
  • Ένα καλό βιβλίο: Εάν δεν ανήκεις στην κατηγορία που αγαπά την τηλεόραση, κατ επέκταση και το προαναφερθέν Netflix  και τις παροχές του, τότε η ακόμα καλύτερη λύση είναι ένα καλό βιβλίο. Εισαγόμενη/νος σε ένα νοητικό ταξίδι που θα σε φτάσει πέρα από κάθε υπαρκτό σου όριο, ένα καλογραμμένο βιβλίο προσαρμοσμένο στο γούστο του κάθε ενός, αποτελεί πανάκεια για την προσωπική ηρεμία. Για περισσότερες επιλογές, διάβασε τις βιλιοπροτάσεις που κάνει συχνά πυκνά το ewoman.gr
  • Ένα ζεστό μπάνιο/ μια περιποίηση προσώπου: Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να βγαίνεις σαν αχνιστό μύδι από την μπανιέρα με μια μάσκα προσώπου να έχει γίνει δεύτερο  δέρμα σου και παντού γύρω σου αναμμένα κεριά και αιθέρια έλαια. Δελεάστηκες; Εμείς να δεις! Ένα καλό scrub σώματος  με άρωμα καρύδα ή σοκολάτα, ή κάτι που να τρώγεται βρε αδερφέ (!) σε συνδυασμό με μια καλή ενυδατική σώματος, μπορούν μετά το καυτό τρεχούμενο νερό να χαλαρώσουν τους μύες του κορμιού σου και να σε προετοιμάσουν για το απόλυτο καθεστώς ξεκούρασης. Έσω έτοιμη. Ενώ ταυτόχρονα μια περιποίηση προσώπου μπορεί να σε κάνει να νιώσεις και δέκα χρόνια νεότερη, ή τουλάχιστον πιο ανάλαφρη με δέρμα καθαρό και ξεκούραστο από τους ρύπους της ημέρας. Σκέψου μετά ένα ένα τα βήματα προς τα πίσω, πόσο πιο εύκολα θα βάλεις τις φλις κάλτσες, θα πάρεις αγκαλιά την κουβέρτα, θα ανοίξεις το Netflix ή το βιβλίο σου, θα κάνεις έναν καφέ και έτοιμη.

Οι απόλυτες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης βρίσκονται στο χέρι σου, χωρίς πολύ κόπο, ενέργεια και χρήμα. Απλά ενέδωσε και έλα στην παρέα που απολαμβάνει το cocooning, πιο  πολύ από οτιδήποτε!