Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

Σε καιρό νηστείας και όχι μόνο, αυτές οι κροκέτες μπακαλιάρου, ή μπακαλιαροκεφτέδες, ή και λουκουμάδες αλμυροί, -αν το προτιμάτε- που φιλοξενεί σήμερα το ewoman, είναι ο απόλυτος ουζομεζές αλλά και πλήρες γεύμα!

Θα τις αγαπήσουν ακόμη και μικρά παιδιά που δεν αγαπούν τα ψάρια! Στο σπίτι μας πάντως, δεν προλαβαίνουμε να τις σερβίρουμε στο τραπέζι...Εξαφανίζονται στο πι και φι!

Υλικά:

500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου

1 κ.γ. ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ½ κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

3-4 σταγόνες ταμπάσκο

1 κ. γλ. μουστάρδα

6 κ.σ τριμμένη φρυγανιά

1 κουτάκι μπύρα παγωμένη (μισή ώρα πριν στην κατάψυξη)

3-4 κ.σ.  κορν φλάουερ

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι όσο σηκώσει, (περίπου 1 κούπα)  ώστε να γίνει ένας χυλός που να πλάθεται χωρίς να κολλάει

Εκτέλεση:

Αφού έχουμε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο, τον ξεψαχνίζουμε και αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το ψάρι, το κρεμμυδάκι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό, το ταμπάσκο, αλατοπίπερο και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε ελαφρά το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

Χτυπάμε πολύ καλά την παγωμένη μπύρα με το αλεύρι και το κορν φλάουρ με ένα σύρμα ώσπου να γίνει ένας χυλός και τον προσθέτουμε μέσα στο μείγμα του μπακαλιάρου.

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι αν χρειαστεί ώστε να πλάθεται το μείγμα.

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

Τοποθετούμε για μισή ώρα περίπου στο ψυγείο και έπειτα πλάθουμε μπαλάκια ή κεφτέδες τ' αλευρώνουμε

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν...

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

Βγάλτε τους σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί 

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

και σερβίρετε ζεστές με λεμόνι ή μαγιονέζα.  Συνοδέψτε με πατάτες βραστές ή σκορδαλιά! (δείτε εδώ πως να φτιάξετε τη σκορδαλιά!) 

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

Tips:

-Μπορείτε να προσθέσετε στις κροκέτες κι 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο σε περίπτωση που δεν τις θέλετε νηστίσιμες!

-Και με 1 κουταλιά μαγιονέζα θα κάνετε σίγουρα τη διαφορά!

-Μπορείτε να κάνετε τον χυλό πιο αραιό και να ρίχνετε κουταλιές σε καυτό λάδι, να γίνουν σαν «λουκουμάδες» αλμυροί!

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου

Καλή επιτυχία!