Για τον καιρό νηστείας κι όχι μόνο αυτοί οι χταποδοκεφτέδες που φιλοξενεί σήμερα το ewoman, είναι ένα εκπληκτικό ορεκτικό για τις απόλυτες τσιπουρο-ουζο-μαζώξεις κι όχι μόνο!
Ένας σπέσιαλ και ξεχωριστός μεσογειακός μεζές για μερακλήδες και όσους αγαπούν τα θαλασσινά.
Φτιάξτε τους και κλέψτε τις εντυπώσεις!
Υλικά:
1 κιλό χταπόδι
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 νεροπότηρα κόκκινο κρασί
1 ντομάτα τριμμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ρίγανη
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα των κεφτέδων
λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο άνηθο και φέτες λεμονιού για την γαρνιτούρα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρώντας το δόντι και τα μάτια του και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το κρασί και το φύλλο δάφνης. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει καλά. Μόλις το βγάλουμε το στραγγίζουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο χταποδάκι σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και την τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα μας σκεπασμένο στο ψυγείο για μία ώρα και έπειτα πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι. Τους τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τους σερβίρουμε πασπαλισμένους με άνηθο και φέτες λεμονιού κι ένα ποτηράκι τσίπουρο...
Καλή όρεξη!