Eman says: Σία Κοσκινά, υπόδειγμα καλλιτέχνιδας, θηλυκότητας, γυναίκας!

Eman says: Σία Κοσκινά, υπόδειγμα καλλιτέχνιδας, θηλυκότητας, γυναίκας!

Πριν χρόνια εισήλθα πιο πολύ στον χώρο των τεχνών και του θεάτρου, όταν ανέλαβα το Θέατρο Badminton ως Creative Director στο δημιουργικό τμήμα του μάρκετινγκ. Ως αποτέλεσμα αυτού, ξεκίνησα να παρακολουθώ συνεχώς παραστάσεις όλων των ειδών.

Από παραστάσεις που ήθελα πολύ, μέχρι και άλλες που για κάποιο λόγο δε θα επέλεγα ποτέ. Ο χρόνος μου εκεί ήταν από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου. Στον χώρο αυτό γνώρισα πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Γυναίκες και άντρες. Μικρούς και μεγάλους. Επώνυμους και λιγότερο επώνυμους.

Γενικά δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα από γυναίκες,  όπως ίσως εντυπωσιάζονται οι περισσότεροι άντρες. Εξωτερικά όμορφες γυναίκες, υπάρχουν πολλές γύρω μας. Επιπλέον εσωτερικά όμορφες, δυναμικές, δραστήριες, με προσωπικότητα και θηλυκότητα,  είναι πολύ λιγότερες έως ελάχιστες. Οπότε ίσως να μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή μου όταν γνώρισα τη Σία. Μια γυναίκα που έχει όλα αυτά που προανέφερα! Έμεινα τουλάχιστον έκπληκτος! Εντυπωσιασμένος σε βαθμό σπανιότατο. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό από το καλλιτεχνικό της πνεύμα, το ταλέντο της, τον «αέρα» που απέπνεε και την απίθανα μοναδική θηλυκότητά της! Τολμώ να πω ότι όλα αυτά,  είναι τουλάχιστον γοητευτικά! Τώρα που ξεκίνησα να γράφω στο ewoman έχω την τιμή να μπορώ να γράψω για μια από τις δυναμικότερες και ωραιότερες γυναίκες που έχει η Ελλάδα! Και ευτυχώς που χρειάζομαι μόνο τα χέρια μου, γιατί αν έπρεπε να μιλήσω θα δυσκολευόμουν διότι είμαι ακόμη άφωνος.

Δ.Ν. Σία μου, όλα ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη μας. Πώς;

Σ.Κ. Τα πρώτα μου ερεθίσματα, τα πήρα από την τηλεόραση! Έβλεπα με πάθος όλα τα μουσικοχορευτικά Show και βέβαια η Barbara Streisand με το Funny Girl, λειτούργησε καταλυτικά για να αποφασίσω να κάνω κάτι παρόμοιο στη ζωή μου! 

Δ.Ν. Η καριέρα σου είναι τεράστια! Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω! Όλα όσα έχεις κάνει υπέροχα! Θέλεις να μας πεις αυτά που εσύ θεωρείς σημαντικότερους σταθμούς σε αυτήν;

Σ.Κ. Κάθε δουλειά είναι σταθμός! Είναι δηλαδή ένα χρονικό διάστημα επάνω στο οποίο δουλεύει κάποιος, σε ένα κείμενο, ένα συγκεκριμένο μουσικό υλικό κι έτσι του δίνεται η δυνατότητα  να ασχοληθεί διεισδυτικά με το θέμα, να γίνει καλύτερος και σοφότερος...Οι «αρπαχτές» δεν μπορούν ποτέ να είναι «σταθμοί»! Όλες οι θεατρικές δουλειές μου, ήταν επιλεγμένες προσεκτικά, μα αν κλείσω τα μάτια μου σίγουρα πρώτα θα ταξιδέψω στο Βιολιστή στη στέγη, στο West Side Story και το Chicago που είχα την τύχη να παίξω δίπλα σε πολλούς ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιάς μου, στα θέατρα Αθήναιον & Σμαρούλα  που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια...

Δ.Ν. Θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσικο-θεατρικές σκηνές. Τα κάνεις όλα. Τί σου αρέσει περισσότερο και γιατί; 

Σ.Κ. Ό,τι συμβαίνει σε μια θεατρική σκηνή με γοητεύει! Είναι ένας κώδικας που μαθαίνεται δύσκολα, αλλά δεν τον ξεχνάς ποτέ! Ανέκαθεν ήμουνα θεατρινάκι και γι’ αυτό αισθάνομαι την σκηνή σπίτι μου! Έχω μετρήσει αρκετές ώρες πτήσης τώρα πια βλέπεις! Χαχα! 

Δ.Ν. Τι είναι αυτό που σε συνεπαίρνει κάθε φορά που ερμηνεύεις;

Σ.Κ. Μάλλον ο αντικειμενικός σκοπός μιας παράστασης, ενός ρόλου... Προσπαθώ να μένω συγκεντρωμένη ώστε να διεκπεραιώνω όσο καλύτερα μπορώ, τον λόγο για τον οποίο βρίσκομαι εκεί επάνω! Λόγου χάρη, να διασκεδάσω, να ψυχαγωγήσω, να εντυπωσιάσω, να συγκινήσω, να αφυπνίσω, να παρακινήσω, να ταξιδέψω τον θεατή,  να τον κάνω να ονειρευτεί -ή όλα αυτά μαζί- μέσα από το υλικό που καλούμαι να ερμηνεύσω... Είναι δέλεαρ κάθε φορά, μα καθόλου εύκολο! Έχεις πάντα να αντιπαρέλθεις με δυσκολίες που δεν σου επιτρέπουν να είσαι άψογος! 

Δ. Έτος 2006. Professional Musical Theatre Performance Method by Sia Koskina. Πες μας για αυτό.

Σ.Κ. Το 2006 κατοχύρωσα την μέθοδο διδασκαλίας μου PMTP method by Sia Koskina και την παρουσίασα επίσημα στον Ιανό. Το 2010 το όνειρο ζωής μου, ξεκίνησε με μεγάλο ρίσκο κι απερίγραπτη αγωνία, αν θα πετύχει, την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα με όλο τον κόσμο γύρω μου, να με αποθαρρύνει, «διότι δεν υπάρχει μιούζικαλ στην Ελλάδα»! Η γνωστή «καραμέλα»! Επειδή όμως όταν θέλουμε, μπορούμε, η πρώτη σχολή μιούζικαλ στην Ελλάδα, PMTP, είναι γεγονός! Δημιουργήθηκε με τα πρότυπα ξένων  σχολών, διδάσκουν σε αυτή 23 καλλιτέχνες καθηγητές όλων των ειδικοτήτων και μετρά φέτος 9 χρόνια λειτουργίας, με 18 δυνατούς απόφοιτους musical performers, να έχουν θέσεις στις καλύτερες παραγωγές της θεατρικής Αθήνας! 

Δ.Ν. Πρόσφατα άνοιξε στο Παλαιό Φάληρο ένα νέο παράρτημα της σχολής σε συνεργασία με τη Μουσική Σχολή Music Studies, υπό την διεύθυνση του κου Τόνυ Κονταξάκη, διακεκριμένου μουσικού, συνθέτη και παραγωγού και με την σφραγίδα ποιότητας του University of West London.

Σ.Κ. Ναι! Μας ζητούσαν εδώ και καιρό μαθήματα μιούζικαλ στα νότια προάστια και η συνεργασία μου με τον Τόνυ Κονταξάκη -φίλο και συνεργάτη από τα χρόνια μας με την Άννα Βίσση- ήταν μια όμορφη ευκαιρία να αποκτήσουμε παράρτημα κοντά στη θάλασσα! Είναι ένα υπέροχο κτίριο στην οδό Αμφιτρίτης 7, στην πλατεία του Αγίου Αλεξάνδρου, απέναντι από το Φλοίσβο  και εκεί δίνονται μαθήματα μιούζικαλ για όλες τις ηλικίες από τους συνεργάτες μου! Εγώ διδάσκω μια φορά την εβδομάδα, σκηνική παρουσία για τραγουδιστές κι έχω βέβαια την γενική επίβλεψη! Από Σεπτέμβρη πάλι οι εγγραφές μας, στο Π. Φάληρο, αλλά και στην κεντρική σχολή στο Ν. Ηράκλειο! Για περισσότερα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη σελίδα μας www.pmtpbysiakoskina.com

Δ.Ν. Σίγουρα έχεις γνωρίσει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους. Ποιοι πιστεύεις είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή μέσα σου και πώς;

Σ.Κ. Οι καθηγητές μου στην Αγγλία-Λονδίνο (1992), Αμερική, στο Λος Άντζελες (2001) και την Μασαχουσέτη (2010) μου δίδαξαν την τεχνική και την πειθαρχία του περφόρμερ, να μην είμαι αναβλητική, να μην σταματάω ποτέ και να οργανώνω το υλικό μου! Δεν ξεχνώ ποτέ τους δασκάλους μου, αντιθέτως τους μνημονεύω συχνά! Είναι οι άνθρωποι που με ξεχώρισαν, με πίστεψαν, με ενέπνευσαν και με πέταξαν στα βαθιά! 

Δ.Ν. Όταν ανεβαίνεις στη σκηνή, αυτή φωτίζεται περισσότερο από την παρουσία σου. Το ξέρω γιατί το έχω δει. Τι είναι αυτό που σου δίνει όλη αυτή τη λάμψη;

Σ.Κ. Χα, χα! Εγώ αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω, όμως είναι πολύ όμορφο όταν συμβαίνει και το εισπράττεις από τους θεατές σου! Το χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια είναι η επιβεβαίωση ότι κάτι έκανες καλά! Σου αναπτερώνουν το ηθικό και σου δίνουν θάρρος να τολμήσεις να πετάξεις και λίγο πιο μακριά! 

Δ.Ν. Σε θυμάμαι στην παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ». Αυτό που πιστεύω δεν θα μπορούσα να κάνω ποτέ, είναι να μάθω όλους τους διαλόγους απ’ έξω,  ιδίως σε μια τόσο μεγάλη παράσταση. Είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζω;

Σ.Κ. Θυμάμαι κι εγώ αυτή την παράσταση με νοσταλγία και πολλή αγάπη! Αυτός ναι, ήταν ένας σταθμός στην καριέρα όλων των ηθοποιών που συμμετείχαμε τότε! Ιστορική παράσταση, όπως και παλαιότερα το «Βίρα τις άγκυρες» των Ρέππα-Παπαθανασίου, σε σκηνοθεσία Φασουλή που κάναμε στο Εθνικό! Πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν τη συνταγή αλλά μάταια... Η θεατρική μαγεία βλέπεις είναι στα συστατικά, δεν αναπαράγεται με το ζόρι! Όσο για τον όγκο δουλειάς  και το πιο δύσκολο υλικό μαθαίνεται,  με επιμονή και μελέτη! Χρόνος και πάθος χρειάζονται! 

Δ.Ν. Τι είναι αυτό που σε στεναχωρεί σε αυτά που κάνεις;

Σ.Κ. Η αγνωμοσύνη, η αχαριστία και η έπαρση που αντιμετωπίζω σε συμπεριφορές... Πικραίνομαι... κυρίως όταν πέφτω έξω για κάποιον στις προβλέψεις μου. Τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν να λειτουργούν με χατίρια, αν δεν τους κάνεις ένα,  ξεχνούν αμέσως και όλα τα προηγούμενα που τους έκανες, βγάζουν αλαζονεία κι έπαρση, θέλουν να παίζεις με τους όρους τους! Σκληρό χώμα, δύσκολη δουλειά να το καλλιεργήσεις, αλλά όσο αντέξω...

Δ.Ν. Πόσο δυσκολεύτηκες να φτάσεις εδώ που βρίσκεσαι;

Σ.Κ. Δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ αυτή η συνέντευξη! Χα χα! Οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς, είναι γεγονός και όχι κλισέ! Όσο πιο μεγάλο το καράβι που θέλεις να οδηγήσεις, τόσο πιο μεγάλα και τα κύματα, ώστε να καταστήσουν σκληρό το σκαρί σου ν’ αντέχει! Έτσι πάει, αλλιώς σπίτι σου να κάνεις μια ήσυχη ζωή! Χα χα! 

Δ.Ν. Είναι εύκολο για μια γυναίκα να βρίσκεται εκεί;

Σ.Κ. Εύκολο μπορεί να μην είναι, μπορεί όμως να είναι οργανικό! Να είναι η φύση σου τέτοια, που να μπορείς να πάρεις την ευθύνη, να σηκώσεις το βάρος, να προχωρήσεις με κόντρα άνεμο, για να προσφέρεις κάτι που οι άλλοι χρειάζονται κι εσύ το διαθέτεις! Αισθάνομαι δημιουργική, χρήσιμη και τυχερή που βιοπορίζομαι μέσα από αυτό που αγαπώ! 

Υ.Γ.

Τη Σία Κοσκινά θα την απολαύσουμε στο Half Note Jazz Club, στις 11,12 & 13 Μαίου, στην παράσταση Secret Path, όπου θα ερμηνεύσει μοναδικά, τραγούδια μεγάλων συνθετών, που αγαπά η ίδια από την παγκόσμια σκηνή του μουσικού θεάτρου! 

secr