Eman says: Κόφ'το πια το ρημάδι το τσιγάρο!

Eman says: Κόφ'το πια το ρημάδι το τσιγάρο!

Ναι, ναι,  ξέρω. Τα έχεις ξανακούσει. Σου τα έχουν ξαναπεί. Έχεις βαρεθεί να σε πρήζουν. Υποτίθεται τα ξέρεις όλα. Μα, τότε, γιατί εξακολουθείς να καπνίζεις;

Τα τελευταία χρόνια και λόγω επαγγέλματος,  έχω βρεθεί στον χώρο του ευρωπαϊκού δικτύου  αντιμετώπισης του καπνίσματος. Το τσιγάρο είναι ένα πάρα πολύ πετυχημένο προϊόν. Ένα νόμιμο ναρκωτικό. Όταν καπνίζεις, το σώμα σου αναπτύσσει μια φυσική εξάρτηση στην νικοτίνη, πράγμα που σημαίνει ότι την χρειάζεσαι για να νιώθεις φυσιολογικά.
Η χρήση του καπνού είναι όχι μόνο μεγάλος εθισμός, αλλά είναι επίσης και μία θανάσιμη παγίδα. Πολλοί άνθρωποι καπνίζουν πιστεύοντας ότι το κάπνισμα τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν το άγχος.
Η αλήθεια είναι ότι το κάπνισμα αυξάνει το άγχος, καθώς αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση του αίματος.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε το 2017, το κάπνισμα σκοτώνει έναν στους δύο καπνιστές.

ΕΝΑΝ στους ΔΥΟ!

Η χρήση καπνού είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας στην Ευρώπη. Είναι ευρέως γνωστό ότι το προσδόκιμο ζωής ενός καπνιστή,  είναι δέκα χρόνια μικρότερο από αυτό ενός μη καπνιστή και το ήμισυ των καπνιστών θα χάσουν 20 χρόνια υγιούς ζωής πριν πεθάνουν από μία ασθένεια σχετιζόμενη με το κάπνισμα.
Οι ιατροί και οι επαγγελματίες υγείας λαμβάνουν υπόψιν τους ότι η εξάρτηση από την νικοτίνη είναι μία ιατρική κατάσταση και όχι συνήθεια, κακή συμπεριφορά, ευχαρίστηση ή επιλογή τρόπου ζωής. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες αλλά δεν θέλω να σε κουράσω με στατιστικά. Αυτά τα ανέφερα γιατί είναι στοιχεία ζωής ή θανάτου. Ξέρουμε όλοι ότι αυτό το προϊόν μόνο καλό δεν σου κάνει. Απλά σου δημιουργεί ψευδαισθήσεις χαλάρωσης κ.λπ..|

Στην ουσία, όμως, σε σκοτώνει σιγά σιγά.

Μέσα σε όλα αυτά τα σημαντικότατα αρνητικά, κάνεις και έξοδα για να ρισκάρεις να πεθάνεις πιο γρήγορα. Ναι, θα στα γράψω έτσι χοντρά, γιατί έτσι είναι.
Δε θα σου χαϊδέψω τα αυτιά ή μάλλον τα μάτια. Επίσης έχεις και την υπέροχη αυτή μυρωδιά που σε ακολουθάει παντού.
Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι το τσιγάρο σκοτώνει τη μαγεία κάθε φιλιού.
Τι γεύση δίνεις στον άλλο όταν έχεις κατεβάσει τις τζούρες σου;  Σαν να φιλάει τασάκι θα νιώθει ο άνθρωπος. Για να μην γράψω για τους παθητικούς καπνιστές που τόσα χρόνια δεν ξέρω και εγώ πόσα τσιγάρα έχουμε κάνει.
Λες και είμαστε υποχρεωμένοι να καπνίζουμε μαζί σου. Και εντάξει αν είσαι προσεκτική και σέβεσαι. Αλλά αν πάλι όχι; Κακώς. Πόσο με εκνευρίζει όταν είμαστε παρέα σε εστιατόριο και ανάβουν τσιγάρο, ενώ ακόμη τρώμε, χωρίς καν να ρωτήσουν από ευγένεια. Εγώ δηλαδή τί φταίω να μου χαλάει η μυρωδιά και η γεύση του φαγητού που τρώω; Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι είναι το πόσο σέβεσαι τους γύρω σου. Τα παιδιά σου αν έχεις.

Μένω άφωνος που παρόλα αυτά τα σημαντικότατα ευρήματα ζωής και θανάτου, εξακολουθείς να καπνίζεις. Απίστευτο! Δεν μπορώ να βρω κανένα θετικό σε αυτό, παρά μόνο την δικαιολογία ότι είναι ένα ναρκωτικό. Και μην ακούσω ότι σε βοηθάει μερικές φορές. Λες και όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν προβλήματα για να ξεπεράσουν. Και αφού υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους χωρίς το τσιγάρο, είμαι σίγουρος ότι μπορείς και εσύ. Άλλωστε το τσιγάρο δεν σου δίνει καμία λύση. Ίσα ίσα όσο βρίσκεσαι κοντά του τόσο πιο επικίνδυνο είναι. Ακόμη και ένα την ημέρα να κάνεις,  πάλι υπάρχει ρίσκο να ολισθήσεις.

Μόνο κακό σου κάνει. Γι’ αυτό πρέπει να το κόψεις.

Είναι απόλυτα κατανοητό να θεωρείς δύσκολη τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Ο φόβος και η αμφιβολία για τον ίδιο σου τον εαυτό,  είναι δύο βασικοί λόγοι που σε κάνουν να το αναβάλλεις συνεχώς. Το μόνο σίγουρο είναι πως κανένας δεν μπορεί να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση για εσένα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι όταν το αποφασίσεις, είναι σημαντικό να λάβεις τις καλύτερες συμβουλές και υποστήριξη. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που διέκοψε το κάπνισμα θα σου πει ότι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, ότι νιώθουν πολύ καλύτερα, λιγότερο άγχος και χαρά που τα κατάφεραν.
Αν είχες ταλαιπωρηθεί με προσπάθειες διακοπής καπνίσματος στο παρελθόν, θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι δικό σου λάθος. Είναι η εθιστική δράση του καπνού με την οποία παλεύεις που δεν σε διευκολύνει. Μην το βάζεις όμως κάτω.
Κόφ’ το το ρημάδι. Μόνο καλό θα σου κάνει σε όλη σου τη ζωή. Και εμείς που σου τα «χώνουμε» να ξέρεις ότι το κάνουμε από ενδιαφέρον.

Μπες στο http://titan.uoc.gr/pdfs/151113-Final-Booklet.pdf, κατέβασε δωρεάν τον Οδηγό Αυτοβοήθειας για τη Διακοπή του Καπνίσματος της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης και άλλαξε επιτέλους τη  ζωή σου προς το καλύτερο!

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.