My babyday: Μωρό μου, ήρθε η ώρα να κάνεις μπάνιο!

My babyday: Το μπάνιο του μωρού είναι μια οικογενειακή υπόθεση!

Κι έρχεται εκείνη η όμορφη ώρα της μέρας που ο μικρός μπομπιράκος πρέπει να κάνει τα προσωπικά του. Κοινώς να μπει στο μπάνιο.

Στο σπίτι μας το μπάνιο είναι οικογενειακή υπόθεση. Σύσσωμοι, μαμά μπαμπάς ανασηκώνουμε μανίκια κι ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο μπουγέλωμα, καθότι ο Σωτηράκης προπονείται για βασικός μπαλαδόρος της Μάντσεστερ αυτή την εποχή.

Εν αρχή το τσιτσίδωμα.
Μπαμπάς αναλαμβάνει να φτιάξει θερμοκρασίες στο μπανάκι του παιδιού και η μαμά παίρνει τον χρόνο της στην ξαπλώστρα – όπως επί τέσσερις μήνες λανθασμένα λέω την αλλαξιέρα.   Εκεί βέβαια καθυστερούμε περισσότερο κι από στριπτιζέζ γύρω από τον στύλο, καθότι είμαστε ρούχο και φιλί. Βγάζουμε ένα καλτσάκι φιλάμε το πατουσάκι, βγάζουμε το άλλο καλτσάκι, φιλάμε και το άλλο πατουσάκι. Μέχρι εκείνη την ώρα είμεθα συγκρατημένοι. Από τη στιγμή που βγαίνει παντελονάκι και σκάει πρώτη μόστρα ροδαλό τσουπωτό μπουτάκι, εκεί αφηνιάζει η μαμά.
Φιλάει η μάνα γάμπες, σκάει γέλια ο Σωτηράκης και το πράγμα θα σταματούσε εκεί κι ο μικρός θα έμενε άπλυτος εις τον αιώνα,  αν ο μπαμπάς δε φώναζε κάθε φορά αφηνιασμένος από το μπάνιο ότι το νερό είναι έτοιμο και κρυώνει και να σταματήσει η μαμά να κατσιάζει το παιδί… Γκρρρ…
Απογδυνόμαστε και ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη είσοδο –αφού η μαμά έχει φιλήσει μπόλικο λαιμουδάκι στη διαδρομή - όχι θα κάτσει να σκάσει!

Η επαφή του παιδιού μου με το νερό ξεκινάει με το νυχάκι του ενός ποδιού –πόσο ίδιος η μάνα του πια. Εκεί θα ρίξει μια μικρή τσιρίδα τύπου «πα να φύγουμε μάγκες το κλίμα είναι υγρό και δεν είναι του γούστου μου, είμαι για ξηρά κλίματα εγώ» αλλά ο μπαμπάς που τον κρατάει δείχνει σθένος και πυγμή κι έτσι ο τυπάκος χώνεται όλος στην μπανιέρα. Για την τιμή των όπλων, βέβαια, εις μνήμην της αποτυχημένης επανάστασης να γλιτώσει το μπάνιο, κρατάει σε όλη τη διαδικασία τα πόδια στον αέρα, έξω από το νερό.

Μαμά σαπουνίζει, μπαμπάς λούζει, πόδια στον αέρα.
Μπαμπάς κρατάει όρθιο, μαμά κάνει πλατούλα και τα πριβέ, πόδια στον αέρα.
Τα πόδια σαπουνίζονται στον αέρα και στον αέρα παραμένουν πεισματικά –άτιμη ελαστικότητα των μπέμπηδων.

Το παπάκι πλέει στη μπανιέρα χωρίς να του πολυδίνουμε ιδιαίτερη σημασία και στα ζόρια –στο λούσιμο συνήθως- τραγουδούμε πρίμο σεγόντο το «Όταν θα πάω πασά μου στο παζάρι», όπου η μαμά ως η πλέον καλλίφωνη κρατάει κουπλέ και ρεφραίν και μπαμπάς αναλαμβάνει τις φωνές των ζώων –με μεγάλη επιτυχία οφείλω να ομολογήσω.

Και μέχρι να σκεφτεί ο μικρός τι γονείς του έλαχαν άτιμη κενωνία, ξεπλένεται οριστικώς, η μαμά απλώνει την πετσέτα ωσάν νονά έτοιμη να δεχτεί το βαφτιστήρι -έχει και μια ανησυχία αν ο μπαμπάς θα κεντράρει σωστά το παιδί- και δέχεται τον μουσκεμένο Σωτηράκη που εκείνη την ώρα αρχίζει και φορτώνει για κλάμα.

Στην αλλαξιέρα ο μπόμπιρας στεγνώνεται, βάζει τις κρέμες και τα άφτερ σέιβ του, στήνει κι έναν τρικούβερτο χαμό αν πρέπει να βάλει φυσιολογικό ορό στη μύτη –αυτό το κάνει πάντα ο μπαμπάς γιατί η μαμά λιγοψυχά- και μετά χαλαρώνει με μια μπουκάλα γάλα και αγκαλιά. Κοινώς αυτή είναι ζωή.

Πέραν πάντως όλων των χαριτωμένων, το μπάνιο του μωρού είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι της καθημερινότητάς του και οφείλει να γίνεται με προσοχή. 3 είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε:

  1. Σωστή συχνότητα μπάνιου, κατάλληλη θερμοκρασία νερού και προϊόντα περιποίησης ανάλογα με την επιδερμίδα του μωρού –συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για όλα αυτά. Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα για κάθε γούστο και τύπο/ευαισθησία δέρματος. Εμείς χρησιμοποιούμε φυσικό σφουγγάρι και προϊόντα της Frezyderm.
  2. Πολλή προσοχή στο πώς θα κρατήσετε το παιδί –αν είναι πολύ μωρουδάκι- και στο να μην το αφήσετε ποτέ χωρίς επίβλεψη – αν είναι λίγο μεγαλύτερο. Φροντίστε να έχετε ό,τι χρειάζεστε δίπλα σας ώστε να μη χρειάζεται να τεντωθείτε ή να απομακρυνθείτε από την μπανιέρα. Δεν παίζουμε με την ασφάλεια του παιδιού μας, αυτό είναι νόμος.
  3. Σωστός καθαρισμός του παιδιού και ακόμη πιο προσεκτικό στέγνωμα. Η παραμικρή υγρασία στο κορμάκι του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μυκήτων. Ειδική προσοχή στις πτυχώσεις που κάνει η επιδερμίδα του καθώς επίσης και στα αυτιά, στα δαχτυλάκια και τα γεννητικά όργανα. Μην ξεχάσετε να βάλετε κρέμα πριν την πάνα του.

Το μπάνιο δένει ακόμη περισσότερο τους γονείς με το παιδί. Κοιτάτε να την απολαμβάνετε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Όλα είναι στιγμές που γίνονται μνήμες.
Αυτές οι μνήμες στήνουν την ευτυχία, δε συμφωνείτε;