Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά κουταλιού, γλυκό πορτοκάλι, είναι η συνταγή που φιλοξενεί σήμερα το ewoman!

Το γλυκό πορτοκάλι μπορεί να θέλει λίγη δουλίτσα, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο...

Με άρωμα που μοσχοβολάει το σπίτι και δεν το ξεχνάς...Η γλυκόπικρη γεύση του δε και το λαμπερό του χρώμα,  το κάνουν ένα από τα λατρεμένα γλυκά του κουταλιού, που συνοδεύει άριστα γιαούρτι, τούρτες, παγωτό και κρέμες!

Υλικά:

8 μεγάλα ακέρωτα πορτοκάλια (περίπου 2,5 κιλά)

2 κιλά ζάχαρη

χυμό από 1 λεμόνι

1 βανίλια

3-4 κ.σ. γλυκόζη

300 ml νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα πορτοκάλια και τα ξύνουμε ελαφρά στον τρίφτη. (κρατάμε το ξύσμα στην κατάψυξη για άλλες χρήσεις)

Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα πορτοκάλια για 30' περίπου, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου και μετά τα βάζουμε σε κρύο νερό που θ' αλλάξουμε 3 φορές για 10' ώστε να ξεπικρίσουν.

Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι

Αφήνουμε να στραγγίξουν πάλι καλά για ένα μισάωρο.

(Τα πορτοκάλια έχουν μείνει 2 κιλά μετά το ξύσιμο και καθάρισμα. Καλό είναι να τα ζυγίσουμε να έχουμε ίδια αναλογία φρούτου και ζάχαρης.)

Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και μετά σε φέτες, όχι πολύ λεπτές και κόβουμε τις εσωτερικές ίνες μ' ένα ψαλιδάκι.

Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι

Βάζουμε μια στρώση ζάχαρη στην κατσαρόλα, μετά μια στρώση, πορτοκάλια κι εναλλάξ. Προσθέτουμε και τη γλυκόζη κι αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους τα πορτοκάλια.

Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι

Βάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Βράζουμε για 1 ώρα και 15' τόσο χρειάζεται περίπου, ώστε να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσουν τα πορτοκάλια.

Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι

Αν παρ' όλα αυτά δε δέσει καλά το σιρόπι, για να μην παραβράσουν τα πορτοκάλια και διαλυθούν, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να δέσει για περίπου 8-10′ ακόμη.

*Το σιρόπι είναι έτοιμο, όταν μια σταγόνα σιρόπι, στέκεται χωρίς να απλώνει.

Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι

Όταν δέσει το σιρόπι ξαναβάζουμε τα πορτοκάλια μέσα, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και τη βανίλια και βράζουμε για 5-6' ακόμη.

Κατά τον βρασμό κουνάμε που και που την κατσαρόλα για ν' ανακατευτούν τα πορτοκάλια.

Στο μεταξύ έχουμε αποστειρώσει τα βάζα, βάζοντάς τα αναποδογυρισμένα και χωρίς καπάκι στο φούρνο πάνω σε μια πετσέτα, στους 200 ο C για 20'.

Βάζουμε το γλυκό καυτό στα βάζα και τα κλείνουμε αεροστεγώς. Τ' αφήνουμε ανάποδα να κρυώσουν τελείως και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι

Αν ανοιχτεί το βάζο, συντηρείται στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση!