Σκωτία: Ανέγγιχτη φύση, άγρια ομορφιά, γότθικη αύρα!

Σκωτία: Ανέγγιχτη φύση, άγρια ομορφιά, γότθικη αύρα!

Την υπέροχη ενδοχώρα της Σκωτίας με την άγρια ομορφιά, την πρωτογνώρισα δεκαετίες πριν, μέσα από τα μυθιστορήματα της μεγάλης Ρόζαμουντ  Πίλτσερ, που τον περασμένο Φεβρουάριο, έφυγε από τη ζωή. 

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Εκείνα τα χρόνια, μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές της αγαπημένης συγγραφέως,  ταξίδευα με το νου και την καρδιά στην ατμοσφαιρική Σκωτία, με την ανέγγιχτη φύση, την τοπική κουλτούρα και την απίστευτη γοτθική αύρα. Τότε δεν μπορούσα να ξέρω ότι  μελλοντικά, εκεί θα ζούσε και θα εργαζόταν η μοναχοκόρη μου και ότι συνδυάζοντας το ωφέλιμο με το τερπνό, θα είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύπτουμε τη χώρα  σε κάθε μας ταξίδι.

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Αρχίζοντας από τη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, θα γράψω μονάχα πως δεν αρκεί μια επίσκεψη. Αν και βρίσκεται στη σκιά του ρομαντικού και πολύ τουριστικού Εδιμβούργου - που μεταξύ μας είναι πανέμορφο - είναι μια πόλη αποκάλυψη για τον ταξιδιώτη. Είναι τακτοποιημένη και καθαρή, με μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου και βικτωριανά κτίρια με επιβλητικές όψεις. Το Δημαρχείο βρίσκεται στην τεράστια πλατεία George Square που δεσπόζει στην πόλη κι είναι γεμάτη από αγάλματα τοπικών ηρώων και καλλιτεχνών.

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Όλα σχεδόν τα μαγαζιά, είναι συγκεντρωμένα στους δύο εμπορικούς δρόμους, την Buchanan και την Sauchiehall Street. Επιπλέον, αν κάποιος έχει χρόνο και ο καιρός του επιτρέπει, πρέπει να επισκεφτεί το Pollok Country Park, στα νότια της πόλης. Πρόκειται για ένα Εθνικό Πάρκο, το οποίο εκτείνεται σε 146 στρέμματα και που το 2008 χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο πάρκο  της Ευρώπης.

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Καθώς η Σκωτία είναι φημισμένη για τη μαγική της φύση, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης, ένα πρωινό στα τέλη του Μάρτη, ξεκινήσαμε από τη Γλασκώβη και κάνοντας μια διαδρομή μαγική, φθάσαμε στο χωριό Λας, χτισμένο στις όχθες της μεγαλύτερης και ομορφότερης λίμνης της Σκωτίας, της Loch Lomond.

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Σταθήκαμε τυχεροί, γιατί ο καιρός ήταν αρκετά καλός. Ένας ήλιος χλωμός, προσπαθούσε να διώξει τα σύννεφα και  τα καράβια στις όχθες της λίμνης, μας περίμεναν με υπομονή.

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Ενδώσαμε στο πειρασμό και η ρομαντική κρουαζιέρα ήταν όντως αναζωογονητική.

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Με υπέροχες εντυπώσεις, συνεχίσαμε την περιήγηση, που στο μεγαλύτερο μέρος  της απολαύσαμε  την υπέροχη θέα της λίμνης. Περνώντας μέσα από γραφικά χωριά, φθάσαμε στο ατμοσφαιρικό Στέρλιγκ (Stirling) με το ομώνυμο και άκρως εντυπωσιακό Stirling Castle.  

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Είναι πράγματι ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα στην ιστορία  της Σκωτίας και των κατοίκων της. Αξίζει να αναφερθούν ο Robert Τhe Bruce εθνικός ήρωας και διάσημος βασιλιάς που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανεξαρτησία της χώρας, αλλά και η τραγική βασίλισσα Maria Stuart που εκτελέστηκε στα 44 χρόνια της. Επίσης κάποιες από τις εσωτερικές αίθουσες του κάστρου, ανακατασκευάστηκαν σαν σκηνικό εποχής, αποδίδοντας ιδιαίτερα γλαφυρά την ατμόσφαιρα του παρελθόντος.

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Η θέα από το κάστρο είναι εκπληκτική κι ο επισκέπτης μπορεί να δει το μνημείο του William Wallace, πρωταγωνιστή του πολέμου κατά των Άγγλων κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία

Φορτωμένοι όμορφες μνήμες, λίγο πριν αναχωρήσουμε για τη Γλασκώβη, καθώς απολαμβάναμε ένα ποτήρι κρασί σε τοπική pub, σκεφτήκαμε πως για την εξερεύνηση της Σκωτίας απαιτούνται πολλά ταξίδια. Άρχισε να σουρουπώνει, τα σύννεφα είχαν πλέον κατέβει χαμηλά και σε λίγο θα ξεκινούσε μια δυνατή βροχή.

Μικρό οδοιπορικό  στη Σκωτία