Eman says: Ζήσε και μάθε τι σε κάνει ευτυχισμένη

Eman says: Ζήσε και προσπάθησε να μάθεις τι σε κάνει ευτυχισμένη

Εμπειρία. Μια λέξη που αντιπροσωπεύει όλη μας τη ζωή.

Ξεκινάει από το μηδέν και πολλαπλασιάζεται συνεχώς. Αυτή είναι από τις σημαντικότερες αιτίες εξέλιξης του χαρακτήρα μας. Πλαθόμαστε αναλόγως με τις εμπειρίες που έχουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας. Έτσι και στις σχέσεις.

Είμαι κατά των μακροχρόνιων σχέσεων από μικρή ηλικία. Δίχως εμπειρίες, οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιτυχίας είναι μικρές και φαίνονται στα στατιστικά. Και πολλές φορές η έλλειψη εμπειρίας  οδηγεί και στις επιλογές για λάθος λόγους, όπως έχω γράψει στο άρθρο «Η γοητευτική παγίδα της μητρότητας». Λέω μεταφορικά και ίσως λίγο πιο πεζά, ότι αν μπεις σε ένα ζαχαροπλαστείο για πρώτη φορά, πώς θα μπορέσεις να επιλέξεις το κατάλληλο γλυκό για όλη σου τη ζωή,  χωρίς να έχεις δοκιμάσει κανένα; Και άντε και βρίσκεις ένα που σου αρέσει, πώς θα ξέρεις αν αυτό είναι το καλύτερο για εσένα; Δεν θα πρέπει να έχεις δοκιμάσει μερικά, για να επιλέξεις πιο σωστά; Δεν έχει σημασία πόσα. Το πόσα το καθορίζεις εσύ.

Όσες περισσότερες εμπειρίες αποκτάει κάποια, τόσο περισσότερο μαθαίνει. Δοκιμάζει και δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις που κάνει το μυαλό της και οι ανάγκες της. Γνωρίζει καλύτερα τι της αρέσει και τι δεν της αρέσει. Έτσι, οι επόμενες επιλογές της  συνήθως, είναι ακόμη καλύτερες. Και λέω συνήθως, γιατί ανάλογα με τη γυναίκα,  μπορεί κάποιες να μην μαθαίνουν εύκολα και να εξακολουθούν να κάνουν την ίδια λάθος επιλογή. Αυτές που μαθαίνουν εύκολα, κάνουν πιο μελετημένες, στοχευμένες και ώριμες επιλογές κάθε φορά.

Και τότε είναι που ξεκινάνε τα δύσκολα. Όταν ξέρεις τι θέλεις και τι πραγματικά σε γεμίζει και σε κάνει ευτυχισμένη. Γιατί όσο καλύτερα ξέρεις, τόσο πιο δύσκολα θα το βρεις. Συνηθίζω να λέω λίγο πιο πεζά το εξής: Όταν πας να αγοράσεις ένα απλό μπλουζάκι σε ένα κατάστημα,  θα βρεις πάρα πολλά. Αν θέλεις ένα γκρι μπλουζάκι,  θα βρεις λιγότερα. Αν θες ένα γκρι, κοντομάνικο μπλουζάκι, θα βρεις ακόμη λιγότερα. Αν θες ένα γκρι, κοντομάνικο μπλουζάκι,  με ένα συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να μην βρεις και κανένα. Αυτό βέβαια έχει και την άλλη, πολύ πιο αισιόδοξη πλευρά του νομίσματος. Όταν το βρεις θα γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη. Αν όμως δεν το βρίσκεις δεν πειράζει. Συνεχίζεις την όμορφη ζωή σου περνώντας ωραία.

Είναι καλύτερα να είναι κανείς μόνος, παρά να έχει κάποιον άνθρωπο δίπλα του, που δεν είναι ο κατάλληλος. Να έχει κάποιον δίπλα, απλά για να έχει. Όσο ανάγκη και να έχουμε τη συντροφικότητα, καλό είναι να γεμίσουμε το κενό με τον άνθρωπο που θα μας δώσει αυτό που ξέρουμε ότι θέλουμε.

Όταν ξέρεις τι θέλεις είναι πάντα πολύ καλό. Βέβαια χρειάζεται προσοχή, για να μην υπερβάλεις στα «θέλω» σου. Πρέπει να κάνεις την αυτοκριτική σου και να βλέπεις και εσύ τι «δίνεις». Επίσης το τέλειο, δεν υπάρχει. Και δεν χρειάζεται να υπάρχει κιόλας. Υπάρχει το ιδανικό. Ιδανικό για την καθεμία ξεχωριστά. Γιατί θα πρέπει να συμβιβαστείς σε κάποια πράγματα και αν έχεις την εμπειρία καταλαβαίνεις αυτό που γράφω. Συμβιβασμός σε πράγματα που ξέρεις ότι δεν θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα στην πορεία. Και αυτό μόνο η εμπειρία μπορεί να στο διδάξει.

Ζήσε τη ζωή σου και προσπάθησε να μάθεις όσο καλύτερα μπορείς τι είναι αυτό που τελικά σε κάνει ευτυχισμένη.

Γιατί όταν ξέρεις τί θέλεις, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το βρεις,  αλλά όταν τελικά το βρεις, θα καταλάβεις πόσο πολύ άξιζε η αναμονή.

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.