Πάσχα στην Κέρκυρα: Πρέπει να το ζήσεις!

Πάσχα στην Κέρκυρα

Στο άκουσμα του ονόματος αυτού του τόπου, το μυαλό σου σίγουρα πάει στο Πάσχα. Την περίοδο αυτή, η Κέρκυρα φορώντας τα καλά της και η φύση δίνοντας απλόχερα χρώματα και αρώματα δημιουργούν μια παραμυθένια εικόνα.  Είναι ένας τόπος ιδανικός, που προσφέρει την κατάνυξη που χρειάζεται για να ζήσεις στο έπακρο την εβδομάδα των Παθών.

Το Σάββατο του Λαζάρου παντού ακούγονται σε κερκυραϊκή διάλεκτο, τα Κάλαντα του Λαζάρου, τα οποία εξιστορούν την Ανάσταση του Λαζάρου. Την Κυριακή των Βαϊων, στις 11 το πρωί πραγματοποιείται η μεγαλύτερη λιτανεία με το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη των Κερκυραίων. Η λιτανεία γίνεται σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από την επιδημία της πανώλης. Το παρόν δίνουν και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού.

Η Μεγάλη Εβδομάδα βρίσκει τις νοικοκυρές να φτιάχνουν τις φογάτσες και τις κολομπίνες, που είναι παραδοσιακά τσουρέκια του νησιού, με βενετσιάνικη προέλευση. Τη Μ. Τρίτη σε όλες τις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και την Μ. Τετάρτη τα βενετσιάνικα φανάρια της πόλης φορούν το πένθιμο μωβ χρώμα, καθώς και ο σταυρός που υπάρχει στο φρούριο της πόλης. Την Μεγάλη Πέμπτη στις εκκλησίες ακούγονται τα 12 Ευαγγελία και αυτήν την ώρα οι γυναίκες πλέκουν γαϊτανάκι κάθε φορά που ακούνε ένα Ευαγγέλιο. Ξημερώνοντας η Μεγάλη Παρασκευή συνήθως ο ουρανός φορά το γκρίζο θλιμμένο του χρώμα. Κάθε γωνιά  του νησιού φιλοξενεί και την περιφορά ενός επιταφίου. Η πρώτη περιφορά ξεκινά στις 2 το μεσημέρι και κορυφώνεται στις 10 το βράδυ με την περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης.

Το Μεγάλο Σάββατο ξημερώνει και στις 06:00 το πρωί στην Παναγία των Ξένων γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού. Στις 9:00  πραγματοποιείται η λιτανεία με το σκήνωμα τού Αγίου Σπυρίδωνα, αλλά και η περιφορά του Επιταφίου του ναού. Οι φιλαρμονικές συνοδεύουν με πλήρη κατάνυξη. Στις 11 το πρωί γίνεται η πρώτη Ανάσταση και το πένθος δίνει τη σειρά του στη χαρά. Χαρμόσυνα εμβατήρια και κόσμος, που περιμένει να δει τους ξακουστούς μπότιδες να πέφτουν. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και οι μπότιδες σκάνε στο έδαφος, παίρνοντας μακριά τα κακά πνεύματα, όπως λένε οι ντόπιοι. Οι μπότιδες είναι στάμνες στολισμένες με κορδέλες και μέσα σε αυτές βάζουν νερό. Οι ρίζες του εθίμου έρχονται από τα ενετικά χρόνια. Όλοι παίρνουν σπίτι τους ένα κομμάτι για καλοτυχία κι ευτυχία.

Την ίδια ώρα, λίγο παραπέρα, (στην Πίνια) αναβιώνει το έθιμο της Μαστέλας. Πρόκειται για ένα μεγάλο βαρέλι στολισμένο με κορδέλες, που έχει τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο. Οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα. Κάποιος από όλους, μετά από ένα κυνηγητό θα ριχτεί στη Μαστέλα, με ανταμοιβή τα κέρματα που μαζεύτηκαν .Το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί στις 12 το βράδυ στην πάνω πλατεία. Ο ουρανός θα φωτιστεί από εκατοντάδες πυροτεχνήματα και οι φιλαρμονικές θα παίζουν χαρούμενα εμβατήρια.
Αν σας δοθεί η ευκαιρία, ζήστε το! Σίγουρα θα γεμίσετε ψυχή και μυαλό με όμορφες εικόνες.

Καλή Ανάσταση!