Οι 4 καλύτερες συνταγές του ewoman για πασχαλινά κουλουράκια!

 Οι 4 καλύτερες συνταγές του ewoman για πασχαλινά κουλουράκια!

Μεγάλη Εβδομάδα και οι νοικοκυρές βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών. Φυσικά, δεν μπορούν να λείπουν τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια από το εορταστικό τραπέζι.

Οι συνταγές πολλές κι επειδή δεν μπορέσαμε να ξεχωρίσουμε μόνο μία, σήμερα στο ewoman σας έχουμε τις 4 καλύτερες και δοκιμασμένες συνταγές για νόστιμα κι αφράτα αλλά και τραγανά,  λαμπριάτικα κουλουράκια!

                              1η συνταγή: Αφράτα κουλουράκια της μαμάς Αφροδίτης

  1η συνταγή: Αφράτα κουλουράκια της μαμάς Αφροδίτης

 

 

Αφράτα πασχαλινά (κι όχι μόνο πασχαλινά) κουλουράκια, με την υπογραφή της μανούλας μου! Ιδιαίτερα νόστιμα, αφράτα και θρεπτικά! Για το κολατσιό των μικρών και...μεγάλων παιδιών. Για βουτιές στο γάλα, ή τον καφέ!
Υλικά:
1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
5 αυγά
1 ποτήρι σπορέλαιο
3 μπεϊκιν
2 βανίλιες
2 ποτήρια ζάχαρη ( αν τα θέλετε πιο γλυκά, 2 1/2 ποτήρια)
2 κιλά αλεύρι μαλακό περίπου,(όσο πάρει, για να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει)
κρόκος αυγού για επάλειψη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το σπορέλαιο. Έπειτα τις βανίλιες, το μπεϊκιν και τέλος το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή κι εύπλαστη. Πλάθουμε τα κουλουράκια και τ' αραδιάζουμε σε ταψί ή λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό και 1 βανίλια -προαιρετικά για περισσότερο άρωμα- κι αλείφουμε τα κουλουράκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C, στις αντιστάσεις για 20' περίπου, (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ροδίσουν.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά.

Tips:
-Για περισσότερο άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε το ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1/2 κ.γ. μαχλέπι. 
-Επίσης και 1 βανίλια με γεύση μαστίχα!
-Για περισσότερη γυαλάδα αλείφουμε με τον κρόκο ξανά, λίγο πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο.

Καλή επιτυχία!

                                           2η συνταγή: Κουλουράκια Σμυρνέϊκα

                 2η συνταγή: Κουλουράκια Σμυρνέϊκα

Παραδοσιακή και αυθεντική συνταγή για αφράτα, βουτυράτα και τραγανά Σμυρνέικα κουλουράκια, με έντονα αρώματα και θα μοσχομυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι.

Υλικά:

1/2 κιλού φυτίνη

1/2  λίτρου ελαιόλαο

1 κιλό ζάχαρη

1 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι

1 νεροπότηρο sprite (γκαζόζα)

1/2 κρασοπότηρο κονιάκ με 1 κ. γλ. σόδα

1 μπέϊκιν

2800 γρ. αλεύρι (περίπου) γ.ο.χ

κρόκος αυγού για επάλειψη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τη φυτίνη, το λάδι και τη ζάχαρη να ασπρίσουν.

Μετά προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, τη γκαζόζα και το κονιάκ αφού έχουμε προσθέσει τη σόδα και στο τέλος το αλεύρι και το μπέϊκιν, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή! Ζυμώνουμε και πλάθουμε μπαστουνάκια πολύ λεπτά δίνοντας το σύνηθες σχήμα για τα παραδοσιακά Σμυρνέϊκα κουλουράκια. (όπως το βλέπετε στη φωτογραφία). Τ' αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νεράκι και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 ο C για  40' περίπου, (ώσπου να ροδίσουν, ανάλογα το φούρνο).

Καλοφάγωτα!

* Ευχαριστώ την κ. Ανθούλα Μπίκα για αυτή τη μικρασιάτικη συνταγή που μου θύμισε τη γιαγιά μου!

 

                                3η συνταγή: Πασχαλινά βουτυράτα κουλουράκια

  3η συνταγή: Πασχαλινά βουτυράτα κουλουράκια

Πασχαλινά κουλουράκια με αγνό βούτυρο που θα μοσχοβολήσουν το σπίτι απ' άκρη σ' άκρη! Βουτυράτα και τραγανά με παραδοσιακή μαμαδίστικη συνταγή!

Υλικά:

250 γρ  φυτίνη ή αγνό βούτυρο
6 αυγά
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήριι χυμό πορτοκάλι
2 βανίλιες
1 μπέικιν
1 αμμωνία
1 κιλά αλεύρι ίσως και λίγο παραπάνω

λίγο γάλα για επάλειψη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες πολύ καλά. Λιώνουμε το βούτυρο και χλιαρό το ρίχνουμε στα μείγμα αυγών-ζάχαρης.
Μετά ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμμωνία και το μπέικιν και το προσθέτουμε λίγο λίγο.  Ζυμώνουμε πολύ καλά, αλείφουμε με γάλα  και ψήνουμε στους 180 ο C μέχρι να ροδίσουν.

Καλοφάγωτα!!

           

                      4η συνταγή: Τραγανά πασχαλινά κουλουράκια (με καστανή ζάχαρη)

          4η συνταγή: Τραγανά πασχαλινά κουλουράκια (με καστανή ζάχαρη)

Αυτά τα τραγανά κουλουράκια με καστανή ζάχαρη θα σας συναρπάσουν με τη γεύση και το άρωμά τους και δεν πρέπει να λείπουν από το πασχαλινό τραπέζι σας!

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) 
300 γρ. ζάχαρη καστανή
2 αυγά 
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
120 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
50 ml κονιάκ
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
50 ml γάλα
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκο αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση: 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια, σε μέτρια ταχύτητα για 5' ώστε να ομογενοποιηθούν καλά και να αφρατέψει το μείγμα.

Tip: Μπορούμε να χτυπήσουμε τη ζάχαρη στο μπλέντερ ώστε να ενσωματωθεί καλύτερα με το βούτυρο. 
Αφού χτυπηθούν πολύ καλά ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, το χυμό, το ξύσμα, το γάλα, το κονιάκ και τη μισή ποσότητα από το αλεύρι στο οποίο έχουμε ρίξει το μπέικιν, το αλάτι και τη σόδα και και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, βάζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 30 γρ. και πλάθουμε τα κουλουράκια. Τα αραδιάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα, αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με το νερό και ψήνουμε για 15-20'.
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!

Όποια από τις 4 συνταγές κι αν επιλέξετε να φτιάξετε, καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!

Δείτε μια συνταγή ακόμη για πασχαλινά κουλουράκια εδώ.