Η Μεγάλη Βδομάδα κρύβει το νόημα της ζωής

Η Μεγάλη Βδομάδα κρύβει το νόημα της ζωής

Γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες να νιώσουμε τόσα πράγματα; Προδοσία. Ταπείνωση. Εξευτελισμό. Πάθη. Γολγοθά. Συγχώρεση. Συμπόνια. Μετάνοια. Πίστη. Σταύρωση. Ανάσταση. Ελπίδα. Αλήθεια. Αγάπη. Πάσχα.

Ναι γίνεται. Γιατί αυτή η εβδομάδα είναι Μεγάλη και τα χωράει όλα. Όχι επειδή έχει περισσότερες μέρες ή ώρες, αλλά επειδή μέσα της υπάρχουν όλα αυτά το μηνύματα για τον άνθρωπο.

Η Μεγάλη Βδομάδα κρύβει το νόημα της ζωής. Πριν λοιπόν ρωτήσεις, γιατί να τύχει αυτό σε ‘μένα; Ρώτα. Γιατί σε Εκείνον; Γιατί σε αυτή την μάνα, την Παναγία; Η απάντηση είναι...γιατί έτσι έπρεπε να γίνει.  Ήξερε ότι για να κάνει την υπέρβαση, θα πρέπει να περάσει τον Γολγοθά.

Εκουσίως ο Χριστός πέθανε και Ανέστη. Άλλωστε αυτό συμβολίζει και το Πάσχα. Την μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη. Από τον θάνατό Του στην Ανάστασή Του.

Δεν ήταν όμως μοιρολάτρης. Δεν ένιωσε ποτέ κακομοίρης για όλο αυτόν τον εξευτελισμό που υπέστη. Αντίθετα το έκανε με απόλυτη επίγνωση. Είχε δουλέψει τόσο καλά με τον εσωτερικό Tου εαυτό, όλο αυτό για το οποίο είχε έρθει στη Γη.

Μαζί με εκείνον και η μάνα Του. Γιατί μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα κρύβεται και το μήνυμα της μητρότητας. Κάθε μάνα, όπως η Παναγία πρέπει να αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες του παιδιού της. Να το μεγαλώσει και να το προετοιμάσει για τον λόγο της ύπαρξής του, παραμερίζοντας τον εγωκεντρισμό της. Π.χ. Φράσεις τους τύπου: εγώ το παιδί μου το θέλω έτσι!

Τα μηνύματα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ένας σημαντικός οδηγός:

1ον) Τις δυσκολίες μην τις φοβάσαι. Αντίθετα δέξου τις και ξεπερασέ τις. Ο προσωπικός σου Γολγοθάς θα φέρει την προσωπική σου Ανάσταση. Όπως του Χριστού. Ακόμα και αν υπάρξουν πολλοί «Ιούδες»  στη ζωή σου, θα υπάρξουν για να φτάσεις στον στόχο της ζωής σου. Γιατί αυτοί που δεν θα πιστέψουν σε σένα, θα είναι αυτοί που θα σε εξελίξουν. Γιατί η προσπάθειά σου να ξεπεράσεις τα εμπόδια που θα σου βάλουν, θα σε κάνει πιο δυνατό.

2ον) Μάνα, να είσαι δίπλα στο παιδί σου γνωρίζοντας ότι όσο περνάνε τα χρόνια, θα γίνεσαι όλο και λιγότερο χρήσιμη. Γιατί κάποια στιγμή τα παιδιά σου θα μπορούν χωρίς εσένα. Και τότε ναι, θα έχεις κάνει σωστή δουλειά. Άλλωστε αυτός είναι ο ιερός ρόλος της μάνας. Να τα μεγαλώσει και να τα εξελίξει σε κάτι ανώτερο από εκείνη.

Ο Χριστός και η Παναγία είναι δύο πρόσωπα που συμβολίζουν το σημαντικότερο μήνυμα για τη ζωή. Συνέχισε, κοίτα μπροστά, εκεί που είναι η δική σου Ανάσταση!