Μικρά ελιοψωμάκια νηστίσιμα, που φτιάχνονται εύκολα και είναι ιδανικό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους, σε καιρό νηστείας (και όχι μόνο) η συνταγή της ημέρας, σήμερα στο ewoman! Φτιάξτε ακόμη και για τη Μ. Παρασκευή.
Υλικά:
600 γρ αλεύρι δυνατό ή ολικής άλεσης
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
400-450 ml νερό χλιαρό
200 γρ. ελιές σε ροδέλες
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και τις ελιές, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Στη μισή ποσότητα νερού διαλύουμε το αλάτι και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και την πλάθουμε σε στρογγυλά ψωμάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο βρέχουμε την επιφάνειά τους με νερό έτσι ώστε η κόρα τους να είναι μαλακή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ο C για 20- 25'.
Ζεστά ή κρύα είναι πολύ νόστιμα! Καλοφάγωτα!!