Είναι ρίσκο να είσαι ειλικρινής, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο

Είναι ρίσκο να είσαι ειλικρινής, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο

«Η ειλικρίνεια είναι μία από τις μεγαλύτερες αρετές» θα ακούσεις να λένε.

Όπως και όλες οι έννοιες, έτσι και η ειλικρίνεια, θεωρητικά έχει αρκετούς ένθερμους υποστηρικτές, μα λίγους που πραγματικά την εφαρμόζουν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Κι αυτό όχι γιατί είναι ψεύτες ή κακοί, αλλά γιατί τα ψέματα παρέχουν μια προσωρινή υπεροχή και έναν πλασματικό έλεγχο των καταστάσεων.

Είναι δύσκολη η ζωή του ειλικρινή και αυθεντικού ανθρώπου. Ουκ ολίγες φορές η καλή του πρόθεση να πει την αλήθεια θα παρεξηγηθεί και θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Θα στολιστεί με διάφορες ταμπέλες: αυθάδης, θρασύς, αναιδής, απόλυτος, ξερόλας και άδικος.

Όπως είπε όμως ο Γκάντι «η αλήθεια ποτέ δεν βλάπτει έναν σκοπό που είναι δίκαιος». Και αυτό γιατί η αλήθεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δικαιοσύνη. Μπορεί να μην είσαι πάντα σωστός λέγοντας την αλήθεια, αλλά είσαι αναμφισβήτητα δίκαιος. 

Λέγοντας αλήθειες, ρισκάρεις.

Παίρνεις το ρίσκο να χάσεις κάποιους ανθρώπους και να μικρύνεις τον κύκλο σου. Βλέπεις οι ειλικρινείς ποτέ δεν είχαν την εύνοια του πλήθους. Ήταν σταράτοι και καυστικοί και είχαν λίγους και καλούς υποστηρικτές. Οι μάζες πιο εύκολα πιστεύουν ένα μεγάλο ψέμα, παρά ένα μικρό, είχε πει ο Χίτλερ.

Λέγοντας αλήθεια, δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου.

Με τις αλήθειες σου δεν θα καταφέρεις να έχεις και το σκύλο χορτάτο και την πίτα αφάγωτη. Για την ακρίβεια τις περισσότερες φορές, ούτε ο σκύλος θα είναι χορτάτος μα ούτε και η πίτα μένει αφάγωτη. Κάποιες φορές τα μόνα που χορταίνουν είναι το μυαλό σου, τα ιδανικά σου και η αξιοπρέπειά σου.

Κάποιοι θα σε βαρεθούν όταν λες την αλήθεια.

Ίσως γιατί το απλό, είναι μονότονο γι’ αυτούς που δεν ξέρουν να το απολαμβάνουν. Προτιμούν το μπέρδεμα, την ίντριγκα, και το τεχνητό μυστήριο για να κρατήσουν ζωντανές τις σχέσεις της ζωής τους. Κι αυτό εν μέρει ισχύει.  Όλοι μας θα ασχοληθούμε με κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο, με κάτι που μας δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Είναι στην φύση του ανθρώπου άλλωστε να ελκύεται από αυτά που τον μπερδεύουν. Για πόσο όμως;

Με την ειλικρίνειά σου θα χάσεις πολλά. Θα χάσεις φίλους, θα χάσεις σχέσεις, θα χάσεις δουλειές, χρήματα, διασκέδαση καλοπέραση.

Αυτά που θα κερδίσεις όμως έχουν αξία ανεκτίμητη. Λέγοντας αλήθειες, γεύεσαι στο έπακρο την πληρότητα του να βρίσκεσαι μέσα σε ένα άδειο δωμάτιο και να είσαι ήρεμος. Κερδίζεις ανθρώπους, λίγους και καλούς που τους επέλεξες και σε επέλεξαν γι’ αυτό που είσαι, και όχι γι’ αυτό που θα ήθελαν να είσαι.  Γιατί οντας ειλικρινής δεν εμπιστεύεσαι μόνο τον εαυτό σου, αλλά και τους ανθρώπους που παραμένουν δίπλα σου. Η τιμωρία του ψεύτη άλλωστε δεν είναι ότι δεν θα τον πιστέψουν, αλλά ότι αυτός τελικά δεν θα μπορέσει να πιστέψει κανέναν.

Κερδίζεις ανεμελιά και μπορείς  να κοιμάσαι γλυκά. Χωρίς τύψεις και αμφιβολίες, χωρίς ψέματα και μπερδέματα. Γιατί τελικά αντέχεις να ζεις χωρίς παραμύθια, όταν η πραγματικότητα που χτίζεις μέρα με τη μέρα είναι πιο όμορφη από σενάρια φανταστικά με ημερομηνία λήξης.

Οι παραισθήσεις σου γίνονται επιτέλους αισθήσεις, σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει χώρος για καμία ψευδαίσθηση.