Eman says:Το συναίσθημα είναι υπέροχο μα θέλει προσοχή

Eman says:Το συναίσθημα είναι υπέροχο μα θέλει προσοχή

Έρωτας. Αγάπη. Έλξη. Τί υπέροχα συναισθήματα! Όταν προκαλούνται είναι τόσο ζεστά και όμορφα που δεν θέλεις να τελειώσουν. Αν είναι και αμοιβαία, τότε ακόμη περισσότερο! Φωτιά! Φωτιά που όλο μεγαλώνει!

Σε γεμίζουν καθημερινά με ενέργεια, χαρά και ευτυχία! Με όνειρα και με ωραίες αναμνήσεις! Σου φτιάχνουν τη διάθεση! Έχεις βρει τον άνθρωπό σου και τα απολαμβάνεις καθημερινά. Όμως είναι και ένα δίκοπο μαχαίρι. Ένα ρίσκο. Όταν δεν χρησιμοποιείται μαζί τους και η λογική.

Το συναίσθημα έχει την τάση να είναι τυφλό. Είναι τόσο δυνατό και όμορφο που πολλές φορές όχι μόνο δεν βλέπει και δεν αναγνωρίζει καταστάσεις «φως, φανάρι» αλλά τις δικαιολογεί κιόλας. Ιδίως αν έχεις ανάγκη για να το αισθανθείς, ή έχεις βρει κάποιον και κάνεις όνειρα. Σε παρασύρει στην γλύκα του και αρχίζεις να πετάς σε σύννεφα ευτυχίας. Είναι πάρα πολύ όμορφο, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους.

Γιατί μπορεί να αξίζει και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά μπορεί να κάνεις μια «πτήση» που δεν πρέπει. Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται και η λογική. Το μυαλό που με την πολύτιμη εμπειρία του θα συμβάλει στην καλύτερη δυνατή επιλογή αντιμετώπισης καταστάσεων.

Θα «διαβάσει» σωστά. Θα προστατέψει όταν πρέπει. Θα «προσγειώσει» όταν χρειάζεται. Θα καθοδηγήσει σε πιο σωστά και ασφαλή μονοπάτια. Με τη λογική οι επιλογές είναι πιο συνειδητές. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται να είσαι ρομποτάκι και να μετράς το παραμικρό. Δεν θα σου πω εγώ, πόσο και πότε θα την χρησιμοποιείς. Αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώνει ότι βρίσκεσαι στον σωστό διάδρομο απογείωσης. Το χρειάζεσαι και μόνο καλό θα σου κάνει.

Κάποιες ίσως πουν ότι έτσι κόβεις το συναίσθημα. Το συγκρατείς και το μειώνεις. Μα αυτός ακριβώς, είναι ο σκοπός. Για αυτό τον λόγο συμβουλεύεσαι μια φίλη σου. Να απογειωθείς θέλεις, αλλά καλό είναι να το κάνεις σε έναν διάδρομο απογείωσης και όχι όπου αλλού. Γιατί μπορεί να απογειωθείς και από αλλού, αλλά οι πιθανότητες να σπάσεις καμιά ρόδα και να φας τα μούτρα σου, είναι πολύ μεγαλύτερες. Πρέπει να απογειωθείς όσο καλύτερα και ασφαλέστερα μπορείς, για να έχεις και μια καλύτερη πτήση. Και αυτό τον διάδρομο απογείωσης, μόνο η λογική μπορεί να στον δείξει.

Σίγουρα κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα φτάσεις στον προορισμό. Είτε τον έχεις βρει, είτε όχι. Αλλά τουλάχιστον να μην πετάς μόνη σου. Γιατί αν πετάς μόνη σου, είναι το πιο επικίνδυνο από όλα. Κανείς δεν μπορεί να σου πει πως και πότε θα προσγειωθείς, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ άσχημα. Και μετά άντε να απογειωθείς ξανά.

Πόσο δύσκολο θα είναι μπορεί ήδη να το ξέρεις, ή στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί απλά να το φαντάζεσαι. Όταν όμως φτάσεις στο σημείο να έχεις απογειωθεί με τον σύντροφό σου συνειδητά και να πετάτε μαζί, θα είναι ιδανικό και θα την χρησιμοποιείς ακόμη λιγότερο. Θα έχεις λιγότερες αμφιβολίες και θα μπορείς να αφεθείς περισσότερο και να φτάσεις και στα επίπεδα συναισθημάτων που τόσο επιθυμούσες και είχες ανάγκη. Θα το κάνεις απλά πιο προστατευτικά. Έτσι όπως νοιάζεσαι για τις φίλες σου θα πρέπει να νοιάζεσαι και για τον εαυτό σου.

Προσπάθησε να βλέπεις τις καταστάσεις «καθαρά». Και αν η λογική επιβεβαιώνει αυτό που νιώθεις, τότε αφέσου λίγο περισσότερο. Αν δεν στο επιβεβαιώνει, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να αφεθείς. Είναι δύσκολο το ξέρω, αλλά δεν έχει νόημα αλλιώς. Θα γλιτώσεις από περιπέτειες που μπορείς να αποφύγεις. Από περιπέτειες που μπορεί να μην αξίζουν αυτό που δίνεις, ή να μην έχουν νόημα, γιατί δεν θα οδηγήσουν εκεί που φαντάζεσαι. Το χειρότερο σενάριο, αυτό της εκμετάλλευσης δεν θέλω καν να το σκέφτομαι.

Το συναίσθημα είναι φανταστικά υπέροχο, αλλά χρειάζεται και μεγάλη προσοχή.

Προσοχή που μόνο η λογική μπορεί να σου δώσει.

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.