Eman says: Καλύτερα μόνη παρά μέσα σε έναν λάθος γάμο

Eman says: Καλύτερα μόνη παρά μέσα σε έναν λάθος γάμο

Γάμος. Μια λέξη, πολλά στο μυαλό. Άλλοι έχουν να πουν τα καλύτερα, άλλοι τα χειρότερα. Μια φίλη μου είχε πει κάποτε μια κορυφαία ατάκα για τον γάμο: «Όσοι είναι μέσα στο κλουβί θέλουν να βγουν έξω και όσοι είναι απ’ έξω θέλουν να μπουν μέσα».

Οι λόγοι που οδηγείται ένα ζευγάρι σε αυτόν είναι πολλές φορές οι «λάθος» λόγοι. Ένας από τους βασικότερους και χειρότερους το άγχος για τεκνοποίηση που είχα γράψει και στην «Γοητευτική παγίδα της μητρότητας».

Γάμος για «λάθος» λόγους, όπως βλέπουμε τριγύρω μας, δεν έχει καλή κατάληξη και αργά ή γρήγορα δημιουργούνται περισσότεροι «οπαδοί» του στρατοπέδου για «τα χειρότερα». Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται για τους «σωστούς λόγους». Συνειδητά. Ποτέ σε μικρή ηλικία γιατί ακόμη δεν ξέρεις τι θέλεις και τί πραγματικά σου αρέσει και δεν έχεις την ωριμότητα να επιλέξεις σωστά σύντροφο.

Θυμάμαι πριν χρόνια παντρευόταν η αδερφή μιας φίλης μου σε πολύ μικρή ηλικία. 23-24 νομίζω. Όταν είπα στη φίλη μου να της μεταφέρει ότι «Αυτόν που παντρεύεσαι τον επιλέγεις υποτίθεται για άλλα 60 τουλάχιστον χρόνια», μου είπε: «Μα, αν της το πω αυτό δε θα παντρευτεί». Σώπα! Αν είσαι μικρή πρέπει να μάθεις τον εαυτό σου πρώτα. Να αποκτήσεις εμπειρία στους ανθρώπους και να ζήσεις την ζωή σου για να μην έχεις και απωθημένα.
Και όταν έχεις την ωριμότητα να επιλέξεις σωστά τότε το αποτέλεσμα μόνο υπέροχο μπορεί να είναι. Και δεν το λέω αυτό μόνο επειδή είναι λογικό αλλά και γιατί μου αρέσει να είμαι ρομαντικός.

Ο γάμος κατά την γνώμη μου είναι κάτι πολύ όμορφο. Δεν είναι κάτι που κάνεις ούτε για να κάνεις παιδιά. Δεν το κάνεις για τους γονείς, ούτε για τον μπατζανάκη ούτε για κανέναν άλλο. Ούτε αυθόρμητα και χωρίς να έχεις γνωρίσει καλά τον άλλο, γιατί έτσι το παίζεις λίγο στην τύχη, κορώνα-γράμματα.
Ο σκοπός του γάμου είναι η επιτυχία και η ευτυχία. Και πόσο όμορφη, ευτυχισμένη και ιδανική κίνηση να τον κάνεις για να πεις στον σύντροφό σου ότι όσοι και να πέρασαν από την ζωή σου, όσο καλά και να έζησες μαζί τους, αυτός είναι ο ένας και μοναδικός που θέλεις να έχεις για πάντα. Κάτι σαν συμβολική κίνηση που υποδηλώνει όμως πολλά. Εγώ έτσι θα έλεγα και μου αρέσει και πολύ.

Ναι, γνώρισα όσες γυναίκες γνώρισα, έκανα ό,τι έκανα αλλά ΕΣΥ είσαι η καλύτερη!
Η μια και μοναδική που θέλω για όλη την υπόλοιπη ζωή μου.
Υπέροχο! Τέτοιο ξεκίνημα μόνο ιδανικό μπορεί να είναι. Και μπορεί να ενώσει δύο ανθρώπους τόσο όμορφα! Έτσι ώστε κάθε δυσκολία και πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με διπλή δύναμη. Διπλές αντοχές. Διπλά θεμέλια. Γιατί ο γάμος όπως και όλες οι σχέσεις δεν είναι παιχνιδάκι. Θέλει δουλειά και από τις δύο μεριές. Η πορεία θα έχει και προβλήματα, και καταστάσεις που θα χρειαστούν δύναμη. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα στεφθεί με επιτυχία σε βάθος χρόνου. Αλλά όσο καλύτερη επιλογή συντρόφου τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας και ευτυχίας.

Από την άλλη λυπάμαι όποτε βλέπω ή ακούω περιπτώσεις παντρεμένων που έχουν πλέον οδηγηθεί στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Ζευγάρια να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια! Να μιλάει ο άντρας για τη γυναίκα του και αντί να την τιμάει και να την εκτιμάει, πίσω από την πλάτη της να τη θάβει και να την υποτιμάει. Υποτιμώντας και τον ίδιο του τον εαυτό αφού αυτός την έχει επιλέξει. Ζευγάρια με πλήρη έλλειψη σεβασμού. Ζευγάρια που στην ουσία δεν είναι ζευγάρια. Δεν εξετάζω ποιος φταίει. Δεν το γνωρίζω και δεν με αφορά. Απλά είναι τόσο κρίμα. Και ακόμη χειρότερα όταν αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι επειδή έχουν παιδιά είναι καλύτερο να μη χωρίζουν. Μα ένας προβληματικός γάμος που τα θετικά του είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τα αρνητικά δεν κάνει καλό σε κανένα μέλος της οικογένειας.

Επίσης διαφωνώ με την έκφραση «δένεις τον γάιδαρο». Δε δένεις τίποτα φίλη μου. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο γάμος έχει τιμόνι και όπου τον οδηγήσει το ζευγάρι εκεί πάει. Δεν παρατάς τον εαυτό σου και την σχέση σου στο έλεός της. Και αν κάποιοι και κάποιες το έχουν κάνει, τότε κακώς. Αντιθέτως πρέπει να εξελίσσονται και οι δύο μαζί. Να βοηθάει και να στηρίζει ο ένας τον άλλο να γίνει καλύτερος. Και αν δεν βρεις άνθρωπο για να τον κάνεις δεν πειράζει. Καλύτερα μόνη παρά μέσα σε έναν λάθος γάμο.

Γι’ αυτό αν ποτέ επιλέξεις να παντρευτείς, να κάνεις πολύ προσεκτική επιλογή «συνοδηγού» για να τον οδηγήσετε μαζί στην ευτυχία.

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.