Οι σημαντικότεροι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το Δήμο Αχαρνών

Οι σημαντικότεροι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το Δήμο Αχαρνών

Λίγες μέρες πριν, στον τόπο καταγωγής μου στο Δήμο Αχαρνών, το Μενίδι, έγινε ο 8ος Ποδηλατικός- Αρχαιολογικός Γύρος Αχαρνών για την ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών.

Σαν ποδηλάτισσα κι εγώ έλαβα μέρος, όπως και άλλοι ποδηλάτες της περιοχής, αλλά και από άλλους Δήμους. Σκοπός βέβαια αυτής της δράσης, δεν είναι η αθλητική δραστηριότητα γιατί δεν έχει να κάνει με τον χρόνο τερματισμού, αλλά με την προβολή κάποιων σημείων πολιτιστικής και αρχαιολογικής αξίας, που αποτελούν και πέρασμα της ποδηλατικής διαδρομής. Γι’ αυτό μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά αλλά και άτομα που δεν κάνουν αθλητισμό, αλλά είναι πολίτες με μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τον σκοπό του Ποδηλατικού Γύρου και αγαπούν την ποδηλασία.

Δήμος Αχαρναίων
Το θέατρο των Αχαρνών αποτελεί σημαντικό εύρημα διεθνούς σημασίας . Είναι ένα από τα επτά θέατρα περιφερειακών δήμων της Αττικής, από τα οποία σώζονται κατάλοιπά τους.

Η ύπαρξη του Αρχαίου Θεάτρου στις Αχαρνές, επιβεβαιώνεται ήδη από τον 19ο αιώνα μέσα από την ανεύρεση αρχαίων επιγραφών. Το θέατρο των Αχαρνών αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα τον Φεβρουάριο του 2007 σε οικόπεδο στο κέντρο του σημερινού Δήμου Αχαρνών. Συγκεκριμένα στην οδό Σαλαμίνος, που έχει ήδη μετονομασθεί σε οδό Αρχαίου θεάτρου, στην θέση Κάραβος.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το Δήμο Αχαρνών

Χρονολογείται πιθανότατα στον 4ο αιώνα π.Χ και ήταν ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια οικοδομήματα της πόλης. Βέβαια η χρονολόγηση θα είναι δυνατή όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή του.

Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19 Απριλίου 2019, έδωσε το φως για την πολυπόθητη ανάδειξή του με την απαλλοτρίωση των οικοπέδων.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το Δήμο Αχαρνών

Όπως είπε και η κ. Μαρία Π. Μίχα, πρόεδρος της Κίνησης για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ»:  Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι πλέον υπάρχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την πλήρη αποκάλυψή του.

Πέρα από το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών για το οποίο έχει γίνει λόγος μέχρι τώρα, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί ο οποιοσδήποτε Έλληνας Πολίτης ή τουρίστας να επισκεφθεί τον Δήμο Αχαρνών.

Αυτό άλλωστε έχει γίνει ολοφάνερο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 1η Αυγούστου το 2014 με σκοπό την ανάδειξη της σύγχρονης πόλης των Αχαρνών.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το Δήμο Αχαρνών

Ο δεύτερος λοιπόν σταθμός στις Αχαρνές για τον επισκέπτη, είναι ο επιβλητικότερος και ο καλύτερα διατηρημένος Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος της Αττικής. Ανακαλύφθηκε το 1879 από Γερμανούς αρχαιολόγους και χρονολογείται στην ΥΕΙΙΙ εποχής (14ος-13ος αι. π. Χ)

Δήμος Αχαρναίων
Μέσα στον Τάφο βρέθηκαν ευρήματα που μαρτυρούν λατρεία νεκρών έως την Κλασική Εποχή.(5ος αι. π. Χ). Τα ευρήματα του Θολωτού Τάφου βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δήμος Αχαρναίων
Ο τρίτος σταθμός που θα ανακαλύψει ο επισκέπτης των Αχαρνών, είναι ο επονομαζόμενος “Τύμβος του Σοφοκλή”. Βρίσκεται βόρεια των Αχαρνών, πάνω από την πλατεία της σημερινής Βαρυμπόπης.

Δήμος Αχαρναίων
Η θεωρία περί ταφής του Σοφοκλή εκεί, βασίζεται στο γεγονός ότι η καταγωγή του ήταν από την Δεκέλεια, τοποθεσία των Αχαρνών, όπου είχε κτήματα και ότι οι πατρώοι τάφοι του Σοφοκλή συμπίπτουν με το συγκεκριμένο σημείο, σε σχετικό χωρίο που έγραψε ο βιογράφος του.

Ο τέταρτος σταθμός που θα συναντήσει ο επισκέπτης της σύγχρονης πια πόλης των Αχαρνών είναι η Αρχαία Οδός.

Δήμος Αχαρναίων

Κύριος οδικός άξονας που συνέδεε το Δήμο των Αχαρνών με την Αθήνα. Οπωσδήποτε η παλιά οδός, που άρχιζε από τις Αχαρνικές Πύλες, στο σημείο τομής των τωρινών οδών Σοφοκλέους και Αιόλου κατέληγε στον αρχαίο Δήμο των Αχαρνών και στην Πάρνηθα, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία με ολόκληρο το βόρειο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Δήμος Αχαρναίων
Ο πέμπτος σταθμός που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Είναι ένα σπουδαίο ρωμαϊκό τεχνικό έργο της παγκόσμιας ιστορίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 125 μ.Χ επί αυτοκράτορα Ανδριανού και ολοκληρώθηκε το 140 μ.Χ.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο του υδραγωγείου είναι η Βόρεια απόληξη του έργου στο Ολυμπιακό χωριό των Αχαρνών. Όπου για την περισυλλογή των νερών των πηγών της Πάρνηθας η σήραγγα συνδέεται με την επιφάνεια μέσω κεκλιμένης στοάς μήκους 90 μ. υπό κλίση 20 μοιρών.

Δήμος Αχαρναίων
Ο έκτος σταθμός είναι η δεξαμενή Ρωμαϊκής Εποχής. Μέσα σε αυτή βρέθηκε ρωμαϊκή κεραμεική του 4ου αι. π.Χ.

Δήμος Αχαρναίων
Ο έβδομος σταθμός είναι η Αρχαιολογική Συλλογή των Αχαρνών.

Δήμος Αχαρναίων
Αποκαλύπτει στον επισκέπτη πτυχές του σπουδαίου πολιτιστικού παρελθόντος των Αχαρνών. Βρίσκεται στην οδό Φιλαδέλφειας 76, Αχαρνές.

Δήμος Αχαρναίων
Ένα από τα αντικείμενα της αρχαιολογικής συλλογής είναι ο ερυθρόμορφος κρατήρας Ζωγράφου της Φλωρεντίας με παράσταση αθλητή, ακοντιστή νικητή στο πένταθλο, που βραβεύεται με ταινίες από δύο Νίκες (470-460 π.Χ).

Δήμος Αχαρναίων
Η σημαντικότητα της περιοχής είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι στην αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου Περγάμου Βερολίνου, υπάρχει επιτάφιο άγαλμα από πενθούσα υπηρέτρια περίπου 330-320 π.Χ, το οποίο βρέθηκε στο Μενίδι.

Δήμος Αχαρναίων
Επισκεφθείτε σύντομα τον Δήμο Αχαρνών και δείτε από κοντά την πολιτιστική και αρχαιολογική αξία του τόπου.

Η πόλη των Αχαρνέων Ιππέων, μέσω της σύγχρονης Αττικής οδού, είναι κοντά σε όλες της περιοχές της Αττικής.

Εύκολα μπορεί κάποιος να έρθει στο Δήμο Αχαρνών γνωστό από τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη.

Δήμος Αχαρναίων

Οι αρχαίες Αχαρναί ή η Αχάρνα ήταν αρχαίος οικισμός και Δήμος της Αρχαίας Αθήνας και μάλιστα σύμφωνα με τον Θουκυδίδη ο μεγαλύτερος Δήμος της.

Στον 4ο αιώνα π.Χ τα 22 από τα 500 μέλη της Αρχαίας Βουλής προέρχονταν από τις Αχαρνές και οι βουλευτές της πόλης ήταν οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλο Δήμο.

Οι κάτοικοί του ανήκαν στην Οινηίδα φυλή, όπως ονομάστηκε από τον Οινέα.

Οι πιο γνωστές προσωπικότητες των Αχαρνών ήταν ο Αθηνόδωρος του Γοργίππου και ο Τιμόμαχος, Αθήναιος στρατηγός από τις Αχαρνές Αττικής.

Άλλωστε μετά την βόλτα στην πόλη μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και ένα από τα καταφύγια της Πάρνηθας. Το Φλαμπούρι ή το Μπάφι. Με το αυτοκίνητο οι αποστάσεις είναι ελάχιστες και η θέα από το βουνό θα σας επιβεβαιώσει για την επιλογή σας.