Eman says: Επικοινώνησε! Θα σου κάνει καλό!

Eman says: Επικοινώνησε! Θα σου κάνει καλό!

Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε με πολλές ικανότητες. Από την εποχή των νεάτερνταλ φυσικά τις έχει εξελίξει όλες. Πολλές φορές βλέπω ένα αυτοκίνητο πάνω σε έναν δρόμο και σκέφτομαι ότι πριν πάμπολλα χρόνια εδώ,  υπήρχε γυμνή γη. Μόνο φύση. Και πόσο έχουμε εξελιχθεί που φτάσαμε στο σημείο που πλέον μπορούμε και κατασκευάζουμε ένα αυτοκίνητο! Συνηθισμένο και καθημερινό αντικείμενο,  που αν το καλοσκεφτούμε,  είναι τεράστιο επίτευγμα.

Μια από τις βασικότερες ικανότητες που εξελίξαμε και χωρίς αυτήν το επίτευγμα αυτό θα ήταν αμφίβολο, είναι η επικοινωνία μεταξύ μας. Δεν χρειάζεται να πω πολλά γιατί είναι αυτονόητα. H επικοινωνία μας βοηθάει παντού. Όχι μόνο στο να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά και να ανταλλάσσουμε συναισθήματα. Θέλω να εστιάσω όμως σε ένα πολύ συγκεκριμένο συναίσθημα. Την ελαφρότητα. Δηλαδή το να νιώθει κάποια ότι φεύγει ένα βάρος από πάνω της, όταν μοιράζεται το μυαλό της. Το ακριβώς αντίθετο, από το να το κρατάει μέσα της και να βασανίζεται.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που να τους έχεις εμπιστοσύνη, να σε κατανοούν και να σέβεσαι την κρίση τους, έτσι ώστε να μπορείς να μοιραστείς τις σκέψεις ή τους προβληματισμούς σου μαζί τους. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το καλό σου. Και αν τους έχεις να τους μιλάς. Να τα βγάζεις από μέσα σου. Να βοηθάς τον εαυτό σου. Να παίρνεις και άλλες γνώμες. Ή απλά να τα μοιράζεσαι. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για εσένα, δεν θα επιβαρυνθούν ποτέ. Μην είναι αυτός λόγος που σε αποτρέπει από το να τους μιλήσεις. Θέλουν να σε βοηθήσουν όπως και εσύ θέλεις να τους βοηθάς. Και πάντα θα σου κάνει καλό να μιλάς στους σωστούς ανθρώπους. Το να σέρνεις μαζί σου θέματα που δεν διευθετείς στο μυαλό σου, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Κάθε σκέψη ή προβληματισμός πρέπει να εξελίσσεται μέχρι να κλείσει. Ποτέ δεν πρέπει να μένει στάσιμο. Γιατί επιβαρύνει. Είναι σαν τον νερόμυλο. Για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει το νερό στο ρυάκι να ρέει συνεχώς. Αν υπάρχουν εμπόδια, τότε η ροή δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή. Και η αποτελεσματικότητα του νερόμυλου, δεν θα είναι ιδανική. Μέχρι που κάποια στιγμή η ορμητικότητα του νερού, μπορεί να σπάσει τα εμπόδια και να καταστρέψει τον νερόμυλο. Και δεν το θέλεις αυτό.

Είναι δύσκολο βέβαια, να βρεις σωστούς ανθρώπους. Ανθρώπους με αξίες, εμπειρία, σεβασμό και άποψη που να ενδιαφέρονται για εσένα. Πραγματικά καλούς φίλους όπως είχα γράψει και στο «Μια αληθινή φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας!». Που θα σε ακούσουν και θα σε στηρίξουν ή θα προβληματιστούν μαζί σου. Και θα εξελιχθείτε μαζί.

Αν δεν έχεις βρει μπορείς ακόμη και να απευθυνθείς σε ειδικούς επαγγελματίες που μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Δεν θα πας επειδή «έχεις πρόβλημα»,  αλλά επειδή θα σου κάνουν καλό.

Εγώ θα σου δώσω άλλη μια επιλογή. Εμένα. Ο E-man 41 ετών του οποίου τα άρθρα διαβάζεις και κοινοποιείς (και σ’ ευχαριστώ πολύ για αυτό) προωθώντας αυτά που και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι καλό να διαβαστούν, να προβληματίσουν και να μας εξελίξουν όλους. Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών, να εξελιχθούμε και οι δύο.

Δεν γνωρίζω ποια επιλογή είναι η ιδανικότερη για εσένα, αλλά έχεις.

Επικοινώνησε. Θα σου κάνει καλό!