Eman says: Γυναίκα είναι, φίλε, όχι υπηρέτρια!

Eman says: Γυναίκα είναι, φίλε, όχι υπηρέτρια!

Από τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε η ιδέα ότι η γυναίκα είναι «στην κουζίνα» και ο άντρας «στη δουλειά». Ίσως ήταν μια δικαιολογημένη μοιρασιά, η οποία μπορεί και να μην λειτουργούσε τόσο δίκαια.

Οι καιροί αλλάζουν όμως. Και έτσι πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Οι αρχαιολογικές  -όπως τις χαρακτηρίζω εγώ-νοοτροπίες, πρέπει να εξελίσσονται. Νοοτροπίες όπως η παρακάτω:

Θυμάμαι ήμουν σε μια εκδήλωση μαθημάτων μαγειρικής με μια μεγάλη παρέα. Βρισκόμασταν γύρω από τη μια από τις δύο κουζίνες του χώρου περιμένοντας τον σεφ και συζητούσαμε. Γνωστοί και άγνωστοι. Μεταξύ μας και ένα ζευγάρι που δυστυχώς, είναι χαρακτηριστικό ελληνικό φαινόμενο. Και εξηγούμαι. Η συζήτηση κάπως έφτασε στις δουλειές του σπιτιού. Ο τύπος (μόνο έτσι μπορώ να τον χαρακτηρίσω αφού δεν πλησίαζε καν στην έννοια κύριος) περίπου 28-32 ετών, μιλούσε υποτιμητικά για τις δουλειές του σπιτιού μπροστά στη γυναίκα του με εκφράσεις όπως «Εγώ; Να βάλω πλυντήριο; Να μαγειρέψω; Η γυναίκα τα κάνει αυτά» που δείχνανε πόσο «άντρας» νόμιζε ότι είναι. Επίσης είπε και κάτι για «την καλύτερη γκόμενα» που θυμάμαι μόνο επειδή το έλεγε μπροστά στη γυναίκα του! Χρησιμοποιώντας και τη λέξη που δεν μου αρέσει καθόλου και για την οποία ίσως αξίζει να γράψω σε ένα άρθρο. Δεν μπόρεσα να κρατηθώ από την επίδειξη τεστοστερόνης «του κ@λου» και τον ρώτησα «αν η καλύτερη γκόμενα δεν είναι η γυναίκα σου, τότε ποια είναι;».

Η κοπελίτσα από την άλλη (γιατί και αυτή με την αντιμετώπισή της δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω αλλιώς) χαμογελούσε μάλλον από αμηχανία (ή βλακεία κατά τη γνώμη μου) σε κάθε του κουβέντα και δεν είχε ιδέα πού είχε μπλέξει. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Ένας κλασικός ελληνάρας, κακομαθημένος «μαμάκιας» και «μπαμπάκιας»  που μεγάλωσε με τη μανούλα του να τα κάνει όλα και τον πατέρα του να κάθεται στον καναπέ και να περιμένει επειδή «είναι άντρας». Από την άλλη η ανώριμη χαζούλα που δεν βλέπει μπροστά της και μπορεί να γαντζώθηκε από τον «πρώτο της».

Ευτυχώς όμως δεν είναι όλοι και όλες έτσι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ζευγαριών που βλέπουν τα πράγματα σωστά. Γιατί όταν ένα ζευγάρι συγκατοικεί, πρέπει να βρίσκει τη χρυσή τομή στο πώς θα μοιράσουν αυτά που έχουν να κάνουν στη ζωή τους. Μην ξεχνάμε ότι και η γυναίκα δουλεύει πλέον. Το έτος 2019 δεν πρέπει να υπάρχει δουλειά σπιτιού για τον άντρα ή τη γυναίκα. Το να βάλουν πλυντήριο ή να καθαρίσουν το μπάνιο είναι μέρος της ζωής όλων. Σίγουρα όλοι έχουμε προτιμήσεις στις δουλειές του σπιτιού. Κάποιες τις κάνουμε ευχαρίστως και άλλες με… λιγότερη ευχαρίστηση. Και όλα αυτά δείχνουν και επίπεδο ανθρώπου.

Αν ένας άντρας ή γυναίκα, μένουν μόνοι και περιμένουν τη μαμάκα να έρθει να καθαρίσει τότε προφανώς δεν είναι καλό σημάδι. Βέβαια υπάρχει πάντα και η επιλογή της καθαρίστριας για αυτούς που δεν θέλουν να ασχοληθούν, αλλά ενδιαφέρονται για την καθαριότητα και το συμμάζεμα. Για αυτούς και αυτές που ΔΕΝ ενδιαφέρονται, να πω ότι μένω άφωνος και ελπίζω κάποτε να βάλουν μυαλό. Γιατί έχω βρεθεί μια φορά σε σπίτι τέτοιας κοπέλας και πίστεψέ με δεν θέλεις να ξέρεις πως ήταν. Έλεος!

Το ταμπού του «άντρα» που δεν κάνει δουλειές στο σπίτι, πρέπει να αρχίσει να εξαφανίζεται. Σε ένα σπίτι μένουν δύο άνθρωποι. Και οι δύο πρέπει να συνεισφέρουν μέσα στο σπίτι όπως και έξω από αυτό. Και ο καλύτερος τρόπος είναι η συνεννόηση και η ιδανική μοιρασιά για το κάθε ζευγάρι.

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.