Tο κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στην αποδοχή του εαυτού σου

Tο κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στην αποδοχή του εαυτού σου

«Μη ζητάς να έρχονται τα πράγματα όπως τα θέλεις εσύ, αλλά να τα δέχεσαι όπως έρχονται» (Επίκτητος)

Το ήρεμο απομεσήμερο, η καθαρότητα της ατμόσφαιρας, τα δένδρα που λικνίζονται νωχελικά στον άνεμο, όλη τούτη η αρμονία έχει μια τεράστια δύναμη να καθαρίζει τη σκέψη. Η ομορφιά και η γαλήνη  μπορούν να σου χαρίσουν στιγμές ευτυχίας. Έχει γραφτεί πως ο δρόμος της ευτυχίας εξαρτάται από  την ποιότητα της σκέψης. Υπάρχει όμως μονάχα ένας δρόμος για την ευτυχία; Μιας έννοιας τόσο πολυδιάστατης που την αναζητάς, νομίζεις πως όταν την ακουμπάς αυτή σου ξεφεύγει. Όμως, σκέψου: η ευτυχία στην ετοιμολογία της προέρχεται από το ευ και το αρχαιοελληνικό τεύχω που σημαίνει φτιάχνω. Κι εσύ που διαρκώς την αναζητάς και απογοητεύεσαι, την έχεις μέσα στην ψυχή σου. Κάποιες φορές κλειδωμένη κι άλλοτε ναρκωμένη σε μια ξεχασμένη γωνιά σε περιμένει  να την ελευθερώσεις, να την ξυπνήσεις, να την χτίσεις ξανά. Αν αναλογιστείς πόσο λάμπουν τα μάτια σου και το χαμόγελό σου εκείνες τις μικρές στιγμές που καταφέρνεις να την ξεκλειδώσεις, θα δεις πως αξίζει τον κόπο η προσπάθεια. Είναι μικρές στιγμές η ευτυχία σου. Στιγμές μέσα στην γκρίζα καθημερινότητα που σε ομορφαίνουν και σε φωτίζουν.

Η αλήθεια είναι πως καθώς η ζωή ισορροπεί ανάμεσα στη χαρά και τη λύπη, το γέλιο και το δάκρυ, διαρκώς σε προκαλεί και σε προσκαλεί να ισορροπήσεις πάνω σε λεπτό σκοινί, για να προχωρήσεις. Αν σταματήσεις να ζητάς να γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλεις και αρχίσεις να τα δέχεσαι όπως έρχονται  τότε όλα θα είναι καλύτερα. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι  το ταξίδι αλλά οι σταθμοί του. Η ζωή, απρόβλεπτη καθώς είναι, δε χαρακτηρίζεται από την απουσία προβλημάτων και προκλήσεων αλλά από την ενεργοποίηση της εσωτερικής σου δύναμης. Από την ικανότητά που έχεις να υπερβαίνεις τον εαυτό σου και να προχωράς. Μια δύσκολη στιγμή σε οδηγεί στην αποδοχή της ζωής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε βοηθά να κατανοήσεις πως πάντα μετά το σκοτάδι θα ανταμώσεις το φως.

Είναι αλήθεια πως κι εσύ, όπως πολλοί άλλοι, ψάχνεις την ευτυχία στο χρήμα, στη δόξα, στην ικανοποίηση των φιλοδοξιών σου, στον έρωτα. Όμως η ευτυχία του καθενός είναι προσωπική υπόθεση γι αυτό και αξίζει κάθε δική σου προσπάθεια! Μέσα από την ειλικρίνεια, τη θετική σκέψη, τη συμφιλίωση με τον εαυτό σου και τους γύρω σου, έχοντας ευγνωμοσύνη για τη ζωή κι απολαμβάνοντας αυτά που σου προσφέρει μπορεί να νοιώσεις την αληθινή έννοια της ευτυχίας. Η αλήθεια είναι πως η αγάπη, ο έρωτας, φιλία, η συντροφικότητα, τα επιτεύγματα σου, το περιβάλλον συμβάλλουν σίγουρα,  αλλά δεν είναι η ευτυχία σου. Όταν σταματήσεις να εξαρτάσαι και να περιμένεις από τους άλλους να σε κάνουν ευτυχισμένο άνθρωπο, η ζωή σου θα γίνει πιο εύκολη. Ίσως γιατί το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στην αποδοχή του εαυτού σου και στην προσωπική σου απελευθέρωση.

«Αν θέλετε να σας χαμογελάσει η ζωή, πρώτα χαρίστε της, την καλή σας διάθεση», έγραψε ο Σπινόζα.